current views are: 3

4 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση21:14

ΕΚΤ: Σταματά προσωρινά η αποδοχή των ελληνικών τίτλων ως εγγύηση

Την άρση των ειδικών όρων για την αποδοχή εγγυήσεων των ελληνικών τίτλων αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργά το βράδυ της Τετάρτης

Δημοσίευση 21:14’
αρθρο-newpost

Την άρση των ειδικών όρων για την αποδοχή εγγυήσεων των ελληνικών τίτλων αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργά το βράδυ της Τετάρτης

Την άρση των ειδικών όρων για την αποδοχή εγγυήσεων των ελληνικών τίτλων αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Οι τίτλοι αυτοί επέτρεπαν στην ΕΚΤ να δέχεται ως  εγγύηση τους ελληνικούς τίτλους, παρά το γεγονός ότι δεν διέθεταν επενδυτική αξιολόγηση.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αίρει την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων που χρησιμοποιούνται ως ασφάλεια στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, καθώς, όπως αναφέρει επί του παρόντος δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί ως επιτυχής η ολοκλήρωση της επανεξέτασης του προγράμματος.

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω ενεχύρων, θα συνεχιστεί κανονικά, αλλά μέσω του μηχανισμού ELA, δηλαδή από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την έγκριση της EKT.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αναστολή δεν έχει καμία επίπτωση στην κατάσταση του αντισυμβαλλομένου των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να άρει την εξαίρεση για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Η εξαίρεση επέτρεπε στα χρεόγραφα αυτά να χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η απόφαση του Δ.Σ. βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι αυτήν την στιγμή δυνατό να προβλεφθεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος.

Η απόφαση δεν έχει επιπτώσεις για την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις νομισματικής πολιτικής. Οι ανάγκες ρευστότητας για τις τράπεζες, για τις τράπεζες που δεν έχουν επαρκή collateral, μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, μέσω του ELA εντός των προβλεπόμενων κανονισμών του ευρωσυστήματος. 

Τα εν λόγω αξιόγραφα θα πάψουν να γίνεται αποδεκτά ως collateral με την λήξη της τρέχουσας πράξης αναχρηματοδότησης (11 Φεβρουαρίου 2015)».

Έπειτα από την απόφαση, η ισοτιμία του ευρώ ανέρχεται στα 1,1398 δολάρια με απώλειες 1,19%.

Αυστηρό μήνυμα Ντράγκι σε Βαρουφάκη

Υπενθυμίζεται πως κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη έστειλε αυστηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου στη συνάντηση «ο πρόεδρος (σ.σ. Μάριο Ντράγκι) διευκρίνισε την εντολή της ΕΚΤ και άσκησε πιέσεις στη νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο με το Eurogroup με στόχο να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης, υπενθύμισε επιπλέον στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών τους αυστηρούς κανονισμούς που περιβάλουν την υποστήριξη που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, μια στήριξη που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας. Μία συνέχιση του προγράμματος, που ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, προϋποθέτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και μία συμφωνία με τους εταίρους της Ευρωζώνης.


σχετικα αρθρα