ΕΛΛΑΔΑ

Αυτή είναι η Αθήνα του «αύριο»! (Βίντεο)

Δημοσίευση 11 Οκτωβρίου 2012, 20:51 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αυτή είναι η Αθήνα του «αύριο»! (Βίντεο)
Facebook Twitter Whatsapp

Στο τελικό στάδιο φθάνουν οι διαδικασίες του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού «Rethink Athens» για την αναμόρφωση του κέντρου της Αθήνας, στο πλαίσιο του οποίου άξονας είναι η οδός Πανεπιστημίου.

Στο τελικό στάδιο φθάνουν οι διαδικασίες του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού «Rethink Athens» για την αναμόρφωση του κέντρου της Αθήνας, στο πλαίσιο του οποίου άξονας είναι η οδός Πανεπιστημίου.

 

Στην αρμόδια επιτροπή υποβλήθηκαν για αξιολόγηση 71 προτάσεις, οι οποίες θα κριθούν, για την πρώτη φάση, την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο (12 και 13 Οκτωβρίου), ώστε να επιλεγούν τρεις έως οκτώ από αυτές, που θα προχωρήσουν καιστο τελικό στάδιο του διαγωνισμού.    

Οι αρχικά επιλεγείσες προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν αναλυτικά, πλαισιωμένες από πινακίδες προσχεδίων και προπλάσματα, με σκοπό να αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή του επόμενου -δεύτερου- σταδίου.  
Η προκήρυξη του δεύτερου σταδίου του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου, με τους τελικούς υποψήφιους να έχουν περιθώριο τριών μηνών μέχρι την υποβολή των τελικών προτάσεων. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προσδιορίζεται για το Φεβρουάριο του 2013.  

Οι προτάσεις που θα αξιολογηθούν και θα προκριθούν την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο, θα ανταμειφθούν με 25.000 ευρώ έκαστη.  

Η κριτική επιτροπή μπορεί να επιλέξει και μία «ουτοπική πρόταση», η οποία δεν θα μπορεί να περάσει στο επόμενο στάδιο, αλλά θα λάβει έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ.    

Το «Rethink Athens», που τελεί υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση, σχετίζεται με την προοπτική εκτεταμένης παρέμβασης στο κέντρο της Αθήνας, από τη λεωφόρο Αμαλίας έως την οδό Πατησίων (ύψος της πλατείας Αιγύπτου), με βασικό άξονα την οδό Πανεπιστημίου και κομβικό σημείο το (ανα)σχεδιασμό της Πλατείας Ομόνοιας. Μείζων στόχος της συνολικής παρέμβασης είναι η άρση της συνεχιζόμενης υποβάθμισης του κέντρου της πρωτεύουσας και η εκκίνηση της διαδικασίας αναβάθμισής του.   

Η διερεύνηση του πεδίου των παρεμβάσεων στη λεωφόρο Αμαλίας, την Ομόνοια και την οδό Πατησίων θα ευνοήσει τη συγκρότηση ενός «δακτυλίου» που  θα συνδέσει τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το νέο Μουσείο της Ακρόπολης με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπως και την πλατεία Ομόνοιας με το Μοναστηράκι και το Θησείο.  

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr