ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ένοπλες δυνάμεις

Δημοσίευση 4 Μαρτίου 2014, 12:52 / Ανανεώθηκε 4 Μαρτίου 2014, 16:32
Πούτιν: Έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ένοπλες δυνάμεις
Facebook Twitter Whatsapp

Συνέντευξη Τύπου σχετικά με το φλέγον ζήτημα της Ουκρανίας δίνει αυτή την ώρα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Η χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία αποτελεί την ύστατη επιλογή» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνίζοντας ότι η Μόσχα διατηρεί την επιλογή αυτήν.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρόεδρος της Ρωσίας κατήγγειλε ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, την «κατάληψη της εξουσίας δια των όπλων» στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε επίσης ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εκπλήρωσε όλους τους όρους της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου με την αντιπολίτευση και στην πράξη παρέδωσε την εξουσία.

Ο ουκρανικός λαός ήθελε αλλαγή, αλλά η αλλαγή εκτός του νόμιμου πλαισίου δεν μπορεί να ενθαρρυνθεί, είπε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ακόμη ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για τη χρήση στρατιωτικής βίας στην Κριμαία, αλλά η Ρωσία διατηρεί την επιλογή να το κάνει».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία αποτελεί την ύστατη επιλογή.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος αποστολής ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ωστόσο η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» για να προστατεύσει τους ρώσους πολίτες στην Ουκρανία, τόνισε.

«Σε ό,τι αφορά την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, δεν είναι αναγκαία προς το παρόν. Αλλά αυτή η δυνατότητα υπάρχει», είπε προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση «θα ήταν νόμιμη και εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου».

«Εάν λάβουμε την απόφαση να χρησιμοποιήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, θα είναι απολύτως νόμιμη. Εχουμε αίτημα από τον νόμιμο πρόεδρο», είπε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε ακόμα ότι το ενδεχόμενο να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της χώρας του στην Ουάσινγκτον θα είναι ένα μέτρο της «υστάτης προσφυγής» και δεν θα ήθελε να δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι θεωρεί την αναστάτωση στις χρηματαγορές της Ρωσίας μια «τακτική» και «προσωρινή» απόφαση των επενδυτών.

Ο ίδιος διέψευσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία και δήλωσε ότι το έχουν πράξει «τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας».

Ερωτηθείς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Πούτιν απάντησε: «όχι, δεν συνεισφέρουν. Είναι οι τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας» αυτές οι οποίες έχουν αποκλείσει τις βάσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Εξάλλου ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα δεν έχει συμφέρον στην υποκίνηση των αποσχιστικών διαθέσεων στην Κριμαία.

Ο Πούτιν δήλωσε ακόμα ότι η Ρωσία δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ουκρανία, εάν αυτές διεξαχθούν υπό τις σημερινές συνθήκες «τρομοκρατίας».