ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναμένοντας την τρόικα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για «μετωπική»

Δημοσίευση 2 Ιουλίου 2012, 09:36 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αναμένοντας την τρόικα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για «μετωπική»
Facebook Twitter Whatsapp
Την πρώτη συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που φτάνουν αύριο στην Ελλάδα, αλλά και τους επικεφαλείς της τρόικας που έρχονται ευθύς αμέσως μετά στη χώρα μας αναμένουν από το Μαξίμου, επιχειρώντας να διερευνήσουν τις προθέσεις των ελεγκτών και προετοιμαζόμενοι να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή διάθεση. 
Την πρώτη συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που φτάνουν αύριο στην Ελλάδα, αλλά και τους επικεφαλείς της τρόικας που έρχονται ευθύς αμέσως μετά στη χώρα μας αναμένουν από το Μαξίμου, επιχειρώντας να διερευνήσουν τις προθέσεις των ελεγκτών και προετοιμαζόμενοι να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή διάθεση.  Η παρατεταμμένη προεκλογική περίοδος έχει θέσει μετά βεβαιότητας τη χώρα σε ακινησία, γεγονός που αναμένεται να καταγραφεί από τους ελεγκτές στα στοιχεία που θα συγκεντρώσουν και θα υποβάλλουν στις εκθέσεις τους. Με βάση αυτά θα προσδιοριστούν εν πολλοίς και οι πρώτες, άμεσες κινήσεις της κυβέρνησης. 

Οι εταίροι μας φαίνεται να έχουν μια πρώτη εικόνα της κατάστασης, που μάλλον βρίσκεται κοντά στην πραγματικότητα, βάσει και των όσων παρουσίασε στο Eurogroup περίπου 10 ημέρες πριν ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η εικόνα είναι πλήρως αποκρυσταλλωμένη και ως εκ τούτου ουδείς στο Μαξίμου ή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μπορεί να μιλήσει μετά βεβαιότητας για τις πραγματικές διαθέσεις της τρόικας. 

Καθώς θεωρείται δεδομένη η απομάκρυνση από τους στόχους, ουδείς μπορεί να γνωρίζει ακόμη ποια θα είναι η στάση των ελεγκτών η οποία, θεωρούν στην κυβέρνηση ότι μπορεί να εμφανιστεί πιεστική λόγω γενικής αστοχίας ή διαλλακτική λόγω της απρόβλεπτης ύφεσης. 

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πιέσουν προς την κατεύθυνση της μετακίνησης λήψης των μέτρων μετά το καλοκαίρι, με παράλληλη, άμεση μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση, ώστε να ανασάνει η αγορά και να πριμοδοτηθεί η τουριστική βιομηχανία. 

Κεντρικός άξονας πολιτικής παραμένουν οι αποκρατικοποιήσεις με το οικονομικό επιτελείο να καταρτίζει σταδιακά τη λίστα των οργανισμών και των φορέων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με περίπου 3-4 οργανισμούς να θεωρείται ότι είναι ώριμοι απέναντι σε τέτοιο ενδεχόμενο.

Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζουν το δεδομένο πρόβλημα των η επαρκών στοιχείων στο θέμα αυτό –τη δράση είχε αναλάβει επί της προηγούμενης κυβέρνησης ο Θεόδωρος Πάγκαλος, χωρίς αξιοσημείωτη πρόοδο. 

Πάνος Ρασσιάς


Σχετικά Θέματα:

Αγώνας δρόμου για να επωφεληθεί η Ελλάδα από τις αποφάσεις των Βρυξελλών