2 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση20:15

Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης κατά του φόρου στις μικρές ζυθοποιίες – Απόσυρσή του ζητούν και οι ΑΝΕΛ

Τεταμένη ήταν η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με την αντιπολίτευση να ρίχνει πυρά κατά της κυβέρνησης. 

Δημοσίευση 20:15’
αρθρο-newpost

Τεταμένη ήταν η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με την αντιπολίτευση να ρίχνει πυρά κατά της κυβέρνησης. 

Τεταμένη ήταν η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με την αντιπολίτευση να ρίχνει πυρά κατά της κυβέρνησης για μία σειρά από διατάξεις, όπως το αγροτικό πετρέλαιο και τον φόρο στις ζυθοποιίες. 

Αναφερόμενος στην τροπολογία για τα απορρίμματα η οποία προκάλεσε αντιδράσεις από την Περιφέρεια Αττικής, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης τόνισε πως οι εν λόγω ρυθμίσεις «δεν έχουν στόχο την παρέμβαση στο έργο της αυτοδιοίκησης». Ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε ότι, η προβλεπόμενη έγκριση των αποφάσεων σε κυβερνητικό επίπεδο είναι αναγκαίος για να είναι συμβατός ο περιφερειακός σχεδιασμός με τον εθνικό.

Την απόσυρση του άρθρου 52 για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στις μικρές ζυθοποιίες ζήτησε, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας. Ο κ. Σκρέκας, ζήτησε επίσης την απόσυρση του άρθρου που αυξάνει από τα 66 στα 200 ευρώ τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημιουργία του Ειδικού Ταμείου Ενεργειακής Απόδοσης, για το οποίο είπε ότι, «αποτελεί νέα δημόσια δομή που επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο».

Πρότεινε τέλος να υπάρξει προσθήκη στο άρθρο 41 του σχεδίου νόμου η οποία να προβλέπει τις μεταγραφές παιδιών τριτέκνων πολυτέκνων που φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθ’ υπέρβαση του υπάρχοντος ορίου .

Απαντώντας στον κ. Σκρέκα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο άρθρο, αποτυπώνει τη διάθεση της κυβέρνησης , «να υπάρξει μια διακριτή δομή ώστε να γίνουν πράξη αυτά που περιέχονται στην συγκεκριμένη οδηγία περί ενεργειακής απόδοσης», και πρόσθεσε ότι η ρύθμιση αυτή είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στα δεδομένα του εθνικού σχεδίου για την αξιοποίηση των αποθεμάτων των υδρογονανθράκων.

Την απόσυρση της ρύθμισης για τη φορολόγηση των μικρών ζυθοποιών, ζήτησε και ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης:

Αρνούμαι να πιστέψω ότι υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που στραγγαλίζει τις 30 περίπου μικρές ελληνικές επιχειρήσεις και παίζει το παιχνίδι των μεγάλων επιχειρήσεων.

Τάχθηκε επίσης κατά της ρύθμισης για τη φορολόγηση του αγροτικού πετρελαίου, για την οποία είπε ότι «καθιστά ανύπαρκτη τη δυνατότητα επιβίωσης των Ελλήνων αγροτών». Ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του και για τη σύσταση του Ειδικού Ταμείου για την Εξοικονόμηση Ενέργειας, και υποστήριξε ότι αρκεί το ήδη υπάρχον «Πράσινο Ταμείο».

«Αντιλαϊκό και ωφέλιμο μόνο για το κεφάλαιο για την κερδοφορία του» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η ειδική αγορητής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Η κ. Μανωλάκου είπε επίσης ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει μειώσεις των συντάξεων σε ασφαλισμένους που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η Σεπτεμβρίου, και τις επεκτείνει σε όλους όσους λαμβάνουν σύνταξη από το δημόσιο ακόμη και σε εργαζόμενους με γενικές παθήσεις. 

Τροπολογία για την επαναφορά της απαλλαγής της εκπαίδευσης από τον ΦΠΑ, θα καταθέσει το Ποτάμι, κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στην ολομέλεια, όπως ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή ο ειδικός αγορητής του κόμματος Σπύρος Λυκούδης.

Την απόσυρση της διάταξης που αφορά στην φορολόγηση της ελληνικής μπύρας, ζήτησε, και ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, «ώστε να μπορέσουν να σταθούν όρθιες οι ελληνικές επιχειρήσεις και να μην καλυφθεί και ο χώρος αυτός από τις μεγάλες πολυεθνικές».

Την ίδρυση αυτοκινητοδρομίου στην έκταση των 640 στρεμμάτων, λιμενοβιομηχανικής ζώνης Κερατσινίου – Δραπετσώνας, που παραχωρούνται με το σχέδιο νόμου στον Δήμο Κερατσινίου, προκειμένου να υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη, ζήτησε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καράς.


σχετικα αρθρα