ΔΙΕΘΝΗ

Δεν έχει τέλος η σφαγή στη Συρία - Πάνω από 100 οι νεκροί την Παρασκευή

Δημοσίευση 27 Ιανουαρίου 2012, 17:30 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Δεν έχει τέλος η σφαγή στη Συρία - Πάνω από 100 οι νεκροί την Παρασκευή
Facebook Twitter Whatsapp
Περισσότερους από 100 ανθρώπους, "πάμπολλα γυναικόπαιδα", σκότωσαν όλη τη σημερινή μέρα προσευχής οι συριακές δυνάμεις ασφάλειας, μετά 10 μηνών γενικευμένη λαϊκή διαμαρτυρία για το καθεστώς Ασαντ. Ομως, το λήγον τριήμερο εντείνονται και οι διαδηλώσεις και η αιματηρή καταστολή τους.
Περισσότερους από 100 ανθρώπους, "πάμπολλα γυναικόπαιδα", σκότωσαν όλη τη σημερινή μέρα προσευχής οι συριακές δυνάμεις ασφάλειας, μετά 10 μηνών γενικευμένη λαϊκή διαμαρτυρία για το καθεστώς Ασαντ. Ομως, το λήγον τριήμερο εντείνονται και οι διαδηλώσεις και η αιματηρή καταστολή τους. Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφάλειας ετοιμάζεται να συνεδριάσει με θέμα τη συριακή κρίση και με σκοπό την κατάπαυση της πολύμηνης φονικής κρατικής βίας, που πολλοί αναλυτές προλέγουν ότι πρόκειται να δώσει τη θέση της σε έναν εμφύλιο πόλεμο...

Μαζί με την Κίνα, η Ρωσία (αμφότερες μόνιμα μέλη του 15μελούς Σ.Ασφάλειας) άσκησαν βέτο τον Οκτώβριο του '11, όταν επαπειλούντο διεθνείς κυρώσεις κατά της Δαμασκού αποσαφηνίζοντας, τότε, ότι το ίδιο θα πράξουν εφόσον στο 15μελές εκτελεστικό όργανο του ΟΗΕ προταθεί να καλέσει, ευθέως, τον "πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ να παραιτηθεί".

Πηγές της συριακής αντιπολίτευσης επικοινωνώντας με το Γραφείο του Γερμανικού Πρακτορείου στη Βηρυτό τόνισαν ότι "τεθωρακισμένα άρματα ενισχύουν τις επιθέσεις" κατά των διαδηλωτών, που έκαναν οι δυνάμεις ασφάλειας τις προηγούμενες ώρες στις πόλεις Χάμα και Χομς, αλλά και βορειότερα --στην περιοχή του Ιντλίμπ.

Στη Χάμα στη διάρκεια του 1982 οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέπνιξαν την εξέγερση του σουνίτικου τοπικού πληθυσμού, ενώ η προεδρική οικογένεια είναι ταυτισμένη με τους Αλαουΐτες.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι διαδηλωτές τραυματίες εγκαταλείπονται αβοήθητοι εκτός νοσοκομείων, όπου θα ήταν δυνατόν να κάνουν μεταγγίσεις.

Αναφέρει επίσης ότι σήμερα σκοτώθηκαν 12 μέλη των δυνάμεων ασφάλειας--οι έξι, όταν ανατινάχθηκε όχημα στο Ιντλίμπ και ισάριθμοι (νοτιότερα) στη Ντέραα.

Στη Χαλέπα, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη, εννέα διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά των δυνάμεων ασφάλειας,αναφέρει ακόμα η αντιπολίτευση. Αλλοι 21 άνθρωποι, έχασαν τη ζωή τους, σε μικρή σχετικά απόσταση από τη Δαμασκό κατά το λήγον 24ωρο, καταλήγει.