current views are: 4

13 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:04

Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν οπισθοχώρηση για να επιστρέψει η τρόικα

Πίσω ολοταχώς έκανε χθες το κυβερνητικό σκαρί, μετά από αρκετές ημέρες διαβεβαιώσεων ότι η ρύθμιση για τις 100 δόσεις δεν πρόκειται να αλλάξει, παρά τις ηχηρές αιτιάσεις της τρόικας.

Δημοσίευση 11:04’
αρθρο-newpost

Πίσω ολοταχώς έκανε χθες το κυβερνητικό σκαρί, μετά από αρκετές ημέρες διαβεβαιώσεων ότι η ρύθμιση για τις 100 δόσεις δεν πρόκειται να αλλάξει, παρά τις ηχηρές αιτιάσεις της τρόικας.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Πίσω ολοταχώς έκανε χθες το κυβερνητικό σκαρί, μετά από αρκετές ημέρες διαβεβαιώσεων ότι η ρύθμιση για τις 100 δόσεις δεν πρόκειται να αλλάξει, παρά τις ηχηρές αιτιάσεις της τρόικας. Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν τη μερική οπισθοχώρηση, σε μία προσπάθεια να αφαιρέσουν ένα από τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και να επιταχύνουν την επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα. 

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ψηφισμένος νόμος αλλάζει ενός ολίγων ημερών. Η πρώτη ήταν στην αρχική φάση της κινητικότητας – διαθεσιμότητας του προσωπικού όταν οι ελεγκτές της τρόικας διαπίστωσαν πως οι τότε προβλέψεις της κυβέρνησης δεν κάλυπταν τον συμφωνημένο στόχο για τον αριθμό όσων θα έβγαιναν σε διαθεσιμότητα. Η δεύτερη ήρθε σήμερα καθώς η κυβέρνηση κατέθεσε διάταξη που προβλέπει ότι στη ρύθμιση των 72 έως 100 δόσεων θα μπορούν να υπαχθούν μόνον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και όχι και οι βεβαιωμένες. Με άλλα λόγια, το μεγαλύτερο μέρος του ΕΝΦΙΑ (συνολικού καταλογισμού άνω των 2 δισ) καθώς και η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθούν κανονικά ή να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. 

Η ουσία, βέβαια, δεν αλλάζει καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να παρέχει μία σημαντική ευκαιρία σε όσους δυσκολεύονται αλλά επιθυμούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Η δυνατότητα για τις 100 δόσεις για τα πολλά ληξιπρόθεσμα που έχουν πολίτες και επιχειρήσεις παραμένει. Ωστόσο, η κυβέρνηση υπέστη ένα επικοινωνιακό και πολιτικό πλήγμα ενώ απεδείχθη πώς, σε αντίθεση με τις διαρροές και τα σχόλια ότι η δημοσιοποίηση του email της τρόικας ήταν «σικέ», οι απαιτήσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό είναι απολύτως πραγματικές. 

Πέραν των 100 δόσεων, η κυβέρνηση επιδιώκει, με εργώδεις διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο, να «κλείσει» και τα υπόλοιπα μέτωπα. Οι αλλαγές στο μισθολόγιο, οι περικοπές παροχών σε είδος προς το προσωπικό Δημοσίου, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ, η προώθηση «διαρθρωτικών» αλλαγών στο ασφαλιστικό (συγχωνεύσεις ταμείων), η επιτάχυνση της διαδικασίας για το lock out, η περικοπή των συνδικαλιστικών αδειών, η αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για τις απεργίες περιλαμβάνονται στη δέσμη προτάσεων που στέλνει η Αθήνα προς τους ελεγκτές με στόχο την άρση του αδιεξόδου. Το ελληνικό κείμενο, σε απάντηση των 19 σημείων της τρόικας, τελούσε υπό επεξεργασία μέχρι και αργά χθες βράδυ καθώς ο στόχος ήταν να αποσταλεί το συντομότερο δυνατόν σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον. 


σχετικα αρθρα