current views are: 1

14 Μαΐου 2019
Δημοσίευση10:20

Τα σενάρια για εθνικές εκλογές στις 23 Ιουνίου και η επίσπευση στην αλλαγή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου

Η Δικαιοσύνη παίζει κομβικό ρόλο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα εάν ηττηθεί.

Δημοσίευση 10:20’
αρθρο-newpost

Η Δικαιοσύνη παίζει κομβικό ρόλο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα εάν ηττηθεί.

Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για το χρόνο των εθνικών εκλογών. Αυτό το μήνυμα εκπέμπεται από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το κλειδί κρατάνε οι κάλπες των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

Αν έρθουν πιο κοντά οι εθνικές εκλογές, η μοναδική ημερομηνία είναι η 23η Ιουνίου. Νωρίτερα αποκλείεται λόγω πανελλήνιων εξετάσεων, οπότε οι σχολικές αίθουσες δεν είναι ελεύθερες. Αργότερα, δηλαδή στις αρχές Ιουλίου, θα ήταν αυτοκτονικές για τον ΣΥΡΙΖΑ διότι τα μπάνια του λαού είναι ιερά.

Βιάζονται για τον Άρειο Πάγο

Χαρακτηριστικό των προθέσεων του Μαξίμου είναι ότι αν προκύψουν εθνικές εκλογές στον Ιούνιο, επιλέγει να μην πάρει το ρίσκο να αφήσει στην επόμενη κυβέρνηση τις διαδικασίες ανάδειξης της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου, σε περίπτωση ήττας του. Η θητεία του προέδρου του και της Εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου λήγει στις 30 Ιουνίου.
Αντί για τα μέσα Ιουνίου ή ακόμη και στις αρχές Ιουλίου, ως είθισται, το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα εκκινήσει νωρίτερα την διαδικασία.

Η Δικαιοσύνη παίζει κομβικό ρόλο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα εάν ηττηθεί. Η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και κορυφαία στελέχη που βγήκαν στη σέντρα επί δύο χρόνια για την Novartis (Σαμαράς κ.α.) καθώς και άλλες υποθέσεις με δικαστικές και πολιτικές πτυχές, θα επαναφέρουν εντός και εκτός Βουλής την σύγκρουση.

Το «ντέρμπι»

Το αποτέλεσμα που θα δώσουν οι ευρωεκλογές θα δείξει εάν ο Αλέξης Τσίπρας επιτύχει μια διαχειρίσιμη ήττα που δεν θα έριχνε το ηθικό των ψηφοφόρων του ώστε να έχει κάποιες προσδοκίες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές, τις οποίες πιθανόν θα ήθελε να επισπεύσει για να μην χάσει το μομέντουμ των παροχών όπως τονίζουν, όσοι στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ντέρμπι.

Το πιο πιθανό σενάριο βέβαια είναι ότι η ήττα θα είναι μεγάλη στις ευρωεκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα θελήσει να χάσει ως πρωθυπουργός το ραντεβού της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο για να προχωρήσει και σε άλλα ταξίματα. Οπότε, για πολλούς παραμένει πιο πιθανό το σενάριο για εθνικές εκλογές γύρω στον Οκτώβριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε τον πήχη. Στη συνέντευξη του στον Αντώνη Σρόιτερ στον Alpha, μίλησε για «ντέρμπι» στις ευρωεκλογές και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στις εθνικές ότι «ούτε μία στο εκατομμύριο δεν θα κερδίσει ο Μητσοτάκης».

Το ντέρμπι στις ευρωεκλογές σε εκλογικά ποσοστά κινείται γύρω στο 1-3% (είτε για ήττα, είτε για νίκη) με δεδομένο το μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ. Διαφορετικά θα ήταν μικρότερη η διαφορά. Η κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της για να επιτύχει αυτόν το στόχο. Πλειοδοτεί στο πεδίο των παροχών και των θετικών μέτρων.

Ποτέ δεν συνέβη στο παρελθόν μια κυβέρνηση να καταθέτει στους λογαριασμούς των ψηφοφόρων λίγα 24ωρα πριν τις ευρωκάλπες, στις 20 Μαΐου, την αποκαλούμενη «13η σύνταξη» (πετσοκομμένη κι αυτή περίπου κατά 60%) την οποία η αντιπολίτευση αποκαλεί «προεκλογικό επίδομα». «Θα μπορούσε να μοιράζει αυτό το επίδομα και στην είσοδο των εκλογικών κέντρων μαζί με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά για τον κ.Τσίπρα ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ψήφος εμπιστοσύνης οι ευρωεκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό εφόσον ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, το βράδυ της 26ης Μαΐου, να κηρύξει εθνικές εκλογές και να γίνουν σε τέσσερις εβδομάδες, δηλαδή, στις 23 Ιουνίου. Στην επισήμανση ότι αν και έχασαν στις ευρωεκλογές, οι περισσότεροι από τους προηγούμενους πρωθυπουργούς δεν προσέφυγαν σε εθνικές κάλπες και γιατί να το κάνει ο κ.Τσίπρας, ο κ.Μητσοτάκης επικαλείται δύο λόγους.

  • Ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στη Βουλή, κάλεσε τους πολίτες να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και στις ευρωεκλογές, και εάν δεν την πάρει θα πρέπει να φύγει, όπως είναι το επιχείρημα του.
  • Επίσης είναι πλέον κοντά οι εθνικές εκλογές – η κοινοβουλευτική θητεία λήγει τον Σεπτέμβριο- και είναι καλό η χώρα να μην σέρνεται άλλους 3-4 μήνες από μια κυβέρνηση που δεν θα έχει την λαϊκή νομιμοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Τσίπρας μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014, με ένα ποσοστό της τάξης του 26,56%, είχε επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει εκλογές.

 


σχετικα αρθρα