current views are: 1

24 Μαρτίου 2013
Δημοσίευση06:38

Δραματικές ώρες για την Κύπρο – Σε λίγη ώρα η συνεδρίαση του Eurogroup

Τηλεφωνική επικοινωνία με το προεδρικό μέγαρο είχε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος φαίνεται ότι τους είπε ότι δεν έχει τεθεί το θέμα της εκκαθάρισης της Τράπεζας Κύπρου.

Δημοσίευση 06:38’
αρθρο-newpost

Τηλεφωνική επικοινωνία με το προεδρικό μέγαρο είχε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος φαίνεται ότι τους είπε ότι δεν έχει τεθεί το θέμα της εκκαθάρισης της Τράπεζας Κύπρου.

Τηλεφωνική επικοινωνία με το προεδρικό μέγαρο είχε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος φαίνεται ότι τους είπε ότι δεν έχει τεθεί το θέμα της εκκαθάρισης της Τράπεζας Κύπρου.

Νωρίτερα πάντως τα Κυπριακά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως στις συναντήσεις του Κύπριου προέδρου με τους ευρωπαίους εταίρους το θέμα της συχώνευσης των δύο τραπεζών της νήσου δεν φεύγει από το τραπέζι. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες θέλουν την Κομισιόν να διαφωνεί ανοιχτά με την επιμονή του ΔΝΤ και της Γερμανίας.

Από νωρίς το απόγευμα ο Κύπριος πρόεδρος είχε συνάντηση  με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Αναστασιάδης έφτασε στη βελγική πρωτεύουσα στις 14:30 ώρα Ελλάδας και πήγε κατευθείαν στο Συμβούλιο της ΕΕ, όπου είχε μια πρώτη συνάντηση  με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν. Στη συνάντηση αυτή έγινε μια πρώτη ανασκόπηση της κατάστασης.

Αμέσως μετά  όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο σημερινό  Eurogroup, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 7 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πλαισιώνει ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών από τους κ.κ. Γιώργο Συρίχα, Αντρέα Τρόκκο και Γιώργο Παντελή. Ο Πρόεδρος έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο Προεδρικό οι αρχηγοί των κομμάτων

Στο μεταξύ, στη Λευκωσία, ύστερα από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας οι αρχηγοί των κομμάτων ενημερώθηκαν να βρίσκονται στο Προεδρικό Μέγαρο στις 5.00 το απόγευμα. Οι ηγέτες των κομμάτων, με επικεφαλής τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου, ενημερώνονται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις επαφές του, ενόψει τη συνεδρίας του Eurogroup.

Όπως αναφέρεται, εξάλλου, σε ανακοίνωση του Εκπροσώπου, η Κυβέρνηση θα ενημερώνει για τις εξελίξεις, με επίσημες ανακοινώσεις της, την κοινή γνώμη η οποία βάλλεται τις τελευταίες μέρες με φήμες, πληροφορίες, αναλύσεις και εκτιμήσεις που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Δραματικό μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου

«Στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η αποστολή που τον συνοδεύει έχουν να εκτελέσουν μια δύσκολη αποστολή για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας και για την αποτροπή μιας άτακτης χρεοκοπίας από την οποία απειλείται η οικονομία, αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία για τη Δανειακή Σύμβαση», είπε σε  ανακοίνωση του ο κ. Στυλιανίδης.

Ο Εκπρόσωπος προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με το Συμβούλιο Αρχηγών που θα βρίσκεται εν συνόδω στο Προεδρικό Μέγαρο, καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Προέδρου με την Τρόικα στις Βρυξέλλες και θα το ενημερώνει. Η Κυβέρνηση εξάλλου, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, θα ενημερώνει για τις εξελίξεις, με επίσημες ανακοινώσεις της, την κοινή γνώμη “η οποία βάλλεται τις τελευταίες μέρες με φήμες, πληροφορίες, αναλύσεις και εκτιμήσεις που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Ολονύκτιο θρίλερ με την τρόικα

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναχώρησε νωρίς το πρωί για τις Βρυξέλλες κυριολεκτικά χωρίς κανένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του, μετά και την περίφημη φράση που είπε στην εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ντέλια Ντελκουλέσκο, μετά από ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων: «Δεν μπορώ άλλο να συζητήσω μαζί σου».

Η Ντελκουλέσκου ήταν σε ανοιχτή γραμμή με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκαρντ, η οποία της έδωσε οδηγίες να μείνει αμετακίνητη στις θέσεις για την Τράπεζα Κύπρου. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η κ. Λαγκάρντ θα ζητήσει εξηγήσεις από τον πρόεδρο Αναστασιάδη στην συνάντηση που θα έχουν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι άκαρπες όπως αποδείχθηκε συζητήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας έληξαν στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και πλέον ασφυκτικά.

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά, είπε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Ποιο είναι το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αφορούσαν στην αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου στα πρότυπα της Λαϊκής, πράγμα που η κυπριακή κυβέρνηση απέρριπτε αναφανδόν.  Και αυτό γιατί η κυπριακή πλευρά θεωρεί πως αν γίνει κάτι τέτοιο, η Τράπεζα Κύπρου σε λίγους μήνες θα καταρρεύσει.

Η κυπριακή πλευρά θεωρεί επίσης άδικη μία τέτοια εξέλιξη, γιατί η Τράπεζα Κύπρου θα κληθεί να επωμιστεί το δάνειο των περίπου 9 δισ. ευρώ, που είχε συνάψει η Λαϊκή Τράπεζα από το Ταμείο Ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Λιλλήκας: Πέντε μέτρα για να σωθεί η Κύπρος

Εν τω μεταξύ, ο Γιώργος Λιλλήκας σε επιστολή του προς τον Κύπριο πρόεδρο, ανέλυσε πέντε μέτρα που προτείνει προκειμένου να απεμπλακεί η χώρα από το μνημόνιο και να αποφύγει την καταστροφή.

Διαβάστε εδώ τι προτείνει ο κ. Λιλλήκας.

Λύση εκτός ευρώ θέλουν οι Οικολόγοι

Δεν πρόκειται να βρεθεί λύση με την τρόικα, εκτιμούν οι Οικολόγοι, προτείνοντας την εξεύρεση λύσης εκτός του ευρώ.

Διαβάστε εδώ τις προτάσεις τους.

Σχετικά θέματα:

Θρίλερ στη Λευκωσία – Χωρίς συμφωνία οι επαφές τρόικας – κυβέρνησης

ΕΔΕΚ: Να στηρίξει ουσιαστικά την Κύπρο η Ελλάδα

Αναστασιάδης: Αισθανόμαστε οργή γι’ αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο

Μοσκοβισί: Να τελειώνουμε με την οικονομία – καζίνο της Κύπρου

Die Welt: «Η Κύπρος θα χρειαστεί αλλά 2 δισ. ευρώ για τη διάσωση της»

Κύπριοι οικονομολόγοι: Καταστροφική μια χρεοκοπία της χώρας


σχετικα αρθρα