Breaking News

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023
Χωρίς ταξί την Πέμπτη η Αθήνα

current views are: 1

18 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση16:59

Ηλεκτρονική ψηφοφορία για καταλήψεις προτείνει το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Μία πρόταση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στη φοιτητική κοινότητα διατύπωσαν σήμερα οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δημοσίευση 16:59’
αρθρο-newpost

Μία πρόταση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στη φοιτητική κοινότητα διατύπωσαν σήμερα οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μία πρόταση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στη φοιτητική κοινότητα διατύπωσαν σήμερα οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο μήνυμα τους για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι πρυτανικές αρχές προτείνουν τη λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, μέσω ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων, παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο τις αποφάσεις των οργάνων των φοιτητών όπως οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι γενικές συνελεύσεις των τμημάτων.

Όπως επισημαίνουν οι πρυτανικές αρχές στο μήνυμα τους, «υπό συνθήκες δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι ανεκτή ούτε η βίαιη κατάληψη των πανεπιστημιακών χώρων (και ο σταθερός κίνδυνος φθορών τους όπως επανειλημμένα συνέβη στο παρελθόν) ούτε βέβαια η παραχάραξη της δημοκρατίας με διάφορους τρόπους, αλλά ακριβώς στο πνεύμα του Πολυτεχνείου του 1973, αποτελεί επιτακτικό αίτημα απλής λογικής η αποκατάστασή της».

Σε αυτό το πλαίσιο, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ πρόκειται να εισηγηθούν «προς τις επί μέρους Σχολές την περιοδική διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων κατά Τμήματα, ώστε να δοθεί επί τέλους η δυνατότητα στην πλειοψηφία των φοιτητών/-τριών να αποφασίζουν όλοι απ’ ευθείας ως προς την εκάστοτε διακοπή των μαθημάτων που ορισμένοι προτείνουν κι επιτήδεια επιβάλλουν». 

Αιτιολογώντας την πρόταση, η πρυτανεία του ΕΚΠΑ τονίζει πως με αυτό τον τρόπο θα δοθεί «στη δημοκρατική πλειοψηφία η σύγχρονη δυνατότητα να μιλήσει και να χειρισθεί τις τύχες της αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της» και προσθέτει: 

«Η έξοδος από το τέλμα μη δημοκρατικών πρακτικών δεν είναι ο δρόμος της οποιασδήποτε βίας εντός των πανεπιστημιακών χώρων αλλά μόνον η απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων μιας δημοκρατικής πολιτείας. Είναι καθήκον όλων μας να τη στηρίξουμε, με στοργή και τόλμη. Αλλιώς η φάρσα μπορεί να εξελιχθεί κι αυτή σε δράμα, μοιραίων κι άβουλων αντάμα».

Σχετικά με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι αρχές του ΕΚΠΑ σημειώνουν πως το κτίριο του ΕΜΠ είχε εξελιχθεί σε «φρούριο ελευθερίας ενάντια σε μια στρατιωτική δικτατορία και τις προσχηματικές μεταλλάξεις της έγραψε ιστορία αντίστασης, ανθρωπιάς και υπευθυνότητας της σπουδάζουσας νεολαίας και όσων αγκάλιασαν την προσπάθειά της». Υπογραμμίζουν ταυτόχρονα ότι «και σήμερα και πάντα αξίζει να θυμόμαστε εκείνα τα παιδιά που δεν συμβιβάσθηκαν κι οδήγησαν τον τόπο πίσω στη δημοκρατία με την παρέμβασή τους», και «να τιμούμε εκείνο το θαρραλέο κι έντιμο παράδειγμα», «με την προάσπιση της δημοκρατίας και την τήρηση των κανόνων της».

Στη συνέχεια, οι πρυτανικές αρχές εξαπολύουν επίθεση σε όσους τάσσονται υπέρ των καταλήψεων, σημειώνοντας πως το «ελληνικό πανεπιστήμιο οφείλει και κατορθώνει (…) να συμβάλλει σταθερά στην πρόοδο της χώρας, υπό ένα βασικό όρο: να μπορεί στοιχειωδώς να λειτουργήσει». 

«Δεν το βοηθεί λοιπόν οποιαδήποτε διακοπή προσφοράς των υπηρεσιών του, έστω και μιας μέρας, με την επίκληση οποιωνδήποτε, δικαιολογημένων ή όχι, διεκδικήσεων. Είναι δε πράξη όχι μίμησης άλλοτε ηρωικών προτύπων αλλά έσχατης ανευθυνότητας να εμποδίζεται η δράση του με τις περιβόητες πιακαταλήψεις»  τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: 

«Οι ενέργειες αυτές αντιστρατεύονται κάθε έννοια δημοκρατικής λογικής και με τα χρόνια έχουν εξελιχθεί σε μια ακόμη επικίνδυνη γραφικότητα της χώρας μας. Μειοψηφικές ομάδες φοιτητών με επιτήδεια χάλκευση δημοκρατικών διαδικασιών, τετραπέρατοι ήδη σκηνοθέτες μιας εικονικής φοιτητικής δημοκρατίας, περιβάλλονται επί χρόνια ένα πλασματικό μανδύα δημοκρατικής νομιμοποίησης κι επιμένουν να παίζουν τον ρόλο των κλειδοκρατόρων των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Όποιος τολμήσει ν’ αμφισβητήσει αυτές τους τις πρακτικές και να επισημάνει τις ολέθριες συνέπειές τους (από άποψη καθαρά παιδευτική αλλά σωρευτικά και οικονομική), στιγματίζεται εύκολα ως αντιδραστικός, χουντικός και άλλα παρόμοια. Η παράλυση των πανεπιστημίων παρουσιάζεται αδίστακτα ως αγώνας προόδου τους, για τη διεξαγωγή του οποίου κανένας φραγμός δεν δικαιολογείται».

Κλιμακώνοντας την επίθεση τους, οι πρυτανικές αρχές σημειώνουν:

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα και τα ΑΕΙ του 2014 βρίσκονται πια στους αντίποδες του πνεύματος και των διεκδικήσεων του Πολυτεχνείου του 1973. Τη θέση μιας πραγματικής επιθυμίας επαναφοράς της δημοκρατίας και στήριξης της γνώσης ως εργαλείου φωτισμού του λαού έχει πάρει στα χέρια ορισμένων θλιβερών δήθεν απογόνων εκείνων των αγωνιστών η προσπάθεια ανάσχεσης κάθε πορείας προς τα εμπρός και κάθε πραγματικής δημοκρατικής διαδικασίας. Δεν τους ενδιαφέρει κανένας γνήσιος διάλογος, κανενός είδους συναναζήτηση λύσεων στα υπαρκτά προβλήματα. Κραυγάζουν άρα υπάρχουν, παρεμποδίζουν άρα (αυτο)δικαιώνονται, ενώ η ανώτατη παιδεία αυτοχειριάζεται όσο τους αφορά».

«Είναι επομένως υποχρέωση των πανεπιστημιακών αρχών που έχουν νόμιμα εκλεγεί για να βελτιώσουν την κατάσταση των ιδρυμάτων τους, να θέσουν ένα τέρμα σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών απευθύνει έκκληση προς την πλειοψηφία των φοιτητών, την πολιτεία και την ελληνική κοινωνία να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση» καταλήγει η ανακοίνωση.


σχετικα αρθρα