ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέταξαν το γάντι Λοβέρδος, Βενιζέλος, Χρυσοχοΐδης, Άννα - Κλειστά χαρτιά κράτησε ο Παπανδρέου

Δημοσίευση 27 Δεκεμβρίου 2011, 17:12 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πέταξαν το γάντι Λοβέρδος, Βενιζέλος, Χρυσοχοΐδης, Άννα - Κλειστά χαρτιά κράτησε ο Παπανδρέου
Facebook Twitter Whatsapp
Ο Γιώργος Παπανδρέου κράτησε, κλειστά τα χαρτιά του κατά την ομιλία του στη μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που διήρκησε περίπου 12 ώρες, χωρίς να αναφερθεί στην... ταμπακιέρα της ηγεσίας και της επόμενης μέρας στο κόμμα. Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Διαμαντοπούλου και Μίχας ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κινήσει τις διαδικασίες για αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος. Μάλιστα ο Βενιζέλος έθεσε ως χρονικό όριο την 15η Ιανουαρίου, προσθέτοντας ότι «ο πολιτικός ορίζοντας της Κυβέρνησης έχει πλέον αποσαφηνιστεί. Οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου».
Ο Γιώργος Παπανδρέου κράτησε, κλειστά τα χαρτιά του κατά την ομιλία του στη μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που διήρκησε περίπου 12 ώρες, χωρίς να αναφερθεί στην... ταμπακιέρα της ηγεσίας και της επόμενης μέρας στο κόμμα. Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Διαμαντοπούλου και Μίχας ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κινήσει τις διαδικασίες για αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος. Μάλιστα ο Βενιζέλος έθεσε ως χρονικό όριο την 15η Ιανουαρίου, προσθέτοντας ότι «ο πολιτικός ορίζοντας της Κυβέρνησης έχει πλέον αποσαφηνιστεί. Οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου». Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε ανάλυση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για τα πεπραγμένα και τα λάθη της διακυβέρνησής του, χωρίς, όμως  να πει κουβέντα για τα ζητήματα στο ΠΑΣΟΚ, παραπέμποντας σε νέα συνεδρίαση το 2012.

Ο κύριος Παπανδρέου ανάμεσα σε άλλα, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε επί των ημερών του, δεν ήταν «στενά κομματικό πρόγραμμα», αλλά ένα πρόγραμμα σωτηρίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η δεν άργησε να πάρει μέτρα όπως τον κατηγορούν, ενώ υπογράμμισε ότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ «δεν έταξε παροχές, παρά μόνο αλλαγές».

Μάλιστα υπενθύμισε το «σύνθημα: ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», λέγοντας τελικά ότι «είχαμε δίκαιο».

Παράλληλα, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι πόνταρε στην αποτυχία της κυβέρνησής του και ουσιαστικά στην αποτυχία της χώρας.

Όμως, από την άλλη πλευρά, τέσσερα ήταν τα στελέχη -μέχρι στιγμής- που πέταξαν το γάντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας του να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την αλλαγή στην ηγεσία του Κινήματος. Τα στελέχη είναι -μέχρι στιγμής, πάντα- οι κύριοι Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Μίχας.

Ο Λοβέρδος

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε κατά τη διάρκεια του λόγου του ότι «θα πράξω το καθήκον μου», με τον Ανδρέα Λοβέρδο να σχολιάζει στην ομιλία του: «Ο σημερινός Πρόεδρος του Κινήματος πρέπει να εγγυηθεί την πορεία προς την ανάδειξη του νέου Προέδρου και πρέπει να βοηθήσει στις επόμενες εκλογές και μετά από αυτές, ώστε να αποκλειστούν εκφυλιστικά φαινόμενα σε περίπτωση εκλογικής ήττας. Πάντως, σήμερα, και έως τώρα από την εισήγηση προκύπτει ασάφεια. Δυστυχώς, και πάλι ασάφεια. Είπατε πως θα πράξετε το καθήκον σας, ποιο, όμως, από όλα ; Η ασάφεια αυτή περιπλέκει τα πράγματα. Ποιος άραγε ωφελείται από αυτήν; Κατά τη γνώμη μου κανένας.»

Ο Βενιζέλος

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του, ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να υπάρξουν αλλαγές άμεσα, έως τις 15 Ιανουαρίου, γιατί «το μέλλον της χώρας θα κριθεί τώρα και όχι στις εκλογές του Απριλίου»
«Αυτή την περίοδο - 16/1 έως 15/2/2012 – κρίνεται στην πραγματικότητα η πολιτική της χώρας για την περίοδο μέχρι το 2015. Κρίνεται ο εκλογικός συσχετισμός ΠΑΣΟΚ-ΝΔ», είπε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε:
«Κάποιοι προτείνουν να μπούμε σε μία εσωστρέφεια διάρκειας δυόμισι ή τριών μηνών και να αποσαφηνιστούν τα πράγματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν τις εκλογές. Αυτό θα υπονομεύσει και την παράταξη και την Κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη σε δύο μέτωπα
Άρα, οι λύσεις για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δοθούν τώρα δημοκρατικά, καταστατικά, με σεβασμό στη βάση, αλλά τώρα.
Και τώρα, πείτε μου τι θέλετε να κάνω. Να ασχοληθούν κάποιοι με την Κυβέρνηση και την διαπραγμάτευση, όπως εγώ που έχω την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών και κάποιοι με την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ; Δεν το βρίσκω σωστό και δίκαιο, κάποιοι να αναλαμβάνουν το βάρος των δύσκολων χειρισμών και αποφάσεων και κάποιοι να φλερτάρουν, υποτίθεται, με το μέλλον».

Η Διαμαντοπούλου


Η Άννα Διαμαντοπούλου από την πλευρά της, κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου να διευκρινίσει με σαφήνεια τις προθέσεις του για τον προσωπικό του ρόλο και να καταθέσει την πρόταση του για την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με το καταστατικό με συντεταγμένο και ολοκληρωμένο τρόπο.

Η κυρία Διαμαντοπούλου τόνισε ότι οι ενδοπαραταξιακές εξελίξεις δεν πρέπει να επηρεάζουν στο ελάχιστο τη λειτουργία της κυβέρνησης .

Παράλληλα, η Άννα Διαμαντοπούλου, ζήτησε νέα ηγεσία, με πολιτικό πλαίσιο, σαφείς στόχους και πολλά νέα πρόσωπα από τις δυνάμεις της κοινωνίας και της παραγωγής μπορούν να δώσουν δύναμη στον πολιτικό φορέα που εξέφραζε και πρέπει να εκφράζει το δυναμικό Κέντρο και την υπεύθυνη Αριστερά.

Σύμφωνα με την κυρία Διαμαντοπούλου, αυτό μπορεί να σημαίνει αυτοδιάλυση και επανίδρυση, ευρύτερες συμμαχίες, σε καμία περίπτωση όμως αυτό που ζούμε σήμερα.

Ο Χρυσοχοΐδης

O Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε  την ολόθερμη στήριξη στην κυβέρνηση Παπαδήμου με στόχο την πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας, τονίζοντας την ανάγκη παρουσίασης  από την πλευρά  του Γ. Παπανδρέου και του Πολιτικού συμβουλίου ενός οδικού χάρτη που θα οδηγήσει το κίνημα σε απολογισμό, ανασύνταξη και εκλογή ηγεσίας και οργάνων με προσήλωση στις καταστατικές διαδικασίες πριν τις εθνικές εκλογές.

Η εισήγηση Καρχιμάκη

Στην εισήγησή του ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης είπε μεταξύ άλλων ότι «στα δύο αυτά χρόνια υπήρξαν λάθη, παραλείψεις, πράγματα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, πράγματα που έγιναν και δεν έπρεπε να γίνουν».

«Αν μπούμε στη λογική του διαγωνισμού για το ποιος θα κάνει το καλύτερο αυτομαστίγωμα,τότε πολύ φοβάμαι ότι θα χάσουμε την ουσία» τόνισε, προσθέτοντας ότι «για πρώτη φορά υπήρξε ξεκάθαρο το μήνυμα της πολιτικής μας βούλησης ότι η διαφθορά, και η ατιμωρησία, αντιμετωπίζονται αποφασιστικά».

«Αλλά οφείλουμε να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα. Στο ονοματεπώνυμο των συμφερόντων που θέτουν τις επιδιώξεις τους, πάνω από τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών. Στην απέναντι όχθη είμαστε και με τις λογικές που προωθούν την κυριαρχία των  αγορών έναντι των πάντων. Έναντι ακόμη και των εκλεγμένων κυβερνήσεων» είπε ο κ. Καρχιμάκης. «Το επόμενο διάστημα, όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου καλούμαστε να δώσουμε εξετάσεις» κατέληξε ο κ. Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ρέππας

Διαδικασίες από τη βάση ζήτησε ο Δημήτρης Ρέππας τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχουν φεουδάρχες και κομματάρχες. Χαρακτήρισε απαραίτητο να υπάρξει ισχυρό πολιτικό κέντρο στο ΠΑΣΟΚ και να στηριχθεί η κυβερνητική 2ετία. Τέλος είπε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση σε νέο πρόγραμμα, θα είναι δύσκολο να υπάρξει η κυβέρνηση.

«Το επόμενο βήμα εκτός από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου πρέπει να είναι η έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου, του τακτικού μας συνεδρίου με εκλογή νέων οργάνων και κυρίως η επαναχάραξη της ταυτότητας του Κινήματός μας. Η συζήτηση λοιπόν για το αύριο πρέπει να είναι θεμελιακή και να διεξαχθεί ενώπιον των πολιτών» είπε ο κ. Μίχας. «Κλειδί για όλα αυτά είναι η στάση του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αν θα είναι υποψήφιος ή αν θα εγγυηθεί αυτή την πορεία μαζί με τα εκλεγμένα όργανα του Κινήματος» πρόσθεσε.

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους πέραν των μελών του κομματικού οργάνου, συμμετέχουν και οι υπουργοί της κυβέρνησης προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και άλλα στελέχη του Κινήματος.

 Όπως ανέφεραν νωρίτερα, ανεπίσημες πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν πιθανό να μην δώσει το παρών στη συνεδρίαση καθώς έχει πολλάκις τονίσει την αντίθεσή του στην πολιτική Παπανδρέου. Ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης πέρασε τελικά την πόρτα της Ιπποκράτους και συμμετέχει κανονικά στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ διακρίναμε, κατά σειρά προσέλευσης, τους Βασίλη Έξαρχο, Νίκο Σηφουνάκη, Χρήστο Πρωτόπαπα, Πάνο Μπεγλίτη, Πέτρο Ευθυμίου, Μαριλένα Κοππά, Φίλιππο Σαχινίδη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μανώλη Μπετενιώτη, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Γιάννη Μαγκριώτη, Χρήστο Παπουτσή, Θεόδωρο Πάγκαλο, Κώστα Πανταζή, Φώφη Γεννηματά, Χάρη Καστανίδη, Φίλιππο Πετσάλνικο, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Δημήτρη Ρέππα, Ανδρέα Λοβέρδο, Απόστολο Κακλαμάνη, Παντελή Οικονόμου, Γιώργο Κουτρουμάνη, Έφη Χαλάτση, Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, Συλβάνα Ράπτη, Σωκράτη Ξυνίδη, Πάρη Κουκουλόπουλο, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Νίκο Σαλαγιάννη, Τόνια Αντωνίου, Κώστα Σκανδαλίδη, Κώστα Ασκούνη, και Ευάγγελο Βενιζέλο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Ραγκούσης θα προσέλθει αργότερα.


Σχετικά Θέματα:

Σήμερα «κληρώνει» για τον Γιώργο...