ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ένας συνταγματολόγος που γράφει νόμους στο… πόδι

Δημοσίευση 30 Σεπτεμβρίου 2011, 08:56 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ένας συνταγματολόγος που γράφει νόμους στο… πόδι
Facebook Twitter Whatsapp
Η εργασιακή εφεδρεία αποτελούσε πρόταση της ΝΔ που ενσωματώθηκε στον εφαρμοστικό νόμο για το Μεσοπρόθεσμο. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος απάντησε στον εκπρόσωπο της ΝΔ (στις 4 Ιουλίου !), «η Βουλή συνεπώς γνώριζε τα πάντα και τα κόμματα και οι βουλευτές τοποθετήθηκαν, μετά λόγου γνώσεως και επί των λεπτομερειών».
Η εργασιακή εφεδρεία αποτελούσε πρόταση της ΝΔ που ενσωματώθηκε στον εφαρμοστικό νόμο για το Μεσοπρόθεσμο. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος απάντησε στον εκπρόσωπο της ΝΔ (στις 4 Ιουλίου !), «η Βουλή συνεπώς γνώριζε τα πάντα και τα κόμματα και οι βουλευτές τοποθετήθηκαν, μετά λόγου γνώσεως και επί των λεπτομερειών». Για τον λόγο αυτό, η διαπίστωση ότι η εργασιακή εφεδρεία- με τον τρόπο που πήγε να εφαρμοστεί, αντιμετωπίσει συνταγματικά και νομικά προβλήματα, προκάλεσε αμηχανία και ειρωνικά χαμόγελα, όχι μόνο σε στελέχη του κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και σε υπουργούς.

Κοντολογίς, δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί το γεγονός ότι ένας νόμος που έχει ψηφιστεί εδώ και περίπου τέσσερις μήνες, διαπιστώνεται τώρα, με την τρόικα παρούσα μετά από 27 μέρες αποχώρησης και διεθνών διαπραγματεύσεων, πως έχει νομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να αναζητούνται εσπευσμένα άλλες λύσεις.

Το πρόβλημα μεγιστοποιείται από την παρατήρηση ότι ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης, ο Ευ. Βενιζέλος, είναι διακεκριμένος συνταγματολόγος- μάλιστα έχει κατά καιρούς δεχθεί κριτική ότι λειτουργεί περισσότερο ως συνταγματολόγος. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, δεν αντελήφθη τα προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και φτάσαμε στο «και πέντε» για να ψάχνουμε να δώσουμε απαντήσεις στην τρόικα.

Πολλοί υπουργοί, ψέγουν τον Ευ. Βενιζέλο, μιλώντας για απίστευτη προχειρότητα- την εκτίμηση ενισχύσει και το αλαλούμ που επικράτησε και στο θέμα των αποδείξεων, μέτρο που μετατέθηκε για τον επόμενο χρόνο.

Φτάνουν μάλιστα να λένε ότι τέτοιου είδους γκάφες, δείχνουν προχειρότητα και δικαιώνουν τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μίλησε για γονατογραφίες.