ΒΙΒΛΙΟ

Ο Χάιντριχ είναι ο εγκέφαλος του Χίμλερ

Δημοσίευση 1 Ιουλίου 2015, 19:16 / Ανανεώθηκε 2 Ιουλίου 2015, 12:39
Ο Χάιντριχ είναι ο εγκέφαλος του Χίμλερ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πλήρης τίτλος του ιστορικού θρίλερ του Laurent Binet είναι «HHhH - Himmlers Hirn heisst Heydrich - Ο Χάιντριχ είναι ο εγκέφαλος του Χίμλερ» και όταν κυκλοφόρησε το 2010 στη Γαλλία θεωρήθηκε βιβλίο της χρονιάς.

Ο πλήρης τίτλος του ιστορικού θρίλερ του Laurent Binet είναι «HHhH - Himmlers Hirn heisst Heydrich - Ο Χάιντριχ είναι ο εγκέφαλος του Χίμλερ» και όταν κυκλοφόρησε το 2010 στη Γαλλία θεωρήθηκε βιβλίο της χρονιάς.

Ο Ράινχαρντ Χάιντριχ, το δεξί χέρι του Χίμλερ και νούμερο δύο στην ιεραρχία των SS, είναι ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα στην νεώτερη ιστορία της Ευρώπης. Παραδόξως είναι και ένα από τα πρόσωπα που έχουν κάνει τα περισσότερα «περάσματα» από ιστορικά μυθιστορήματα που αναφέρονται στη ναζιστική περίοδο.

Η αιτία βρίσκεται στη μυστηριώδη φυσιογνωμία του ανδρός που έγινε γνωστός ως «ξανθό κτήνος» και «δήμιος της Πράγας». Δεξιοτέχνης του βιολιού, καλλιεργημένος, με καταγωγή από μεγαλοαστική οικογένεια, ο Χάιντριχ φέρεται ως ο εγκέφαλος των μεγαλύτερων θηριωδιών, ιδιαίτερα στην Τσεχοσλοβακία όπου εγκαταστάθηκε το 1941, και ο εγκέφαλος πίσω από τον Χίμλερ.

Η απόπειρα κατά της ζωής του Χάιντριχ τον Μάιο του 1942 που κατέληξε στον σοβαρό τραυματισμό και τον θάνατό του είναι το περιστατικό γύρω από το οποίο περιστρέφεται η αφήγηση του Laurent Binet. Τα γεγονότα είναι γνωστά αλλά δεν βλάπτει να τα επαναλάβουμε. Δύο Τσεχοσλοβάκοι παρτιζάνοι σταλμένοι από το Λονδίνο πέφτουν με αλεξίπτωτο σε δασική περιοχή κοντά στην Πράγα. Θα επιτεθούν με πυροβολισμούς και ρίψη χειροβομβίδας στην θωρακισμένη Μερσεντές που μετέφερε τον αρχηγό των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, τραυματίζοντας τον θανάσιμα.

Αυτά που θα ακολουθήσουν είναι αποκαλυπτικά. Εκτός των δραστών εκατοντάδες Τσέχοι συλλαμβάνονται και εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες, ένα ολόκληρο χωριό διαγράφεται από τον χάρτη.

Ο Laurent Binet διηγείται την ιστορία με αφοπλιστικά απλό και μοντέρνο τρόπο. Παραθέτει τα γεγονότα, χτίζει λογοτεχνικές γέφυρες εκεί που τα ντοκουμέντα απουσιάζουν, επιστρέφει στα γραφόμενά του για να τα ελέγξει και να τα σχολιάσει.

Το αποτέλεσμα είναι κατά τους κριτικούς ένα από τα πιο σημαντικά και ριζοσπαστικά μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων, ένα έργο που ανοίγει ορίζοντες για την πεζογραφία τη δεκαετία που διανύουμε.

Το «HHhH - Himmlers Hirn heisst Heydrich - Ο Χάιντριχ είναι ο εγκέφαλος του Χίμλερ» κυκλοφόρησε αρχικά το 2010 στα γαλλικά και είναι το πρώτο έργο του συγγραφέα.

«HHhH - Himmlers Hirn heisst Heydrich - Ο Χάιντριχ είναι ο εγκέφαλος του Χίμλερ», Laurent Binet, εκδόσεις Κέδρος.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr