current views are: 7

13 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση13:48

Τα δύο εκλογικά αφηγήματα του Μητσοτάκη – Η μάχη του κέντρου – Η κόντρα με τον Τσίπρα με φόντο τον εμβολιασμό

Δεν χρησιμοποίησε πάντως τους τόνους με τους οποίους διέψευσε τα σενάρια των πρόωρων εκλογών για τον Σεπτέμβριο του 2019, πριν ξεσπάσει πανδημία, όταν και πάλι δεχόταν εισηγήσεις να πάει σε εκλογές λόγω του μεγάλου προβαδίσματος της ΝΔ. Τότε μεταξύ άλλων είχε πει ότι δεν είναι «τακτικιστής», κάτι που δεν επανέλαβε τώρα.

Δημοσίευση 13:48’
da8m0h1610545676305 scaled

Δεν χρησιμοποίησε πάντως τους τόνους με τους οποίους διέψευσε τα σενάρια των πρόωρων εκλογών για τον Σεπτέμβριο του 2019, πριν ξεσπάσει πανδημία, όταν και πάλι δεχόταν εισηγήσεις να πάει σε εκλογές λόγω του μεγάλου προβαδίσματος της ΝΔ. Τότε μεταξύ άλλων είχε πει ότι δεν είναι «τακτικιστής», κάτι που δεν επανέλαβε τώρα.

Να βάλει φρένο στα περί πρόωρων εκλογών επιχείρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όχι, δεν θα είναι το ’21 εκλογική χρονιά» δήλωσε στη συνέντευξη του στο Νίκο Χατζηνικολάου, στον ΑΝΤ1. «Να διεκδικήσω ακριβώς τι;» αναρωτήθηκε. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει μίας άνετης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, έχει 158 βουλευτές και παρά το γεγονός ότι καμία άλλη κυβέρνηση στην Μεταπολίτευση δεν είχε αντιμετωπίσει, τουλάχιστον ως προς την ένταση και τον ταυτόχρονο χαρακτήρα τους, τόσες κρίσεις, συνεχίζει να έχει ένα απόθεμα εμπιστοσύνης.

Δεν χρησιμοποίησε πάντως τους τόνους με τους οποίους διέψευσε τα σενάρια των πρόωρων εκλογών για τον Σεπτέμβριο του 2019, πριν ξεσπάσει πανδημία, όταν και πάλι δεχόταν εισηγήσεις να πάει σε εκλογές λόγω του μεγάλου προβαδίσματος της ΝΔ. Τότε μεταξύ άλλων είχε πει ότι δεν είναι «τακτικιστής», κάτι που δεν επανέλαβε τώρα.

Στο μέσον της θητείας

Το παρασκήνιο αποκαλύπτει ότι σχεδόν από τις πρώτες ημέρες της νίκης της ΝΔ έπαιζε το σενάριο για προσφυγή στις κάλπες περίπου στο μέσον της τετραετίας, όταν η κυβέρνηση ακόμη δεν θα είχε αρχίσει να υφίσταται μεγάλη φθορά, προκειμένου να «καεί» η απλή αναλογική με την οποία θα στηθούν οι πρώτες κάλπες ώστε οι επόμενες, σε 5-6 εβδομάδες, να διεξαχθούν με το νέο εκλογικό σύστημα που έφερε και ψήφισε η ΝΔ.

Μια διαφορετική ανάγνωση της συνέντευξης Μητσοτάκη θα μπορούσε να οδηγήσει και στην ερμηνεία ότι παρουσίασε δύο εκλογικά αφηγήματα. Το ένα με χρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο. Και το άλλο με το βλέμμα στραμμένο στο τέλος της τετραετίας.

Δυο αφηγήματα

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι υπάρχει μπροστά του μία σειρά θετικών γεγονότων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εικόνα της χώρας μέχρι το Σεπτέμβριο. Η αντίστροφη μέτρηση θα αρχίσει από τον Μάιο. Η επιτάχυνση και επιτυχής εξέλιξη του εμβολιασμού στην οποία προσδοκά ο η κυβέρνηση, θα μπορέσει να οδηγήσει και σε ένα σχετικά COVID free καλοκαίρι. Καθώς το καλοκαίρι το 2020 χάθηκε λόγω της πανδημίας οδηγώντας σε δυσπραγία κρίσιμους κλάδους που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και συνδέονται με τον τουρισμό άμεσα ή έμμεσα, η επιστροφή των τουριστών θα σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση. Καθώς οι εκλογές είναι και ψυχολογία, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός, αποκλειστικό προνόμιο του οποίου είναι η απόφαση για τις εκλογές, να μπει στον πειρασμό τον Σεπτέμβριο να διεκδικήσει μία νέα καθαρή τετραετία, πριν αρχίσουν τα δύσκολα καθώς η πανδημία και να υποχωρήσει δραστικά έως το τέλος του χρόνου, θα έχει αφήσει πίσω τις σοβαρές συνέπειες. Το 2022 θα είναι μία χρονιά με χαμηλή ανάπτυξη, κατώτερη των αρχικών προβλέψεων.

Ο χρόνος κατά τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει εάν πάει σε εκλογές ή όχι στις αρχές του φθινοπώρου δεν τοποθετείται πριν από τον Αύγουστο. Μπορεί να υπάρχει ένα φως στο τούνελ με το εμβόλιο, αλλά η πανδημία συνεχίζει να κινείται σε αχαρτογράφητα νερά. Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η πολιτική διαχείριση του πρώτου τριμήνου του 2021 κατά το οποίο δεν αποκλείεται να χτυπήσει και την Ελλάδα το τρίτο κύμα της πανδημίας που ήδη πλήττει πολλές άλλες χώρες.

Εάν ο σχεδιασμός πέσει εκτός και υπάρξουν καθυστερήσεις, το επόμενο εκλογικό ραντεβού θα είναι πλέον με την εξάντληση της τετραετίας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να παίξει τα ρέστα της την διετία 2022 – 2023 και να αποδείξει ότι εφαρμόζει το πρόγραμμα για το οποίο κέρδισε τις εκλογές τις 7 Ιουλίου 2019.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε ψηλά τον πήχη. «Το επόμενο μεγάλο εθνικό πρόταγμα μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι οι μεγάλες αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν στη χώρα και το πώς θα ξαναμπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και ανάκαμψης» δήλωσε .

«Η Ελλάδα όταν θα γίνει ο απολογισμός θα είναι στις χώρες που θα είναι κερδισμένες μετά την πανδημία» συνέχισε. «Ψηφίζουμε κάθε εβδομάδα σημαντικές αλλαγές. Στρώνουμε, με άλλα λόγια, το έδαφος. Ετοιμάζουμε το γήπεδο για να μπορέσουμε να παίξουμε μπάλα, για να το πω ποδοσφαιρικά, στο γήπεδο της γρήγορης ανάκαμψης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της παροχής ενός μέλλοντος αισιόδοξου για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.»

Το κέντρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε και το ιδεολογικό στίγμα το οποίο χαρακτηρίζει την Ν.Δ. Αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν στελέχη από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες τόνισε ότι «η ΝΔ σήμερα είναι η κυρίαρχη δύναμη σε αυτό το οποίο αποκαλούμε πολιτικό κέντρο». «Ή στο μέσο, ας το πούμε, της πολιτικής ζωής το οποίο κυρίως εκφράζει συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν πολύ έντονες ιδεολογικές αναφορές, οι οποίοι θέλουν πρωτίστως να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα χωρίς πάντα σκληρό ιδεολογικό πρόσημο, και οι οποίοι περιμένουν από την κυβέρνηση σκληρή δουλειά, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια» τόνισε. «Θεωρώ ότι αυτοί οι συμπολίτες μας -και είναι, ξέρετε, ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας, που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι- αυτή την στιγμή εκφράζονται πολιτικά από την ΝΔ. Αν αυτό κάποιους τους ενοχλεί είναι δικό τους πρόβλημα. Δεν είναι δικό μου.»

Ο μεσαίος χώρος διαχρονικά έδινε την κρίσιμη πλειοψηφία στο κόμμα το οποίο κέρδιζε τις εκλογές. Αποτελεί έναν εκλογικό χώρο, μέρος του οποίου διεκδικεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο όμως έχει φωνές στυλ Παύλου Πολάκη ο οποίος μεταξύ άλλων έχει δηλώσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ γαμ@@@ τη μεσαία τάξη», περισσότερο κινείται στα όρια του λαϊκισμού, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά στο να επιτύχει την διείσδυση στις κοινωνικές ομάδες που τοποθετούνται στο πολιτικό κέντρο και έχει απέχθεια στις κραυγές και τις ακρότητες.

Επίθεση Τσίπρα

Ο εμβολιασμός βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής κόντρας κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς καμιά αμφιβολία αποτελεί το εθνικό και εκλογικό στοίχημα της κυβέρνησης. Είναι η πλέον πολυσύνθετη άσκηση του κρατικού μηχανισμού. Έχουν πέσει πολλά ξενύχτια στην Πολιτική Προστασία.

«Η πορεία του εμβολιασμού φανερώνει πρωτοφανή ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα όπου περιόδευσε. «Δεν είναι σε θέση ούτε να τον οργανώσει στοιχειωδώς» τόνισε. «Άνθρωποι 85 και 90 ετών αναγκάζονται να μετακινηθούν μεγάλες αποστάσεις και να βρεθούν στα νοσοκομεία και να εμβολιαστούν. Η κυβέρνηση είχε μιλήσει για 1018 εμβολιαστικά  κέντρα  και αυτή την στιγμή λειτουργούν μόνο 144».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου ότι μπορεί να χαθεί και ολόκληρο το 2021 χωρίς να έχει επιτευχθεί ανοσία στην κοινότητα. «Για να φθάσουμε τους στόχους που ο κ. Μητσοτάκης έθεσε πρέπει αντί για 5.000 την ημέρα να γίνονται 25 χιλιάδες εμβολιασμοί» δήλωσε. «Η αίσθηση μας είναι ότι με αυτή την ανοργανωσιά αυτό είναι κάτι άπιαστο” τόνισε.

Σκληρή απάντηση Ταραντίλη

«Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να βλέπει παντού αποτυχίες» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης. «Η διαρκής επένδυση στην καταστροφή έρχεται σε αντίθεση με τα αισθήματα και τις προσδοκίες των Ελλήνων. Το σχέδιο εμβολιασμού θα υλοποιηθεί και η χώρα μας θα κερδίσει και αυτή τη μάχη» τόνισε.

Υπενθύμισε ότι στις 2 Νοεμβρίου 2020 ο κ. Τσίπρας μιλούσε για «εμπόριο ελπίδας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» και «για ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί». «Τώρα ο κ. Τσίπρας προεξοφλεί πως «ούτε του χρόνου τέτοιον καιρό δεν υπάρχει πιθανότητα για τη δημιουργία της λεγόμενης ανοσίας της αγέλης» τόνισε. «Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει εμβόλια για όλους τους πολίτες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι η χώρα έχει προαγοράσει 25 εκατομμύρια δόσεις και δημιουργούνται τέσσερα νέα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα μπορούν ημερήσια να εμβολιάζουν 40.000 πολίτες.


σχετικα αρθρα