ΕΛΛΑΔΑ

Αν είναι νόμιμη η παράσταση του Δημοσίου εξετάστηκε στο δικαστήριο (Bίντεο και φωτό)

Δημοσίευση 22 Απριλίου 2013, 08:37 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αν είναι νόμιμη η παράσταση του Δημοσίου εξετάστηκε στο δικαστήριο (Bίντεο και φωτό)
Facebook Twitter Whatsapp
Με πέντε απόντες κατηγορουμένους άρχισε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη για τη μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς, με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο. Το Δημόσιο παρίσταται στη δίκη ως πολιτικός ενάγων για ηθική βλάβη σε βάρος του Δημοσίου με δεδομένο ότι το παράνομο χρήμα που διακινήθηκε προέρχεται από παθητική δωροδοκία.
Με πέντε απόντες κατηγορουμένους άρχισε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη για τη μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς, με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο. Το Δημόσιο παρίσταται στη δίκη ως πολιτικός ενάγων για ηθική βλάβη σε βάρος του Δημοσίου με δεδομένο ότι το παράνομο χρήμα που διακινήθηκε προέρχεται από παθητική δωροδοκία.
Το Δημόσιο ζητά για το λόγο αυτό χρηματική ικανοποίηση ύψους ενός εκατ. ευρώ για κάθε κατηγορούμενο (συνολικά 19 εκατ. ευρώ) κρατώντας παράλληλα και επιφύλαξη για περαιτέρω. Ωστόσο, το ζήτημα το οποίο απασχόλησε το δικαστήριο κυρίως κατά την πρώτη ημέρα της διαδικασίας της δίκης είναι εάν είναι νόμιμη ή όχι η παράσταση του ελληνικού Δημοσίου.

Όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι νόμιμη και άρα πρέπει να αποβληθεί το Δημόσιο για λόγους, μεταξύ άλλων, αοριστίας της παρέμβασης του Δημοσίου, ενώ ισχυρίστηκαν επίσης πως βάσει του νόμου η ζημία του Δημοσίου θα πρέπει να προκύπτει άμεσα και όχι έμμεσα.Κατά την εκφώνηση των ονομάτων των κατηγορουμένων, από τον πρόεδρο Χρήστο Κατσιάνη, απουσίαζαν η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν, ο επιχειρηματίας που εμπλέκεται στην υπεράκτια εταιρεία Morelia, Οράτιος Μελάς, ο εμπλεκόμενος στην υπεράκτια Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης και ο φερόμενος ως εκπρόσωπος της Torcaso, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.Οι κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, στο παρασκήνιο των συμβάσεων για τα οπλικά συστήματα ΤΟR-M1 και τα γερμανικά υποβρύχια. 

Ο πρόεδρος εκφώνησε και τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορητηρίου που είναι 18, ενώ στη δίκη παρίστανται, ως πολιτική αγωγή, συνήγοροι του Δημοσίου. Η υπεράσπιση τους προτείνουν ως μάρτυρες τα τότε μέλη ΚΥΣΕΑ. Υπάρχουν ήδη 14 μάρτυρες από το κατηγορήτηριο και συνολικά από τους δικηγόρους υπεράσπισης προτάθηκαν ακόμη 95 άτομα αναμεσά τους και μέλη το ΚΥΣΕΑ. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιοι θα κληθούν. 

Σημειώνεται πως ανάμεσα σε όσους έχουν κληθεί ως μάρτυρες υπαράσπισης περιλαμβάνονται ο συγγραφέας, κ. Γιανναράς, ο οικονομολόγος κ. Πεπελάσης και ο ποδοσφαιριστής, Ζήσης Βρύζας.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Χρ. Κατσιάνης εκφώνησε τα ονόματα των Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου, Βάσως Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτη, Ευ. Βενιζέλου, Γ. Παπαντωνίου, Θ. Πάγκαλου, Αλ. Παπαδόπουλου, Γ. Ρωμαίου, Αθ. Τζογάνη, Μαν. Παραγιουδάκη και Ν. Κρυονερίτη, ως προτεινόμενους μάρτυρες από τον βασικό κατηγορούμενο, πρώην υπουργό. Όλοι οι μάρτυρες ήταν απόντες. 

Το δικαστήριο είχε διακόψει τη διαδικασία για περίπου μία ώρα, ενώ ο πρόεδρος ενημέρωσε όλους τους παρόντες μάρτυρες των κατηγορουμένων να αποχωρήσουν, καθώς η σημερινή ημέρα θα αναλωθεί σε διαδικαστικά ζητήματα. Η Βίκυ Σταμάτη δεν επέστρεψε στο δικστήριο για τη συνέχιση της δίκης καθώς επικαλέστηκε αδιαθεσία. Όπως ενημέρωσε ο κ. Κατσιάνης αυτήν την εβδομάδα δεν θα υπάρξει άλλη συνεδρίαση.

Το... παρασκήνιο

Χωρίς χειροπέδες μπήκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η Βίκυ Σταμάτη. Η σύζυγος του πρώην υπουργού εμφανίστηκε ιδιάιτερα καταβεβλημένη. Θερμό εναγκαλισμό είχε ο Άκης με την συγκατηγορούμενή του, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου ενώ είχε χαιρετισμό δια χειραψίας και με τον Γιάννη Σμπώκο.

Ο εκ των βασικών κατηγορούμενων, Νικόλαος Ζήγρας ζήτησε τον λόγο προκειμένου να προβεί σε μία ανακοίνωση, κάτι που δεν έγινε δκετό από την έδρα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ως πιαθνό το ενδεχόμενο να παραδεχθεί την ενοχή του.


Με κλούβα στο Εφετείο

Το πρωί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφτασε λίγο πριν τις εννέα το πρωί στο Εφετείο Αθηνών με λεωφορείο της αστυνομίας από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Ακης Τσοχατζόπουλος, του οποίου η δίκη για την υπόθεση διακίνησης παράνομου χρήματος από «μίζες» εξοπλιστικών προγραμμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η μεταφορά από τον Κορυδαλλό έγινε με τρεις κλούβες, καθώς εκτός από τον Άκη Τσοχατζόπουλο στο εδώλιο κάθονται σήμερα 18 συγκατηγορούμενοί του. 

Έξω από το δικαστικό μέγαρο έχει συγκεντρωθεί κόσμος, ενώ υπάρχουν πολλά τηλεοπτικά συνεργεία -ελληνικά και ξένα- για να καλύψουν το γεγονός. 

Βαρύ το κατηγορητήριο

Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος και οι Βίκυ Σταμάτη, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Νικόλαος Ζήγρας, Γιάννης Σμπώκος, Γιώργος Σαχπατζίδης, Αστέριος Οικονομίδης, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Ταλίτα Τσεκούρα, Νικόλαος Γεωργουλάκης, Παναγιώτης Σταμάτης, Παντελής Ζαχαριάδης, Οράτιος Μελάς, Κων/νος Αντωνιάδης, Σπύρος Χατζηνικολάου, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Φώτης Αρβανίτης, Νίκος Καρατζάς και Γιώργος Κωνσταντάτος.

Όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο "ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Νίκος Ζήγρας πραγματοποιούσαν σειρά κινήσεων και συναλλαγών σε πολλούς χρηματοπιστωτικούς φορείς, για τη μεταφορά της παράνομης περιουσίας στην Ελλάδα, με σκοπό να απομακρυνθούν τα ίχνη των κεφαλαίων από την αρχική τους προέλευση και να παρεμποδισθεί ο εντοπισμός τους από τα ελεγκτικά όργανα στην Ελλάδα. 

Για το λόγο αυτό χρησιμοποίησαν πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε διάφορες τράπεζες και με διάφορους ενδιάμεσους δήθεν δικαιούχους (τους υπόλοιπους κατηγορούμενους)." Μεταξύ των δικαιούχων αυτών είναι και οι εταιρίες BLUEBELL, P & A, TORCASO, MORELIA, NOBILIS κλπ μέσω των οποίων διακινήθηκαν οι μίζες σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσω επενδύσεων, ακινήτων κ.ο.κ

Στο ογκωδέστατο κατηγορητήριο επίσης περιγράφονται με λεπτομέρεια οι ρόλοι του κάθε κατηγορούμενου στην υπόθεση, ως ενορχηστρωτής της οργάνωσης πάντως και πραγματικός ιδιοκτήτης των εξωχώριων εταιριών- ¨πλυντηρίων" περιγράφεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός αναμένεται να αρνηθεί τις κατηγορίες. Οι φήμες για την υπερασπιστική γραμμή που θα τηρήσει αυτός και οι δικηγόροι του δίνουν και παίρνουν, θα ήταν όμως ασφαλέστερο να περιμένουμε τι θα διαμειφθεί εντός του δικαστηρίου. 

Σχετικά Θέματα:

Η πρώτη μεγάλη δίκη πολιτικού για διαφθορά