11 Ιουνίου 2021
Δημοσίευση07:02

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν, χωρίς τρίτους στο ΝΑΤΟ – Θα κάνει «kolotumba» ο σουλτάνος για τους S400; – Σφήνα το διάταγμα Μπάιντεν για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Χωρίς… μεσάζοντες θα γίνει το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η συζήτηση θα γίνει στη μητρική γλώσσα των δύο ηγετών.
 

Δημοσίευση 07:02’

Χωρίς… μεσάζοντες θα γίνει το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η συζήτηση θα γίνει στη μητρική γλώσσα των δύο ηγετών.
 

Ένα τετ α τετ των δυο ηγετών, χωρίς την συμμετοχή τρίτων, το οποίο συμφωνήθηκε να γίνει στη μητρική γλώσσα (τουρκικά, ελληνικά), θα είναι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, την Δευτέρα, 14 Ιουνίου.

Στις δύο προηγούμενες συναντήσεις τους στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο του 2019, και στο Λονδίνο, στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, τον Δεκέμβριο 2019, κυριάρχησαν οι μονόλογοι των δύο ηγετών και η παράθεση των θέσεων των δυο πλευρών, με τη συμμετοχή των συνεργατών τους που ανέλυαν τα θέματα, τους χάρτες κλπ. Στις Βρυξέλλες Μητσοτάκης – Ερντογάν θα κάνουν μια αδιαμεσολάβητη συζήτηση εφ´ όλης της ύλης, μετά από μια πολύμηνη ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με τις ένοπλες δυνάμεις σε επιφυλακή και τους δυο στόλους σε διάταξη μάχης. Οι συνεννοήσεις έγιναν μεταξύ της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή και του εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Χαμηλά ο πήχης

Η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μια διαφορά, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας και σε περίπτωση ναυαγίου δείχνει το Δικαστήριο της Χάγης. Η Τουρκία ανοίγει όλη την ατζέντα των διεκδικήσεων και των αμφισβητήσεων της που η ίδια θεωρεί ότι θα μπορούσαν να μπουν στο τραπέζι και ζητάει διάλογο άνευ όρων, που δεν γίνεται αποδεκτό.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο δεν αφήνει περιθώρια για συμφωνία στο άμεσο μέλλον. Η Τουρκία παραμένει ένας απρόβλεπτος γείτονας. Διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST βάζουν «χαμηλά τον πήχη» από το τετ α τετ των Βρυξελλών αλλά το θεωρούν αναγκαίο σε κάθε περίπτωση.

«Υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για μια σειρά από θέματα» δήλωσαν στο NEWPOST διπλωματικές πηγές. «Η Ελλάδα ποτέ δεν πυροδότησε την ένταση» συνέχισαν. «Ήταν όμως πάντα έτοιμη να απαντήσει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Είμαστε γειτονικές χώρες, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, πρέπει να μιλάμε και το πιο ηχηρό μήνυμα προς αυτήν την κατεύθυνση δίνεται σε ανώτατο επίπεδο με τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν».

Ήρεμο Καλοκαίρι

Η στρατηγική των ανοιχτών διαύλων μπορεί να οδηγήσει σε ένα ήρεμο Καλοκαίρι καθώς τον τουρισμό τον έχουν ανάγκη και οι δύο χώρες, όπως σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές. Επίσης μπορεί να βοηθήσει την ελληνο-τουρκική επαναπροσέγγιση με συνέχιση του διαλόγου και αναζήτηση τομέων συνεργασίας σε θέματα χαμηλής πολιτικής που έχουν όμως τη σημασία τους (οικονομία, εμπόριο κλπ).

«Ας αρχίσουμε από τα μικρά βήματα για να μπορέσουμε μετά να κάνουμε τα μεγαλύτερα» τόνισε κυβερνητική πηγή στο NEWPOST.

Άγριο σφυροκόπημα

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν βρίσκεται και στα καλύτερα του. Την ώρα που άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το τετ α τετ που θα έχει στις Βρυξέλλες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την Δευτέρα, άρχισε ένα άγριο σφυροκόπημα των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, πως η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ενστερνίστηκε τις ανησυχίες και έκανε λόγο για «βαθύτατα προβληματικές» ενέργειες. «Όταν ο Μπάιντεν θα δει τον Ερντογάν, αυτά θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας» δήλωσε. «Νομίζω ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία, δεν είναι μυστικές και σε πολλούς τομείς η Άγκυρα δεν ενεργεί ως νατοϊκός σύμμαχος, όπως θα έπρεπε για παράδειγμα με τους S-400» τόνισε. «Αλλά πέρα από αυτό, οι ενέργειες στις οποίες προέβη στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν βαθύτατα προβληματικές. Ο πρόεδρος θα εμπλακεί άμεσα με όλα τα ζητήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι ρωσικοί πύραυλοι S400 είναι το μεγάλο αγκάθι. Οι ΗΠΑ ζητούν γραπτή δέσμευση από την Τουρκία ότι θα τους αποσύρουν με δυνατότητα ελέγχου κατά πόσο τηρείται η συμφωνία. Ο Ερντογάν δηλώνει «ανυποχώρητος». Διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν μια kolotouba γιατί η Τουρκία έχει ανάγκη τις ΗΠΑ, έστω και αν δίνουν λίγες πιθανότητες. Οι S400 στοίχισαν στην τουρκική οικονομία πάνω από δυο δισεκ. ευρώ σε μια εποχή που πλήττεται και υπάρχει λαϊκή δυσαρέσκεια.

Συζητείται και τουρκική λύση αλά Σημίτη, όταν οι S300 από την Κύπρο βρέθηκαν στην Κρήτη όπου και αποθηκεύτηκαν, μετά την αντίδραση των ΗΠΑ. Κύκλοι στην Τουρκία εξετάζουν το ενδεχόμενο της μεταφοράς τους σε τρίτη χώρα όπου η Τουρκία διαθέτει στρατιωτικές βάσεις. Όλα θα κριθούν στη συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν

Συμφωνία Πρεσπών!

Ο Αμερικανός πρόεδρος πριν ανεβεί στο αεροπλάνο για να αρχίσει το πρώτο ταξίδι του στην Ευρώπη, με πρώτο σταθμό το Ηνωμένο Βασίλειο, υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει την

επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους υπονομεύουν μια σειρά συμφωνιών ανάμεσα στις οποίες είναι και η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο στόχος είναι οι σφαίρες επιρροής των ΗΠΑ και να κρατηθεί μακριά η Μόσχα.

Σύμφωνα με το διάταγμα θα επιβάλλονται κυρώσεις, για ενέργειες ή πολιτικές που υπονομεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες ή θεσμούς στα Δυτικά Βαλκάνια, παραβιάζουν, ή προβαίνουν σε πράξεις που παρεμποδίζουν ή απειλούν την εφαρμογή οποιασδήποτε περιφερειακής ασφάλειας, ειρήνης, συνεργασίας ή συμφωνίας ή πλαισίου αμοιβαίας αναγνώρισης ή μηχανισμούς λογοδοσίας που σχετίζονται με τα Δυτικά Βαλκάνια.

Αναφέρονται ρητά στο κείμενο η Συμφωνία των Πρεσπών του 2018, η συμφωνία πλαίσιο της Οχρίδας του 2001, το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι Συμφωνίες του Ντέιτον ή τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Διάσκεψης για την Εφαρμογή της Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 1995, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων ή των συμπερασμάτων του Υπατου Εκπροσώπου, του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης ή του Διοικητικού Συμβουλίου του ή το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ή, σε ό,τι αφορά στην πρώην Γιουγκοσλαβία κλπ.

«Η υπονόμευση μεταπολεμικών συμφωνιών και θεσμών μετά τη διάλυση της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και η εκτεταμένη διαφθορά σε διάφορες κυβερνήσεις και θεσμούς στα Δυτικά Βαλκάνια, εμποδίζουν την πρόοδο προς την αποτελεσματική και δημοκρατική διακυβέρνηση και την πλήρη ένταξη σε διατλαντικούς θεσμούς, και ως εκ τούτου αποτελούν ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών» αναφέρεται στο διάταγμα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αμφισβητείται σε διατάξεις της από την Βουλγαρία για παράδειγμα. Η αμερικανική πολιτική επί Μπάιντεν προσδιορίζεται με ευκρίνεια υπέρ του εκδημοκρατισμού των Δυτικών Βαλκανίων και την σταθερή τους προσήλωση στη Δύση.

Μέσα στο Καλοκαίρι θα έρθουν στη Βουλή και οι τρεις συμφωνίες που αποτελούν απόρροια της Συμφωνίας των Πρεσπών τις οποίες δεν θα ψηφίσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.


σχετικα αρθρα