current views are: 9

30 Μαΐου 2022
Δημοσίευση12:24

Το καυτό καλοκαίρι της κυβέρνησης – Χωρίς αποφάσεις η Σύνοδος Κορυφής – Όχι μόνο ρωσικό εμπάργκο αλλά και μέτρα στήριξης, η γραμμή Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει στην Σύνοδο Κορυφής την πρότασή του για τη λήψη μέτρων στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού της αγοράς με την εφαρμογή ενός πλαφόν, ώστε να μειωθεί η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Δημοσίευση 12:24’

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει στην Σύνοδο Κορυφής την πρότασή του για τη λήψη μέτρων στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού της αγοράς με την εφαρμογή ενός πλαφόν, ώστε να μειωθεί η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους υπουργούς του, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, το επόμενο τρίμηνο – Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο – να κάνουν περιοδείες στην περιφέρεια με ομάδες βουλευτών και στελεχών και να αναλύουν το κυβερνητικό έργο με τις στοχευμένες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν για τις τοπικές κοινωνίες, δείχνει την προεκλογική ετοιμότητα στην οποία θέτει το κόμμα του. Μια ανάλυση είναι ότι κρατάει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για εκλογές τον Σεπτέμβριο, έστω κι αν ο ίδιος στους συνομιλητές του επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ανασχηματισμός γιοκ

Δεν είναι τυχαίο ούτε και ότι ξεκαθάρισε με τον τρόπο του τα σενάρια του ανασχηματισμού. Έβαλε πάγο σε όλες τις φήμες για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, στέλνοντας το μήνυμα ότι συνεχίζει με τον παρόν σχήμα. Κάλεσε τους υπουργούς του να τρέξουν τις εκκρεμότητες που έχουν απομείνει για να κλείσει η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία έως τον Αύγουστο και να πάρει η Ελλάδα και τα επόμενα 750 εκατομ. ευρώ – πέραν των 744 εκατομ. για τα οποία πήρε το πράσινο φως και θα εκταμιευτούν μέσα στον Ιούνιο (προέρχονται από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων).

Άλλωστε εάν γίνουν εκλογές στις αρχές Φθινοπώρου δεν έχει νόημα κανένας ανασχηματισμός αφού ένας νέος υπουργός χρειάζεται τουλάχιστον τρεις μήνες για να εγκλιματιστεί. Χώρια που τα προβλήματα θα ήταν περισσότερα από όσα θα λύνονταν, με την δυσαρέσκεια που θα προκαλούσε ένας ανασχηματισμός μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, όπως σχολίασε κυβερνητική πηγή στο NEWPOST.

Χωρίς φωτιές

Σημαντική προϋπόθεση για το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο είναι να συνεχίζεται η δημοσκοπική υπεροχή της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι καθηλωμένος στη δεύτερη θέση. Άλλη σημαντική παράμετρος είναι να μην ξανακαεί η μισή Ελλάδα που θα είχε ως συνέπεια πέρα από τη νέα φυσική καταστροφή και μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση λόγω αδυναμίας διαχείρισης αλλεπάλληλων κρίσεων.

Καλοκαιρινές περιοδείες

Το πρόγραμμα για τις κομματικές περιοδείες ετοιμάζει ο γραμματέας της ΝΔ, ο αεικίνητος Παύλος Μαρινάκης. Το σύνθημα Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΝΔ «δίπλα στον κάθε πολίτη» θα βρίσκεται στην προμετωπίδα της προεκλογικής στρατηγικής. Η κυβέρνηση επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι εξαντλεί ότι δημοσιονομικά περιθώρια προκύπτουν για να στηρίζει τους πολίτες και ιδιαίτερα τους ευάλωτους.

Χαμηλά ο πήχης

Η θλιβερή πραγματικότητα είναι όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να στρουθοκαμηλίζει και οι «27» να μην μπορούν ακόμη να συναποφασίσουν σε ευρωπαϊκούς πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μέτρα στήριξης για τους λαούς αφού καμιά εθνική οικονομία δεν μπορεί να καλύψει μόνη της το μεγάλο κόστος που απαιτείται για την ανακούφιση από την ενεργειακή κρίση και το μπαράζ των αυξήσεων. Το θέμα θέτει συνεχώς στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός αλλά και γενικά οι χώρες του Νότου. Αντιδρούν οι σκληροί του βορρά και ιδιαίτερα η Ολλανδία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι η Αθήνα με χαμηλές προσδοκίες αναμένει την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των “27” ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια που πραγματοποιείται 30-31 Μαίου στις Βρυξέλλες. Ο κ.Μητσοτάκης θα επαναλάβει στους ομολόγους του ότι όσο σημαντική είναι η απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, άλλο τόσο σημαντική είναι η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες να αντέξουν στην αυξανόμενη πίεση» τόνισε. «Η κυβέρνηση θα στηρίζει ολόκληρη την κοινωνία…Κάθε δημοσιονομικό περιθώριο θα μεταφέρεται άμεσα σε αυτήν».

Αρχές Αυγούστου

Η Ελλάδα εφάρμοσε το δικό της εθνικό σχέδιο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Στα μέσα Ιουνίου ανοίγει πλατφόρμα για την κατάθεση 18 – 600 € στους λογαριασμούς των καταναλωτών ρεύματος ανάλογα με τις κρατήσεις που είχαν λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής τους προηγούμενους μήνες. Από την 1 Ιουλίου αναστέλλεται στο μεγαλύτερο μέρος της – έως το 85% – και το ποσόν θα καταβάλλεται πλέον από κρατικά κονδύλια. Εφόσον ο τουρισμός έχει την δυναμική πορεία που δείχνει σήμερα, θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να δημιουργηθεί δημοσιονομικό περιθώριο για νέα μέτρα στα καύσιμα που έχουν πάρει φωτιά από τις αρχές Αυγούστου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο NEWPOST.

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει στην Σύνοδο Κορυφής την πρότασή του για τη λήψη μέτρων στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού της αγοράς με την εφαρμογή ενός πλαφόν, ώστε να μειωθεί η τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Διεθνοποίηση του τουρκικού κρεσέντο

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν συνεχίζει τον χαβά του. Επιδίδεται σε ένα ημερήσιο κρεσέντο προκλητικότητας κατά της Ελλάδας. Η στρατηγική της Αθήνας είναι πλέον η συνεχής διεθνοποίηση στους ηγέτες και τα φόρα κάθε επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας η οποία απειλεί την εθνική κυριαρχία της χώρας. Ο κ.Μητσοτάκης και στην Σύνοδο Κορυφής θα αναφερθεί στο ζήτημα των νέων τουρκικών προκλήσεων αν και η ατζέντα αφορά κυρίως την ενέργεια και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αναθεωρητισμός

«Η χώρα μας είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση δε θα προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας έχει καταδικαστεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες» τόνισε.

Η Ευρωπαΐκή Επιτροπή πάντως στις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν ότι δεν θα ξαναμιλήσει με τον Μητσοτάκη και αμφισβητεί τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων σε σχέση με την εθνική κυριαρχία σε ελληνικά νησιά για τα οποία θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης, κράτησε ίσες αποστάσεις. Μετά από διπλωματικό παρασκήνιο αναδιπλώθηκε και επανήλθε με νέες δηλώσεις καταδικάζοντας σε ήπιους τόνους και πάλι, την συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ίσες αποστάσεις κράτησε και το Στειτ Ντιπάρτμεντ. Το βέτο Ερντογάν στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ την οποίαν επιθυμούν διακαώς Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, σαφώς και παίζει το ρόλο του στο διπλωματικό πόκερ.


σχετικα αρθρα