3 Οκτωβρίου 2022
Δημοσίευση15:55

Ραγδαίες εξελίξεις – Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: Στο Κάιρο την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας – «Όχι» από το Κοινοβούλιο της Λιβύης – Σκληρή απάντηση από ΥΠΕΞ

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογο του για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Και οι δύο πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης.

Δημοσίευση 15:55’
mg61sr1664813881203 scaled

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογο του για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Και οι δύο πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη. Αμφότερες πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης. Συμφωνήθηκε επίσης όπως ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή.

Ο κ. Δένδιας συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις. Και οι δύο πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης.

Παράλληλα, προ ολίγου, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη, με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντουλχαμίτ Ντιμπέιμπα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησαν στην υπογραφή δύο «Μνημονίων Συναντίληψης» προχώρησε σήμερα , επιχειρώντας να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Πολύτιμη χώρα» η Λιβύη

«Θα σταθούμε στο πλευρό της Λιβύης χωρίς κανένα δισταγμό», τόνισε, άλλωστε, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα υποστηρίζει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στη Λιβύη. Αλλά πρόσφατα είχε συναντήσεις και με την ανατολική κυβέρνηση (στις αρχές του μήνα στην Κωνσταντινούπολη), χαρακτηρίζοντας τη Λιβύη «πολύτιμη χώρα για εμάς» και ανακοινώνοντας και την επανέναρξη των πτήσεων της Turkish Airlines προς τη Λιβύη.

Μήνυμα σε Αθήνα και Παρίσι

Μάλιστα, όλες οι παράκτιες χώρες θα πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο και τους ενεργειακούς πόρους της, περιέγραψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ από την Τρίπολη και «φωτογραφίζοντας» την Ελλάδα και τη Γαλλία, ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως «οι συμφωνίες που υπογράφηκαν σήμερα και προηγουμένως, είναι συμφωνίες μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών, της Τουρκίας και της Λιβύης, με αμοιβαία κατανόηση». Και συμπλήρωσε πως «ως εκ τούτου, τρίτες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν στις συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι δύο κυρίαρχες χώρες. Δεν έχει σημασία τι πιστεύουν».

Δένδιας: Επιζήμιες κινήσεις

Υπό το βάρος των εξελίξεων, παρεμβαίνοντας μέσω twitter, o Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ανέφερε πως «συμμετείχα στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ελλάδας – Ισραήλ μέσω τηλεδιάσκεψης. Στο επίκεντρο της παρέμβασής μου η ανάγκη εμβάθυνσης Ελλάδας – Ισραήλ συνεργασίας, μεταξύ άλλων και σε ενέργεια, οι στενοί δεσμοί Ελλάδας – Ισραήλ σε διμερές και πολυμερές επίπεδο και οι επιζήμιες για την περιοχή κινήσεις σε Αν.Μεσόγειο και Λιβύη», στέλνοντας ένα πρώτο μήνυμα σε Άγκυρα και Τρίπολη.

Υπενθυμίζεται ότι ελληνικές διπλωματικές πηγές μετέδιδαν από το πρωί σήμερα πως το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά. Θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματ;a της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων, όπως μετέδιδαν.

«Όχι» από το Κοινοβούλιο της Λιβύης

Την ίδια ώρα, το Κοινοβούλιο της Λιβύης απορρίπτει κατηγορηματικά τη σημερινή συμφωνία. Ειδικότερα, η Πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου Ανγουίλα Σαλέχ χαρακτήρισε τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με την Τουρκία ως «παράνομη», υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση Ντιμπέιμπα, της οποίας η θητεία έχει λήξει, δεν είναι εξουσιοδοτημένη να μεσολαβεί διεθνείς συμφωνίες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή “μνημονίου συνεργασίας” μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.

»Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

»Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

»Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο” του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται.

»Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω “μνημονίου” θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

»Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

»Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα στην Τρίπολη».


σχετικα αρθρα