current views are: 3

24 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση09:20

Σπύρος Λυκούδης: Η παρούσα Βουλή πρέπει και μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο

Πριν από λίγο καιρό η εφημερίδα τα ΝΕΑ έγραφε ότι έρχεται «η ώρα του Λυκούδη». Την περασμένη εβδομάδα ο Σπύρος Λυκούδης ανακοίνωσε την πολιτική του κίνηση, τους «Μεταρρυθμιστές». 

Δημοσίευση 09:20’
αρθρο-newpost

Πριν από λίγο καιρό η εφημερίδα τα ΝΕΑ έγραφε ότι έρχεται «η ώρα του Λυκούδη». Την περασμένη εβδομάδα ο Σπύρος Λυκούδης ανακοίνωσε την πολιτική του κίνηση, τους «Μεταρρυθμιστές». 

Συνέντευξη στην Βασιλική Σιούτη 

Πριν από λίγο καιρό η εφημερίδα τα ΝΕΑ έγραφε ότι έρχεται «η ώρα του Λυκούδη». Πρόσφατα ο Σπύρος Λυκούδης ανακοίνωσε την πολιτική του κίνηση, τους «Μεταρρυθμιστές». Δεν ανοίγει ωστόσο όλα τα χαρτιά του, καθώς αποφεύγει να απαντήσει τι θα κάνει στις εκλογές και αν θα τον ακολουθήσουν και άλλοι από τη ΔΗΜΑΡ.  Το σίγουρο είναι ότι εκείνος δεν τις θέλει σύντομα  και το ξεκαθαρίζει και σήμερα για ακόμα μια φορά. « Η παρούσα Βουλή πρέπει και μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο» επιμένει. 

Μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι που ακολούθησε τον Φώτη Κουβέλη και έφτιαξαν τη ΔΗΜΑΡ.  Σήμερα για τη ΔΗΜΑΡ λέει ότι οι απόψεις του και οι επιλογές του είναι  σε κάθετη αντίθεση με τη γραμμή της. Αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, μας βεβαιώνει ότι ξέρει πολύ καλά γιατί αποχώρησε από αυτόν-  με τον οποίο δεν τον χωρίζουν απλώς πολιτικές  διαφορές αλλά και διαφορετικοί στρατηγικοί προσανατολισμοί. 

-Κύριε Λυκούδη τι είναι αυτό που σας οδήγησε να αναζητήσετε νέους πολιτικούς δρόμους εκτός ΔΗΜΑΡ; 

Οι απόψεις μου, οι εκτιμήσεις μου και οι επιλογές μου για τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα,  αλλά και γενικότερα για την εξέλιξή τους,  δεν βρίσκονταν εδώ και πολύ καιρό σε αντιστοιχία με τις πολιτικές κατευθύνσεις της ΔΗΜΑΡ. Θα έλεγα ότι βρίσκονταν μάλλον σε κάθετη αντίθεση. Γι’ αυτό και αποχώρησα. 

-Για ποιο λόγο εκτιμάται ότι έχει διασπαστεί και αδυνατεί μέχρι τώρα να συγκροτηθεί σε μεγάλη δύναμη ο χώρος του κέντρου και της κεντροαριστεράς;  

Δεν συμφωνώ με την παρατήρηση σας ότι διασπάται η Κεντροαριστερά. Δεν έχει υπάρξει ποτέ ως ενιαίος χώρος για να διασπάται σήμερα. Εκδηλώνονται απλώς στον ευρύτερο Δημοκρατικό χώρο νέες πρωτοβουλίες, από την ώρα που ένα ιστορικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, που κάλυπτε για δεκαετίες το μέγιστο μέρος αυτού του χώρου βρίσκεται σήμερα σ’αυτό το χαμηλότατο σημείο και αφού επίσης η ΔΗΜΑΡ οδηγήθηκε στην σημερινή πολιτική της συντριβή. Προφανώς είναι εξαιρετικά δύσκολη η συσπείρωση της Κεντροαριστεράς. Λείπει μια θαρραλέα και ειλικρινής προσπάθεια υπέρβασης των παθογενειών του χώρου δηλ. των ιδιοκτησιακών αντιλήψεων, των ηγεμονισμών, των αρχηγισμών παλαιών και νέων κ.λ.π. Η κοινωνία όμως, όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, σε ένα σημαντικό της τμήμα απαιτεί την συγκρότηση του χώρου και πιθανόν θα την επιβάλλει. 

-Στην πρωτοβουλία σας,  τους «Μεταρρυθμιστές» πάντως απουσιάζει η λέξη «αριστερά»;  Ήταν επιλογή σας να την παραλείψετε; 

Κατ’αρχήν θέλει πια πολύ ψάξιμο στην εποχή μας για το τι είναι Αριστερά, ποιοι είναι οι Αριστεροί και ποιοι αυτοβαφτίζονται Αριστεροί. Επί του ερωτήματος όμως: Η τιτλοφόρηση ή μη ενός χώρου με την λέξη Αριστερά δεν τον καθιστά αριστερό ή μη αριστερό. Όλα όσα εκπέμπει ένας πολιτικός σχηματισμός τον χαρακτηρίζουν και όχι αυτό που δηλώνει ότι είναι. 

-Γιατί διαλέξατε το όνομα «μεταρρυθμιστές»; 

Γιατί πιστεύουμε ότι βαθιές ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, την φορολογική πολιτική, την διοίκηση, το ασφαλιστικό, την παιδεία, την υγεία κ.λ.π. είναι απαραίτητο οξυγόνο για να αναπνεύσει η χώρα και επομένως όποιοι παλεύουν γι’αυτές θεωρούν ότι ένας τέτοιος τίτλος τους χαρακτηρίζει. Ξέρετε, εγώ πιστεύω – μετά από πολλά χρόνια παρουσίας μου στην Αριστερά- ότι στην εποχή μας η αληθινή επανάσταση είναι οι μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν και βελτιώνουν την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων. 

-Με τα μετριοπαθή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ τον κ.Σταθάκη, τι σας χωρίζει; Βλέποντας τα πράγματα τέσσερα  χρόνια μετά, μετανιώνετε που φύγατε από τον Συνασπισμό;

Εκτιμώ τον κ.Σταθάκη,  αλλά όχι μόνο. Και άλλα πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώ, που με βάση την ερώτησή σας δεν θεωρούνται μετριοπαθή. Όμως ξέρω πολύ καλά γιατί αποχώρησα πριν από τέσσερα χρόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ και επίσης ξέρω πολύ καλά γιατί δεν μπορώ και σήμερα να εκφραστώ πολιτικά απ’αυτόν. Μας χωρίζουν όχι απλές πολιτικές διαφορές, αλλά διαφορετικοί στρατηγικοί προσανατολισμοί. Τους παλιούς μου συντρόφους στον ΣΥΡΙΖΑ τους αγαπώ και τους τιμώ πάντα. 

-Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ψηφίσετε;  

Έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι η παρούσα Βουλή πρέπει και μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο. Και γιατί η εκλογή του Προέδρου δεν μπορεί να είναι το «μέσον» για την διαμόρφωσή πολιτικών εξελίξεων αλλά και γιατί δεν πιστεύω ότι πρόκειται να δώσουν λύσεις στα σοβαρά σημερινά προβλήματα του τόπου οι πρόωρες εκλογές. 

-Υπάρχει θέμα χρηματισμού ή πιέσεων βουλευτών;  

Όσοι έχουν στοιχεία να πάνε στον εισαγγελέα. Οι ψίθυροι είναι άθλιοι, ελεεινοί και οι ψιθυριστές άθλιοι και ελεεινοί. 

-Στις εκλογές τι θα κάνετε;  Θα σας ακολουθήσουν σύντροφοί σας από τη ΔΗΜΑΡ;  

¨Όταν προκηρυχθούν θα κάνω και εγώ και οι ΜΕΤΑρρυθμιστές αυτό που κάναμε πάντα: το χρέος μας απέναντι στους πολίτες και στον τόπο.