ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Καρέ-καρέ η ορκωμοσία του Προκόπη Παυλόπουλου

Δημοσίευση 13 Μαρτίου 2015, 21:26 / Ανανεώθηκε 13 Μαρτίου 2015, 21:03
Καρέ-καρέ η ορκωμοσία του Προκόπη Παυλόπουλου
Facebook Twitter Whatsapp

Υπό συνεχή βροχόπτωση μετέβη στη Βουλή ο Προκόπης Παυλόπουλος για την τελετή ορκωμοσίας του για την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Υπό συνεχή βροχόπτωση μετέβη στη Βουλή ο Προκόπης Παυλόπουλος για την τελετή ορκωμοσίας του για την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Την έναρξη της συνεδρίασης, λίγο μετά τις 18:00, κήρυξε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος ανέγνωσε την προσφώνηση που είχε κάνει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και την αντιφώνηση του εκλεγέντος Προέδρου, αμέσως μετά την αναγγελία της εκλογής του από την παρούσα Βουλή, δηλαδή στις 18 Φεβρουαρίου 2015.

Στη συνέχεια, ο Β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Μπαλάφας συνόδευσε στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και τους συνοδικούς ιεράρχες.

Τον κ. Παυλόπουλο υποδέχθηκαν στην κεντρική είσοδο του κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο νέος Πρόεδρος έφτασε στη Βουλή από την είσοδο της Λεωφόρου Αμαλίας, πάνω από το μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη. Υπό βροχή, χαιρέτισε τη σημαία του παραταγμένου αγήματος από τα τρία όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων και σε στάση προσοχής άκουσε τον εθνικό ύμνο από την στρατιωτική μπάντα.

Εισήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Βουλής, χειροκροτούμενος από το βουλευτικό σώμα και αμέσως ξεκίνησε η τελετή της ορκωμοσίας από τον αρχιεπίσκοπο και τους συνοδικούς ιεράρχες.

Ο αρχιεπίσκοπος διάβασε τον όρκο, που ορίζει το άρθρο 33 του Συντάγματος, τον οποίο επανέλαβε στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος συγκινημένος με το χέρι του στο Ευαγγέλιο. Αμέσως μετά τον όρκο οι βουλευτές αναφώνησαν «άξιος».

Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ δεν χειροκρότησαν τον κ. Παυλόπουλο.

«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του ελληνικού λαού», ορκίστηκε ο κ. Παυλόπουλος.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Πρωτόκολλο Ορκωμοσίας που συνυπέγραψαν ο πρωθυπουργός, η πρόεδρος της Βουλής και ο αρχιεπίσκοπος και ακολούθως, ασπάστηκε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και χαιρέτισε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Το παρών στην τελετή ορκωμοσίας έδωσαν οι πρώην πρωθυπουργοί Ιωάννης Γρίβας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Παναγιώτης Πικραμένος, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, Φίλιππος Πετσάλνικος, Βύρων Πολύδωρας, ο πρώην υπουργός Πέτρος Μολυβιάτης, εκπρόσωποι ξένων πρεσβειών, αλλόδοξων θρησκευτικών δογμάτων, εκπρόσωποι της στρατιωτικής, δικαστικής και πνευματικής ηγεσίας της χώρας.

Προτού αναχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε πολιτικούς αρχηγούς, υπουργούς, βουλευτές και επισήμους που είχαν κληθεί στην τελετή ορκωμοσίας. Την ώρα που χαιρέτισε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ χειροκρότησε θερμά το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Λίγο προτού αναχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στράφηκε προς το κέντρο της αίθουσας και μια ελαφριά υπόκλιση χαιρέτισε ευχαριστώντας το Σώμα για την τιμή να τον αναδείξει στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός μετέβησαν στο γραφείο της προέδρου της Βουλής όπου τραβήχτηκαν οι αναμνηστικές φωτογραφίες.

Στις 19.00, κάτω από την ίδια ομπρέλα, ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Βουλής κατευθύνθηκαν στον 'Αγνωστο Στρατιώτη.

Ξανά κάτω από έντονη βροχόπτωση , ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ασκεπής» έφτασε στο Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη, όπου κατέθεσε δάφνινο στεφάνι και επιθεώρησε το άγημα της Προεδρικής Φρουράς.

Πριν αποχωρήσει από το προαύλιο της Βουλής, ο κ. Παυλόπουλος χαιρέτισε ένα προς ένα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αλλά και τους περισσότερους από τους παριστάμενους βουλευτές.

Λόγω της συνεχούς βροχής , στο κήπο του Προεδρικού, δεν παρατάχθηκαν, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, εκατέρωθεν της κεντρικής εισόδου ούτε το άγημα της Προεδρικής Φρουράς ούτε η μπάντα της. Από νωρίς άνδρες της Προεδρικής Φρουράς είχαν παραταχθεί, εντός του Προεδρικού Μεγάρου, όπου έγινε με συντομία η επίσημη τελετή.

Στη Ηρώδου του Αττικού είχαν φτάσει από νωρίς το απόγευμα οι στενοί συνεργάτες του κ. Παυλόπουλου με επικεφαλής τον νέο γενικό γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβη επί τιμή, Γιώργο Γεννηματά ενώ παρίσταντο οι συνεργάτες του κ. Παπούλια ο οποίοι ενημέρωσαν τους διαδόχους τους.

Β.Β.