current views are: 1

21 Ιουλίου 2013
Δημοσίευση11:27

Σαμαράς: Χτίζουμε στέρεες ελληνο-αμερικανικές σχέσεις

Τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, υποδέχτηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σήμερα το μεσημέρι.

Δημοσίευση 11:27’
αρθρο-newpost

Τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, υποδέχτηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σήμερα το μεσημέρι.

Τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, υποδέχτηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για το ότι υποδέχτηκε τον αμερικανό υπουργό στην Αθήνα, «τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε η δημοκρατία, κάτω από την Ακρόπολη που συμβολίζει τον αγώνα των ανθρώπων να απελευθερωθούν από το φόβο και την τυραννία για να πετύχουν την αρμονία στις σχέσεις τους και την ευημερία στις ζωές τους».

Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του «η Ελλάδα πέρασε και περνάει δύσκολες στιγμές τα τελευταία τρία χρόνια.Αλλά και διήνυσε μεγάλη απόσταση τους τελευταίους 12 μήνες. Η εικόνα της χώρας μας άλλαξε. Kαι μέσα στην Ευρώπη και πέρα από την Ευρώπη». 
 
Ο κ. Σαμαράς είπε πως η επίσκεψη του στον αμερικανό Πρόεδρο θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της Ελλάδας με τους Αμερικανούς συμμάχους της.

«Υπήρξαμε πάντα στενοί φίλοι, όπως αποτυπώνεται και από την παρουσία της ισχυρής Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Τώρα μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το στέρεο έδαφος».

Ο Πρωθυπουργός είπε πως οι συζητήσεις με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών επικεντρώθηκαν στις προφανείς προκλήσεις της εποχής μας: την Ανάπτυξη και την περιφερειακή Σταθερότητα. «Σταθερότητα που θεμελιώνεται στη Δικαιοσύνη για να επιτύχουμε ανθεκτική και μακροχρόνια Ειρήνη στην ταραχώδη περιοχή μας και Ανάπτυξη, που θεμελιώνεται στη Σταθερότητα και στην Ανταγωνιστικότητα, για να επιτύχουμε τους πιο σημαντικούς στόχους μας: θέσεις απασχόλησης, ευκαιρίες και ευημερία», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Από την πλευρά του ο κ. Λιου αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την φιλοξενία είπε πως «η Ελλάδα έκανε μια από τις σκληρότερες πορείες προς την ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια».

«Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις και τις κοινές θυσίες των τελευταίων χρόνων, όπως και τις προκλήσεις που παραμένουν. Και είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που βλέπω ότι η Κυβέρνηση σας είναι κοντά στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος και υλοποιεί δύσκολες δράσεις που είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί η δυναμική των οικονομικών μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο κ. Λιού. 

Ο κ. Λιου αναφέρθηκε και στις σχέσεις με την Ευρώπη επισημαίνοντας πως  «η σύμπλευση με την Ευρώπη εξακολουθεί να είναι στην κορυφή της ατζέντας μου καθώς η απασχόληση και η ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίτευξη ανάπτυξης και ευημερίας στην Ευρώπη. Επιπλέον, η ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ασία είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία. Όπως ξέρετε, ήμουν στη Μόσχα, όπου οι Υπουργοί Οικονομικών και οι Υπουργοί Εργασίας επιβεβαίωσαν από κοινού την δέσμευσή τους να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και να βελτιώσουν τις προοπτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας, παράγοντα κλειδί για τη μελλοντική πορεία».

Ο πρωθυπουργός γευμάτισε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Από προσωπάρχης του Λευκού Οίκου…υπουργός Οικονομικών

Μέχρι πρόσφατα προτιμούσε το παρασκήνιο. Άνθρωπος ήπιων τόνων, ως ήρεμη δύναμη τον χαρακτηρίζουν όσοι τον ξέρουν καλά. Ακόμα και σήμερα ως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τηρεί πιστά τις εβραϊκές παραδόσεις κλείνοντας το κινητό του από το βράδυ της Παρασκευής και για 24 ώρες. Οι φίλοι του λένε πως ίσως αυτό να είναι και το κλειδί για την ηρεμία που εκπέμπει. 

Πριν αναλάβει υπουργός Οικονομικών και αντικαταστήσει τον Τίμοθι Γκάρτνερ ήταν Προσωπάρχης στον Λευκό Οίκο. Κατάφερε όμως με την μέχρι τότε πορεία του σε κυβερνητικά πόστα να εγκριθεί από την αμερικανική Γερουσία με ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό και μάλιστα να λάβει και 20 θετικές ψήφους από τους Ρεπουμπλικάνους. 

Ελάχιστοι ήταν αυτοί που τάχθηκαν κατά του διορισμού του στη θέση του υπουργού Οικονομικών και αυτό κυρίως λόγω των υψηλών μπόνους που ελάμβανε ως στέλεχος της Citigroup αλλά και μιας επένδυσης που φέρεται να είχε κάνει στο παρελθόν στα νησιά Cayman κι ενώ το προεκλογικό πρόγραμμα του Ομπάμα το 2008 επέκρινε έντονα την πρακτική να χρησιμοποιούν κάποιο τα νησιά ως φορολογικούς παραδείσους.  Ο Τζακ Λιου έχει μια εμμονή και ένα πάθος με τους προϋπολογισμούς και για το λόγο αυτό είχε διατελέσει και σύμβουλος σε θέματα προϋπολογισμού τόσο του Μπίλ Κλίντον όσο και του Μπαράκ Ομπάμα, με μια αδυναμία προς τις ασθενέστερες τάξεις. 

Υπέρμαχος της ανάπτυξης και εχθρός της λιτότητας στο παρελθόν δεν έχει αποφύγει να συγκρουστεί ανοιχτά με τον Γερμανό ομόλογό του με αποκορύφωμα τον Απρίλιο όταν ο Λιου έθεσε ανοιχτά στον Σόιμπλε το θέμα της αλλαγής πολιτικής με την έκδοση ευρωομολόγων, την παράταση των προγραμμάτων για τις χώρες που έχουν πρόβλημα και κατάργηση του ορίου του χρέους. 
Η αντίδραση του Σόιμπλε τότε σύμφωνα με το Spiegel φέρεται να ήταν εντονότατη και έφερε ως παράδειγμα τις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν μειώσει στο μισό το χρέος τους. 

Κι ενώ η κόντρα Ουάσινγκτον Βερολίνου καλά κρατεί μόλις δύο μέρες πριν σε άρθρο του στους Financial Times ο Λιου έστειλε εκ νέου το μήνυμα στους «αντιπάλους» του.  Η λύση στο πρόβλημα, για τον ίδιο, δεν βρίσκεται στη λιτότητα, αλλά στην αύξηση της ζήτησης. Στο άρθρο που δημοσίευσε θυμίζει ότι στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης δημιουργήθηκαν 7 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, η ιδιωτική ζήτηση κρατήθηκε ψηλά ενώ χαλάρωσε και το όριο του δημοσίου χρέους. 

«Τώρα μπορεί και η Ευρώπη να θέσει ως προτεραιότητα την αύξηση της ζήτησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας που φθάνει σε ιστορικά υψηλά. Η ζήτηση στην Ευρωζώνη μειώνεται για οκτώ συνεχή τρίμηνα και είναι τώρα 5% κάτω σε σχέση με τα επίπεδα του 2007, ενώ στη Νότια Ευρώπη είναι 15% κάτω» τονίζει χαρακτηριστικά στο ίδιο άρθρο.
 


σχετικα αρθρα