ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Πάπα: Η Αριστερά και η Εκκλησία τέμνονται στις ίδιες αξίες (Βίντεο)

Δημοσίευση 18 Σεπτεμβρίου 2014, 14:53 / Ανανεώθηκε 18 Σεπτεμβρίου 2014, 22:38
Facebook Twitter Whatsapp

Με κύριο πυλώνα το μεταναστευτικό ζήτημα στην Μεσόγειο και την κρίση αξιών που βιώνουν οι σύγχρονες κοινωνίες εξελίχτηκε η συζήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με τον Πάπα Φραγκίσκο Α' στα «άδυτα» του Βατικανού. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με κύριο πυλώνα το μεταναστευτικό ζήτημα στην Μεσόγειο και την κρίση αξιών που βιώνουν οι σύγχρονες κοινωνίες εξελίχτηκε η συζήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με τον Πάπα Φραγκίσκο Α' στα «άδυτα» του Βατικανού. 

Σε πρώτη φάση, ο κ. Τσίπρας εγκωμίασε το έργο του Πάπα τονίζοντας ότι είχε την ευκαιρία να συζήτησει με τον επονομαζόμενο και «πάπα των φτωχών» για την οικονομική κρίση, την ανάγκη να επανεμπνεύσει η πολιτική τούς ανθρώπους σε συλλογικές, πανανθρώπινες αξίες, την ανάγκη να επιστρέψει η ειρήνη στον κόσμο, αλλά και για το μεταναστευτικό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε την εικόνα από την Ελλάδα, που όπως επεσήμανε «συνεχίζει να βυθίζεται στην κρίση, η οποία παίρνει πλέον ανθρωπιστικές διαστάσεις. Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί μια οικουμενική συμμαχία απέναντι στη φτώχεια, στις ανισότητες, απέναντι στη λογική ότι οι αγορές και τα κέρδη είναι πάνω από τους ανθρώπους, να οικοδομηθεί μια συμμαχία πάνω στις κοινές τομές των παράλληλων δρόμων μας. Έπειτα από τέσσερα χρόνια αδιέξοδων και άδικων πολιτικών λιτότητας, ο ελληνικός λαός πληρώνει στην πλειοψηφία του την στιγμή που οι τράπεζες σώζονται και κάποιοι βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και απειλούν και από πάνω».

Από την πλευρά του, ο Πάπας αναφέρθηκε εκτενώς στην «κρίση αξιών» και σημείωσε ότι είναι αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι. «Οι αγορές έχουν επιβληθεί και οι άνθρωποι βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα» είπε χαρακτηριστικά.

Με δεδομένο ότι είναι η πρώτη φορά που ευρωπαίος πρόεδρος της Αριστεράς συναντά τον Πάπα στο Βατικανό, ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Αριστερά και η χριστιανική Εκκλησία, εκκινούν από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά τέμνονται σε ίδιες βασικές αξίες: την αλληλεγγύη, την αγάπη για τον συνάνθρωπο, την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε μεταξύ άλλων, για τις συνομιλία του με τον Ποντίφικα «Του ζητήσαμε να συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στη φτώχεια, να μιλάει για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, αλλά και για τη δομική αιτία της φτώχειας, που είναι η άνιση διανομή του εισοδήματος και η ασυδοσία των χρηματοπιστωτικών αγορών. Του ζητήσαμε επίσης να αναλάβει πρωτοβουλία για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία». 

Σχετικά με το μεταναστευτικό, και οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στην ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής που γεννά τραγωδίες, ανθρωπιστικές τραγωδίες στη Μεσόγειο θάλασσα. «Δεν πρέπει να αποκαλούμε «λαθραίους» τους συνανθρώπους μας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τα εθιμοτυπικά δώρα και ο Αλέξης Τσίπρας εκόμισε κλάδο ελαίας από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ενώ ο Πάπας του προσέφερε ένα θρησκευτικό βιβλίο. 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr