ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δεν θα συνεργαστούμε με ΠΑΣΟΚ, «Ποτάμι» και Παπανδρέου

Δημοσίευση 12 Ιανουαρίου 2015, 23:57 / Ανανεώθηκε 13 Ιανουαρίου 2015, 01:53
Τσίπρας: Δεν θα συνεργαστούμε με ΠΑΣΟΚ, «Ποτάμι» και Παπανδρέου
Facebook Twitter Whatsapp

«Για να έχουμε τα χέρια λυμένα στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα πρέπει να έχουμε αυτοδυναμία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας «στον Ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

«Για να έχουμε τα χέρια λυμένα στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα πρέπει να έχουμε αυτοδυναμία» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας «στον Ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου λέγοντας «όχι» σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Κίνημα Δημοκρατικών Σοσιαλιστών και «όχι μεν, αλλά...» σε δεύτερες εκλογές.

«Τα πράγματα φαίνεται να ξεκαθαρίζουν για το ποιο κόμμα θα λάβει την πλειοψηφούσα προτίμηση. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιστορικής αλλαγής για τον τόπο» ανέφερε λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός θα επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θέλει να δώσει ευκαιρία για μια μεγάλη αλλαγή για ένα μέλλον με αξιοπρέπεια».

«Δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι το σενάριο δεύτερων εκλογών. Ο λαός έχει τη σοφία να κάνει τη σωστή επιλογή και να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ αυτοδυναμία» τόνισε. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαστεί ανοχή ή ψήφο εμπιστοσύνης από το ΚΚΕ, το θεωρώ αδιανόητο να αρνηθεί. Είναι αδιανόητο να σφυρίζει κλέφτικα και να απέχει είπε για το ΚΚΕ. Η Αριστερά έχει δώσει πολλά στον τόπο. Της δίνεται για πρώτη φορά της η ευκαιρία να κυβερνήσει» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου. Για το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη είπε ότι σε έξι μήνες ζωής οι τοποθετήσεις του δείχνουν ότι θέλει να είναι συμπληρωματική δύναμη στο μνημονιακό κατεστημένο. Οι προγραμματικές θέσεις του Ποταμιού έδειξαν ότι δημιουργήθηκε για να αρδεύσει τον μνημονιακό χώρο και όχι να αποτελέσει δύναμη ανατροπής.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι «εκ των πραγμάτων η δημιουργία κομμάτων το τελευταίο διάστημα συμπληρωματικών στο μνημονιακό κατεστημένο μελλοντικά λειτουργεί ως παγίδα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

«Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανανεωμένα πάνω από 50%, αποτελούνται από συνεργαζόμενα πρόσωπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσπαθήσει με σοβαρότητα να κρατήσει ισορροπία με τα ανοίγματα σε άλλους χώρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει μία από τα ίδια» τόνισε.

«Mε τη ΔΗΜΑΡ υπήρξε διάλογος. Συμπέσαμε τους τελευταίους μήνες ότι δεν θα έπρεπε να εκλεγεί Πρόεδρος και ότι η χώρα χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση. Ο διάλογος ήταν ειλικρινής αλλά είχε στενά χρονικά περιθώρια. Θέσαμε ως βάση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Πήραν τις αποφάσεις τους, δεν αποκλείει να συναντηθούμε μετεκλογικά» είπε.

«Ευρώ χωρίς άλλες θυσίες - Το Grexit είναι νεκρό»

Μίλησε για απότομη αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη για ομοβροντία δηλώσεων, ακόμα και της κυρίας Μέρκελ κατά του Grexit. «Η συζήτηση είναι ξαναζεσταμένο φαγητό, έχει πεθάνει και κάποιοι προσπαθούν να το αναστήσουν. Αν σπάσει ένα από τους κρίκους της Ευρωζώνης χάνεται η αλυσίδα. Το σχέδιο διακυβέρνησής μας θα γίνει αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε.

«Προτείνουμε ευρωπαϊκή διάσκεψη όπως έγινε για τη Γερμανία το 1953», σημείωσε. «Δεν πρόκειται να βάλουμε θέμα χρεοκοπίας. Δεν προτείνουμε τη διάλυση της Ευρώπης» λέγοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο να πει όχι η Μέρκελ.Είναι μία πολιτικός που δεν θα διακινδυνεύσει τη βιωσιμότητα της νομισματικής ένωσης. Θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως δική τους επιτυχία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «εάν ακουστεί η λέξη όχι θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Καμιά κρυφή ατζέντα, κανένα δημοψήφισμα».

«Τελειώνουν  τα τζάκια και οι επετηρίδες, το πάρτι σε βάρος του ελληνικού λαού» υπογράμμισε.

Παράλληλα επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι θα προτιμήσουν να μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά 50% παρά να χρεοκοπήσουμε και να μην λάβουν τίποτα.

«H Ελλάδα έχει θεσμικές υποχρεώσεις. Είναι να πιάνουμε τους στόχους και όχι τα μέσα με τα οποία θα τα πετύχουμε. Όταν λέμε διαπραγμάτευση εννοούμε ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο θα έχουμε συμφωνήσει» υπογράμμισε. «Για 1,4 δισ. πιστεύετε ότι θα τιναχθούν Ελλάδα και Ευρωζώνη τον αέρα; Μέχρι τον Ιούλιο θα έχει μπει το νερό στο αυλάκι» σημείωσε. 

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για ρεύμα αλλαγής στην Ευρώπη.

«Ζητάμε την αυτονόητη αναδιάρθρωση του χρέους. Τον πήχη τον βάλαμε ψηλά, πάνω από 50%» ανέφερε. Ζήτησε συναίνεση, εάν ο κ. Σαμαράς είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν συναινέσαμε στην καταστροφή όχι στη λύτρωση» τόνισε.

Στο ερώτημα «ευρώ πάση θυσία;» απάντησε:

Ευρώ με δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και δημοκρατία. Ευρώ χωρίς άλλες θυσίες. Δεν υπάρχει διαφορετικά. Ευρώ και διάσωση του ευρώ σημαίνει χρέη βιώσιμα. 

«Ηθική μας υποχρέωση να διεκδικήσουμε το κατοχικό δάνειο»

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις «για εμάς δεν είναι ξεχασμένη υπόθεση. Είναι ηθική μας υποχρέωση να διεκδικήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις. Είναι ιστορική υποχρέωση απέναντι στην Ευρώπη».

Ο ίδιος εξάφρασε την ικανοποίησή του για το ότι το Die Linke στηρίζει αυτό το αίτημα.

Στουρνάρας και τράπεζες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν έχει πρόθεση για ρεβανσισμό ή δίωξη. «Οι δηλώσεις Στουρνάρα περί ρευστότητας ήταν εκτός θεσμικού πλαισίου» Του ζητάμε απλά να κάνει τη δουλειά του. Να μην έχει πολιτικές σκοπιμότητες ή πολιτικές φιλοδοξίες» είπε.

Ο κ. Προβόπουλος είχε αντιμετωπίσει μεγάλους κινδύνους, συμπλήρωσε ενώ υπογράμμισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι κατοχυρωμένο και εγγυημένες οι καταθέσεις. «Δεν υπάρχει καμία μα καμία ανησυχία για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες» ξεκαθάρισε.

Για τις τράπεζες ο κ. Τσίπρας είπε ότι «θα ασκήσουμε τα δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου. Το ελληνικό Δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχος και σήμερα δεν ασκεί διοίκηση.

«Θα φτιάξουμε περιουσιολόγιο»

«Οι απειλές οι τρομοκρατικές για τον ΣΥΡΙΖΑ συνέβησαν από αυτούς που κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε, προσθέτοντας:

«Καμιά πρώτη κατοικία στο σφυρί με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

«Θα φτιάξουμε περιουσιολόγιο. Όχι για να φορολογήσουμε έναν πίνακα ή κοσμήματα. Αλλά για να έχουμε μια εικόνα του ποιος είναι πλούσιος. Να έχουμε την εικόνα αυτών που δηλώνονται με αυτών που κατέχονται. Δεν θέλουμε να πάρουμε από τον φτωχό και τον μεσαίο. Δεν έχει να πληρώσει» είπε.

«Μιλάμε για προοδευτικό φορολογικό συντελεστή. Το κρίσιμο θέμα είναι να φορολογήσουμε αυτούς που φοροδιαφεύγουν» πρόσθεσε.

Επανεξέταση ιδιωτικοποιήσεων

Για τις ιδιωτικοποιήσεις ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε ότι «αν είναι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και να επικυρώσει συμφωνίες που παραβιάζουν ακόμα και την κοινή λογική, καλύτερα να ψηφίσουν οι πολίτες τον κ. Σαμαρά». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι οι συμβάσεις θα επανεξεταστούν από τη νέα Βουλή.

Τα κόκκινα δάνεια είναι σύνθετη περίπτωση, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Το σχέδιό μας με την ίδρυση ενδιάμεσου φορέα συναρτάται και από το θέμα του τραπεζικού συτήματος. Από τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα τεθεί κι αυτό. Εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος είναι να ανοίξουν οι κάνουλες και προς την πραγματική οικονομία. Το θέμα είναι να βοηθάει την πραγματική οικονομία».

Για το ασφαλιστικό ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει σχέδιο να βρεθούν νέοι πόροι. «Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να πιάσει τόπο για τις επόμενες γενιές» είπε αναφέροντας ως παράδειγμα την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. «Λέγαμε ότι οι μετοχές του Δημοσίου έπρεπε να πήγαιναν στα ασφαλιστικά ταμεία. Ξεπουλήθηκαν τα πάντα αφήνοντας ακάλυπτες τις επόμενες γενιές» τόνισε.

Εθνικά θέματα

Για τα εθνικά θέματα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πατριωτική και διεθνιστική δύναμη. «Πρέπει να προστατεύσουμε τον τόπο μας αλλά δε θεωρούμε και εχθρούς τους άλλους λαούς» είπε.

Στο θέμα των Σκοπίων ο κ. Τσίπρας τόνισε ο «ΣΥΡΙΖΑ δικαιώθηκε. Τώρα εμείς διεκδικούμε τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό».

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως βαθιά πληγή το Κυπριακό. «Είναι θέμα εισβολής και κατοχής. Θέλουμε να λυθεί. Δεν μπορεί όμως αυτό να γίνει μόνο με καλές προθέσεις. Χρειάζεται να κάνει πίσω η τουρκική πλευρά. To Βarbaros παραβίασε τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Θα στηρίξουμε τις αποφάσεις της Λευκωσίας» δήλωσε. 

Και πρόσθεσε: «Δεν θα θέσουμε σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

«Η Ελλάδα αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας, οι γείτονες όχι. Για να υπάρξει ΑΟΖ απαιτείται συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες. Εμείς θα την επιδιώξουμε» είπε. 

«Έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν και σήμερα τα πληρώνουμε. Πρέπει να μπαίνουν ευδιάκριτες κόκκινες γραμμές» συμπλήρωσε για τα εθνικά θέματα.

Μεταναστευτική πολιτική

«Δεν μπορείς να προστατευτείς από τους κινδύνους φτιάχνοντας μεγαλύτερους φράχτες» τόνισε υπογραμμίζοντας:

«Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Δεν είναι δυνατόν αν πετάμε το βάρος στις χώρες υποδοχής. Ό,τι και να κάνεις για να αποτρέψεις την είσοδο αυτών των ανθρώπων δεν θα το καταφέρεις γιατί είναι απελπισμένοι. Χρειάζεται διεκδίκηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για διαμοιρασμό της ευθύνης. Να μη γίνεται η χώρα μας αποθήκη ψυχών».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ανάγκη να υπάρξει αυξημένη χρηματοδότηση στις χώρες υποδοχής, όχι για κέντρα κράτησης αλλά φιλοξενίας.

«Σκοπεύουμε να αναβαθμίσουμε σε επίπεδο διοικητικής ευθύνης τη μεταναστευτική πολιτική. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε χαρτοφυλάκιο» αποκάλυψε.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση επισήμανε ότι υπάρχουν τρόποι για να προωθηθούν οι αλλαγές. «Υπάρχει πάνδημη συμφωνία, θα βρούμε τρόπο να αλλάξουμε το νόμο περί ευθύνης υπουργών» σημείωσε.

«Δημογραφικό, το σημαντικότερο εθνικό θέμα»

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι  το δημογραφικό είναι το σημαντικότερο εθνικό θέμα. «Σκοτώνουμε τη νεότητα, με το να φεύγουν οι νέοι επιστήμονες στο εξωτερικό. Οι νέοι άνθρωποι δεν μπορούν να παντρευτούν. Μένουν με τους γονείς τους και βλέπονται στα κλεφτά. Γερνάμε και πεθαίνουμε σαν χώρα» δήλωσε. 

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση με αφορμή το δικαίωμα ψήφου των 18χρονων. «Ακόμα και το δικαίωμα της ψήφου στα 18 το καταργεί αυτή η κυβέρνηση. Όσοι γεννήθηκαν το 1997 έπρεπε να ψηφίσουν. Καλώ όλους τους άλλους νέους να ψηφίσουν και γι' αυτούς» είπε.

Για την κατάσταση στις φυλακές και ιδιαίτερα για το νοσοκομείο σε αυτές του Κορυδαλλού σχολίασε: «Στοιχείο του πολιτισμού σου να μην αφήνεις ανθρώπους να σαπίζουν. Χρειάζεται συνολική αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος».

«Συνεκτικό στοιχείο η εμπιστοσύνη»

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για τα εσωκομματικά.

«Είμαι υπερήφανος που είμαι αρχηγός ενός κόμματος που λειτουργεί διαφορετικά. Αποφασίζουμε συλλογικά. Ο συνεκτικός ιστός στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η εμπιστοσύνη. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους συντρόφους μου κι αυτοί σε μένα. Είμαι ευτυχής που έχω αυτή την εσωκομματική αντιπολίτευση, που τους εμπιστεύομαι και με εμπιστεύονται».

 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr