current views are: 10

13 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση20:37

Τσίπρας – Καμμένος: Το αναπότρεπτο διαζύγιο, η ισορροπία και η σπίθα της ρήξης

Το διαζύγιο δεν ήταν η πρώτη επιλογή για τους κκ Τσίπρα και Καμμένο

Δημοσίευση 20:37’
tsipras kammenos 8 scaled

Το διαζύγιο δεν ήταν η πρώτη επιλογή για τους κκ Τσίπρα και Καμμένο

Το προαναγγελθέν διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένο τελικά έλαβε χώρα σήμερα. Ο πρωθυπουργός δεν δέχτηκε να αποπέμψει τους προερχόμενους από τους ΑΝΕΛ υπουργούς, όπως είχε ζητήσει ο κ. Καμμένος, με αποτέλεσμα να λήξει η ιδιότυπη κυβερνητική συμμαχία που διαμορφώθηκε στο πλαίσιο της μνημονιακής κρίσης πολιτικής εκπροσώπησης.

Η αναπότρεπτη φορά των πραγμάτων

«Από ένα σημείο και μετά την Πολιτική δεν την πας∙ σε πάει.» Το (αγαπητό σε ορισμένα πολιτικά στελέχη) ρητό βρήκε την καλύτερη εφαρμογή του στα σημερινά γεγονότα. Το διαζύγιο δεν ήταν η πρώτη επιλογή για τους κκ Τσίπρα και Καμμένο. Η μέχρι τώρα πολιτεία και των δύο δείχνει ότι θα ήθελαν να αποφύγουν τη ρήξη ή τουλάχιστον να την αναβάλουν όσο πολύ γίνεται. Πέρα από την καλή μεταξύ τους σχέση που διαμορφώθηκε με τα χρόνια, το αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση συνιστά μείζον πλήγμα για τον κ. Καμμένο, ενώ για τον κ. Τσίπρα αποτελεί σημαντικό πολιτικό ρίσκο.

Ωστόσο, οι εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών κατέστησαν αναπότρεπτη τη ρήξη. Για τον μεν κ. Τσίπρα, οι «Πρέσπες» είναι εθνική αναγκαιότητα και προσωπική πολιτική παρακαταθήκη. Για τον δε κ. Καμμένο, απαράδεκτη εθνική υποχώρηση που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Αν ο κ. Ζάεφ δεν κατάφερνε να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές, οι δύο μέχρι τώρα σύμμαχοι θα έβγαιναν από τη δύσκολη θέση. Προς έκπληξη πολλών, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τα κατάφερε, δημιουργώντας νέα δεδομένα στη Δυτικά Βαλκάνια και την ελληνική πολιτική σκηνή. Από εκεί και πέρα, οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν κατά τρόπο αναπότρεπτο

Κέρδη και ζημιές

Η αποχώρηση από τη κυβέρνηση έτσι όπως αυτή έγινε, συνιστά σημαντικό πλήγμα για τον Πάνο Καμμένο για τρεις λόγους:

Πρώτον, χάνει τον υπουργικό θώκο, κάτι που εμφανώς δεν ήθελε να συμβεί.

Δεύτερον, χάνει πολύ σημαντικό τμήμα των στελεχών του. Το ερώτημα πλέον δεν είναι μόνο αν οι ΑΝΕΛ διατηρήσουν το στάτους τη Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή, αλλά και με ποιο στελεχιακό δυναμικό θα δώσουν την εκλογική μάχη. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Καμμένος αναγκάζεται να μη διαγράψει τον κ. Παπαχριστόπουλο, πάρα το ότι αυτός θα πάει κόντρα στη γραμμή του κόμματος στην ψήφο εμπιστοσύνης -μένει να δούμε τι θα αποφασίσει ο ίδιος ο βουλευτής.

Τρίτον, χάνει ένα από τα βασικά του επιχειρήματα, δηλαδή ότι με την παραμονή του στην κυβέρνηση απέτρεπε αρνητικές εξελίξεις στο «εθνικό θέμα».

Αυτή τη στιγμή μοιάζει δύσκολο να επιβιώσουν κοινοβουλευτικά οι ΑΝΕΛ. Ωστόσο, ο κ. Καμμένος έχει αποδειχτεί επανειλημμένα «πολύ σκληρός για να πεθάνει».

Νέες συμμαχίες για Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτοντας τους όρους του κ. Καμμένου, έδειξε ότι έχει το «πάνω χέρι» και κατά συνέπεια είναι αυτός που θα διαμορφώσει τους όρους του διαζυγίου. Αν καταφέρει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και να υπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών (όπως όλα δείχνουν), θα καθορίσει κατά το δοκούν τον χρόνο των εκλογών. Επιπλέον, με την αποψινή εκδήλωση για τις «Πρέσπες» στο Μέγαρο Μουσικής, ανοίγει τη νέα εποχή τ συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τους ΑΝΕΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται στην Κεντροαριστερά.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας παίρνει ένα σημαντικό ρίσκο. Γιατί όσο ο πρώην σύμμαχός θα πιέζεται για να αποδείξει ότι το διαζύγιο δεν είναι στημένο, τόσο θα σηκώνει τους τόνους. Είναι πολύ πιθανό ο κ. Καμμένος να αυξήσει τη μαχητικότητά του απέναντι στην κυβέρνηση για να ξανακερδίσει την αξιοπιστία του στα «εθνικά ακροατήρια». Δεδομένου του απρόβλεπτου χαρακτήρα του αρχηγού των ΑΝΕΛ, ενδέχεται τα πράγματα να περιπλεκούν. Για να αποφύγει αυτόν τον κίνδυνο, ο κ, Τσίπρας κράτησε χαμηλούς τόνους, έπλεξε το εγκώμιο του κ. Καμμένου και πιθανόν να του δώσει βοήθειες για να διατηρήσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του. Ανάλογη στάση κράτησε και ο κ. Καμμένος, προκειμένου να κρατήσει την ΚΟ του. Εντούτοις, σε βάθος χρόνου τα «πολιτισμένα» διαζύγια πολλές φορές εξελίσσονται σε ψυχοφθόρες αντιπαραθέσεις…


σχετικα αρθρα