ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ρόλος των πολιτικών ιδρυμάτων και των διπλωματικών αρχών

Δημοσίευση 19 Αυγούστου 2014, 12:00 / Ανανεώθηκε 19 Αυγούστου 2014, 12:11
Ο ρόλος των πολιτικών ιδρυμάτων και των διπλωματικών αρχών
Facebook Twitter Whatsapp

Φύγει δεν φύγει η τρόικα, τελειώσει δεν τελειώσει το μνημόνιο  -με ότι κι αν αντικατασταθούνε αυτά- οι Γερμανοί δεν κάνουν καμία σκέψη αποχώρησης, καθώς έχουν βάλει για τα καλά πόδι στην Ελλάδα. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει η Βασιλική Σιούτη 

Φύγει δεν φύγει η τρόικα, τελειώσει δεν τελειώσει το μνημόνιο  -με ότι κι αν αντικατασταθούνε αυτά- οι Γερμανοί δεν κάνουν καμία σκέψη αποχώρησης, καθώς έχουν βάλει για τα καλά πόδι στην Ελλάδα. Όλοι οι σχεδιασμοί τους  για την χώρα δείχνουν ότι επιθυμούν για τα επόμενα πολλά χρόνια να την έχουν υπό τον σταθερό έλεγχο και την καθοδήγησή τους. Όχι μόνο για να μην τους ξαναδημιουργήσει πρόβλημα, αλλά και γιατί έχουν πολλά να κερδίσουν από την Ελλάδα ως  (νέου τύπου) αποικία. 

Η επίσημη έναρξη της πολιτικής αυτής ξεκίνησε στις 5 Μαρτίου 2010 με την υπογραφή του περίφημου ελληνογερμανικού συμφώνου από την Άγκελα Μέρκελ και τον Γιώργο Παπανδρέου και συνεχίζεται αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά μέχρι σήμερα.  

Βασικό εργαλείο της νεοαποικιακής αυτής πολιτικής  είναι η «Ελληνογερμανική Συνέλευση» (DGV) επικεφαλής της οποίας είναι σταθερά ο εντεταλμένος της γερμανίδας καγκελαρίου, Χανς Γιοακίμ Φουχτελ , ενώ βασικός συνομιλητής του από την ελληνική πλευρά είναι ο εκάστοτε υπουργός Εσωτερικών. Στην πραγματικότητα βέβαια ο Χ.Γ. Φούχτελ συνομιλεί με όλη την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Η περιφέρεια και οι δήμοι ήταν -και παραμένουν- η πρώτη του προτεραιότητα και είναι γνωστό ότι είχε δημιουργήσει πολύ στενούς δεσμούς με αρκετούς δημάρχους, όπως με τον Γιάννη Μπουτάρη της Θεσσαλονίκης και τον Κώστα Ασκούνη της ΚΕΔΕ, αλλά και περιφερειάρχες όπως τον Γιάννη Σγουρό

Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα υπερδραστήρια γερμανικά πολιτικά ιδρύματα, που άνοιξαν παραρτήματα στην Ελλάδα με έκτακτη κρατική ενίσχυση που πήραν και την παρότρυνση της γερμανικής κυβέρνησης,  όταν αναλάμβανε  τον ρόλο του «επιτηρητή» και  «αναμορφωτή» της χώρας. Σήμερα έχουν περάσει και αυτά στην ομπρέλα  της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης». 

Αυτά τα τέσσερα χρόνια έχουν προσκληθεί στο Βερολίνο (αλλά και σε κάποιες άλλες γερμανικές πόλεις) για σεμινάρια, ενημέρωση  και επαφές, από υπουργούς, περιφερειάρχες και δημάρχους, μέχρι δημοσιογράφους, πρόσωπα των γραμμάτων και  opinion leaders (όσο αστείο κι αν ακούγεται αυτό στη χώρα μας) αλλά και νέοι επιστήμονες.  Παράλληλα η γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια να μοιράζει στοχευμένα γερμανικές υποτροφίες. Στόχος της η καλλιέργεια φιλογερμανικού κλίματος στη χώρα  -ώστε να διευκολύνονται οι κινήσεις της και να μην συναντά αντιστάσεις- αλλά κυρίως η δημιουργία μιας  φιλογερμανικής  ελίτ που θα έχει τον πρώτο λόγο στη διοίκηση της χώρας.

Παρότι τα εμπόδια που περίμεναν ότι θα  συναντήσουν οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί τους ήταν τελικά πολύ λιγότερα, αυτό δε σημαίνει ότι  έλειψαν κιόλας. 

Ο Χ.Γ. Φούχτελ ήταν αρκετά προβληματισμένος μετά τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές με την ήττα του Γ.Σγουρού – με τον οποίο είχε πολύ στενή συνεργασία- στην σημαντική περιφέρεια της Αττικής.  Η ανάδειξη της Ρένας Δούρου,  με την οποία φοβάται ότι δεν θα έχει την ίδια εύκολη σχέση,  είναι ένας πονοκέφαλος και αναζητεί ήδη διαύλους. 

Δυσάρεστη έκπληξη  όμως για τον Χ. Γ.Φούχτελ ήταν και η αψυχολόγητη -κατ’εκείνον-  πρόσφατη αντίδραση του μέχρι πρότινος καλού του φίλου, Γιάννη Μπουτάρη,  που τον κατηγόρησε για «αποικιοκρατική» δράση. Όχι ότι δεν τα έχει ξανακούσει αυτά ο κ. Φούχτελ, άλλωστε υπάρχουν αρκετοί δήμαρχοι που τον αποφεύγουν, αλλά δεν περίμενε ότι θα τα άκουγε και από αυτούς με τους οποίους συνεργάζεται και τον έχουν υποστηρίξει θερμά. 

Ο κ. Μπουτάρης φέρεται να μίλησε με οργισμένο ύφος στον κ. Φούχτελ κατά την τελευταία τους συνάντηση στο γερμανικό προξενείο από το οποίο λέγεται ότι έφυγε αφού τα βρόντηξε,  λέγοντας του ότι δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Επαρκείς εξηγήσεις για το τι ακριβώς συνέβη δεν υπάρχουν, ωστόσο από το περιβάλλον του κυκλοφόρησε ότι ο κ. Μπουτάρης ενοχλήθηκε επειδή κατάλαβε ότι ο κ. Φούχτελ όλο αυτό το διάστημα περιφέρεται στη χώρα,  συναντάει δημάρχους υποδεικνύοντας τους τι να κάνουν και ζητώντας τους να πάνε στη Γερμανία για να εκπαιδευτούν, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να προσφέρει τίποτα. 

Όταν  ο γερμανός εντεταλμένος πρωτοεμφανίστηκε  στην Ελλάδα προσπαθώντας να αποκτήσει επαφές με δημάρχους και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρώντας να στήσει το δίκτυό του, πολλοί αναρωτήθηκαν τότε αν αυτό θα σημαίνει για αυτούς και κάποια οικονομικά οφέλη. Ένας από τους πιο δημοφιλείς δημάρχους διηγείται: «Εγώ πήγα στην πρώτη συνάντηση που μας κάλεσε για να δω περί τίνος πρόκειται. Από τις πρώτες κουβέντες κατάλαβα ότι δεν  υπήρχε καμία περίπτωση να κερδίσουμε οτιδήποτε. Οπότε, ούτε που ξανασχολήθηκα». 

Πολλοί άλλοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες ωστόσο,  ήθελαν να πιστεύουν ότι θα είχαν να κερδίσουν κάτι, ή έστω κολακεύονταν να αισθάνονται ότι έχουν προνομιακές σχέσεις  με τον γερμανό εντεταλμένο , αν και πληθαίνουν εσχάτως αυτοί που κατηγορούν σήμερα τον Χ.Γ. Φούχτελ ότι «είναι όλο μεγάλα λόγια και δεν κρατά τις υποσχέσεις του». 

«Ποιες υποσχέσεις;» λέει ο δήμαρχος που όπως υποστηρίζει δεν έχασε τον χρόνο του. «Μόνο οι αφελείς πίστεψαν ότι θα κέρδιζαν κάτι και εξέλαβαν ως υποσχέσεις τα λόγια του Φούχτελ».  

Ο Χ.Γ. Φούχτελ, πάντως, μιλώντας στο γερμανικό τοπικό τύπο (της περιφέρειάς του κυρίως), συνηθίζει να  καλλιεργεί την εικόνα του πολύ αγαπητού και καλοδεχόμενου στην Ελλάδα, τόσο που οι Έλληνες έχουν ελληνοποιήσει το όνομά του και τον αποκαλούν πλέον «Φούχτελο». 

Ο ίδιος θεωρεί ότι  οι όποιες αντιρρήσεις για το ρόλο του περιορίζονται μόνο στα όρια της αντιπολίτευσης. Όπως αυτό το  καλοκαίρι που πραγματοποίησε και πάλι περιοδείες και επισκέψεις ανά την Ελλάδα,  προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αγλαΐας Κυρίτση, επικεφαλής του συνδυασμού που υποστηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ «Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή», η οποία  μίλησε για  «προκλητική επιθεώρηση λόχου στην αποικία Ελλάδα».

Τον κατηγόρησε ότι «με επικοινωνιακό διαβατήριο την «συνεργασία» Γερμανίας – Ελλάδας, η οποία πλασάρεται ως διαδικασία μεταφοράς τεχνογνωσίας, περιοδεύει ανά την Ελλάδα, έχοντας βάλει στο στόχαστρό του κυρίως της Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μια προσπάθεια απροκάλυπτης αρπαγής πόρων» και ότι με «Με «Δούρειο Ίππο» τον Σύνδεσμο της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV)» και  την ενθάρρυνση της μνημονιακής κυβέρνησης, περιφέρεται ως διοικητής». 

Σε αντίθεση  με την Αγλαΐα Κυρίτση,  ο απερχόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης,  που διατηρεί πιο φιλικά αισθήματα για τον Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ στο  αποχαιρετιστήριο δείπνο που θέλησε να παραθέσει επειδή δεν θα είναι ξανά πρόεδρος της ΚΕΔΕ, όχι μόνο τον προσκάλεσε αλλά τον όρισε και ως τιμώμενο πρόσωπο

Αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης που ασχολούνται με τα της Ελλάδας, αναφερόμενοι στην «Ελληνογερμανική Συνέλευση»  εκτιμούν  ότι έχουν φτιάξει ένα ισχυρό δίκτυο το οποίο επεκτείνει την επιρροή του. Όπως αναφέρει η πρόσφατη έκθεση που αποτιμά τα αποτελέσματα της δράσης της, σημαντικό ρόλο έχουν παίξει τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται πολύ ενεργά στην Ελλάδα.  Εντύπωση κάνει ότι στην έκθεση αυτή υπάρχει αναφορά των δράσεων για όλα τα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του αριστερού  «Ρόζα Λούξεμπουργκ»  που συνεργάζεται στενά με τον  ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή την περίοδο προετοιμάζεται η 5η συνεδρίαση της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης»  που θα γίνει στην Κρήτη. Η 4η είχε γίνει πέρσι στη Νυρεμβέργη με τη συμμετοχή 400 συνέδρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής έκθεσης πεπραγμένων,  στη Νυρεμβέργη  πήγε περίπου  το 20% των ελλήνων δημάρχων,  οι οποίοι άκουσαν και την Άγκελα Μέρκελ να τους στέλνει μήνυμα σε video wall.  

Γερμανοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν ότι η «Ελληνογερμανική Συνέλευση» (DGV) έχει έναν πειραματικό χαρακτήρα,  πρωτόγνωρο για την Ευρώπη,  και ότι θα ήθελαν αυτή να αποκτήσει και θεσμικό χαρακτήρα.  Μόνο το 2013 η γερμανική πλευρά οργάνωσε περίπου 100 συνέδρια και ημερίδες.  

Στην έκθεση αναφέρεται και ο ρόλος των διπλωματικών αρχών της Γερμανίας στην Ελλάδα,  οι οποίες, όπως γράφεται, υποστηρίζουν το συνολικό συντονισμό της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης».  Επίσης αναφέρεται ότι στα επόμενα χρόνια αναμένεται να μεγαλώσει η απήχησή της με ακόμα περισσότερες δράσεις. Από την περασμένη χρονιά μάλιστα,  επιχειρήθηκε προσέγγιση και με την ελληνική εκκλησία. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr