current views are: 1

8 Μαρτίου 2013
Δημοσίευση05:11

«Συναγερμός» στο Μαξίμου από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μαξίμου και στην κυβέρνηση εξαιτίας της αδιαλλαξίας και της πίεσης που ασκούν οι τροΐκανοί για την τήρηση των συμφωνηθέντων. 

Δημοσίευση 05:11’
αρθρο-newpost

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μαξίμου και στην κυβέρνηση εξαιτίας της αδιαλλαξίας και της πίεσης που ασκούν οι τροΐκανοί για την τήρηση των συμφωνηθέντων. 

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μαξίμου και στην κυβέρνηση εξαιτίας της αδιαλλαξίας και της πίεσης που ασκούν οι τροΐκανοί για την τήρηση των συμφωνηθέντων. 
Ο πρωθυπουργός σήκωσε το πορτοκαλί τηλέφωνο και επικοινώνησε με αρκετούς υπουργούς που εμπλέκονται στην εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου αλλά και με τα προαπαιτούμενα  που θα κρίνουν την τύχη της εκταμίευσης της δόσης του Μαρτίου των 2,8 δισ. ευρώ.

Η πίεση που νιώθει ο Πρωθυπουργός τη μετέφερε στους μέλη της κυβέρνησης και απαίτησε να κλείσουν «εδώ και τώρα» οι εκκρεμότητες. 

Και όλα αυτά την ώρα που συνεχίζονται τα τελεσίγραφα των εκπροσώπων των δανειστών για τήρηση των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων που αφορούν την αποχώρηση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2013.

Παράλληλα η δεύτερη ψυχρολουσία- μετά τις κόκκινες κάρτες- για την κυβέρνηση ήρθε όταν ανακοινώθηκε  ότι η τρόικα θα παρατείνει την παραμονή της στην Αθήνα έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Και αυτό γιατί η εικόνα που παρουσίαζε το ΥΠΟΙΚ-τις προηγούμενες ημέρες- ήταν ότι αυτή τη φόρα η παρουσία τους θα ήταν συντομότερη και χωρίς εμπλοκές.

Η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με όσα είχε συμφωνήσει υπό τη δαμόκλειο σπάθη της εκταμίευσης της  δόσης μαμούθ, έτσι σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Μνημόνιο, έως τον Ιούνιο το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει  έχει προχωρήσει σε απολύσεις 12.500 ατόμων, ενώ ακόμα 12.500 εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν αποδεσμευτεί έως το Δεκέμβριο.

Ο Υπουργός Οικονομικών και Υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης «σφάζονται» για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες, ενώ έρχονται στην επιφάνεια και οι καθυστερήσεις προαπαιτούμενων που ουσιαστικά ακυρώνουν τη προσπάθεια του Πρωθυπουργού να θέσει επί τάπητος τις προτάσεις του για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Πλέον, η κυβέρνηση αν δεν πείσει του τροΐκανούς τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο οριζόντιων απολύσεων, αν μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν παραδώσει λίστα στην Τρόικα με τα ονόματα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τα τέλη Ιουνίου. 

Και ενώ οι πληροφορίες και το κλίμα βαραίνει για τη χώρα μας, σαν να μην συμβαίνει τίποτα το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρά σε διάψευση των πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με εμπλοκή στις συζητήσεις με την τρόικα με αφορμή το θέμα των απολύσεων.

Ο κ. Αντώνης Μανιτάκης σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση συνεχίζονται, πράγμα που γίνεται με «αγαστή συνεργασία» με το υπουργείο Οικονομικών.

Παρ’ όλα αυτά το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ματίας Μορς έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα  προς την κυβέρνηση ότι χωρίς την τήρηση αυτής της δέσμευσης η εκταμίευση είναι αδύνατη, προκαλώντας συναγερμό στα συναρμόδια Υπουργεία.   

Η τρόικα έβγαλε παράλληλα «κίτρινη κάρτα» για την καθυστέρηση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και τις πολύ χαμηλές επιδόσεις στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Μετά τον Αντώνη Μανιτάκη στο στόχαστρο μπαίνει και ο υπουργός δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στη ολοκλήρωση των υποθέσεων με τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους.  

Νίκος Παναγιωτόπουλος 


σχετικα αρθρα