current views are: 4

25 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση11:31

Τσίπρας: Η λίστα Βαρουφάκη βασίζεται στο πρόγραμμα της ΔΕΘ

Σε εξαντλητική ενημέρωση προχώρησε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών. 

Δημοσίευση 11:31’
αρθρο-newpost

Σε εξαντλητική ενημέρωση προχώρησε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών. 

Γράφουν Ελένη Καλογεροπούλου – Παναγιώτης Τζαννετάτος
 
Σε εξαντλητική ενημέρωση προχώρησε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών. 
 
Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε για το τι συνέβη από τότε που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση, για όλες τις επαφές Βαρουφάκη. Ο πρωθυπουργός παρέθεσε από την αρχή ποιες ήταν οι δυσκολίες, ποιο ήταν το κλίμα με το οποίος ήρθε αντιμέτωπος, τι συγκρούσεις υπήρξαν μέσα στα τρία Eurogroup και πώς τελικά κατέστη δυνατή μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση.
 
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που είναι επιτεύγματα της κυβέρνησης δεδομένων των συνθηκών:
Ο διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο, η απεμπλοκή από τα μνημόνια ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας, η ενδιάμεση συμφωνία που θα δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό. Όπως επισήμανε μέσω της ενδιάμεσης συμφωνίας η χώρα απέφυγε το  σχέδιο που στόχευε στην ασφυξία της οικονομίας και στην αριστερή παρένθεση
 
Τέλος όπως είπε επετεύχθη το τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 
 
Σχετικά με τη λίστα Βαρουφάκη ο πρωθυπουργός είπε πως «καταφέραμε και αντικαταστήσαμε τις προηγούμενες απαιτήσεις με μια σειρά από στόχους που είναι το σχεδιο της νέας ελληνικής κυβέρνησης και σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στο πρόγραμμα της ΔΕΘ».
 
Τέλος, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την προσοχή και του υπουργικού συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας «για την ικανότητα να κυβερνήσουμε όχι μόνο για να διαπραγματευόμαστε», όπως είπε. 
 
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται θα κριθούμε από την ικανότητα μας να διαπραγματευομαστε αλλά και από την ικανότητά  μας να κυβερνάμε. Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα να υλοποιήσουμε το κυβερνητικό έργο να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να αποδείξουμε και απέναντι στους εταίρους ότι είμαστε μια κυβέρνηση διατεθειμένη να κάνει τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονιζουν εδώ και δεκαετίες», φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός. 
 

Βουλευτές: Πρέπει να αρχίσουμε να κυβερνάμε

Σε χαμηλούς τόνους και χωρίς έντονες αντιδράσεις διεξάγεται η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.
Κοινή πεποίθηση των βουλευτών είναι ότι μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές πρέπει να αρχίσει να παράγεται κυβερνητικό έργο προκειμένου αφενός να μην χαθεί το θετικό μομέντουμ που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία και αφετέρου η προετοιμασία για την επόμενη κρίσιμη διαπραγμάτευση σε τέσσερις μήνες.
” Είναι θέμα κουλτούρας. Πρέπει να αρχίσουμε να κυβερνάμε αυτό είναι το θέμα μας”, έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με κοινοβουλευτικό ρόλο. Στο σημείο της μελλοντικής διαπραγμάτευσης ακούστηκαν και ορισμένες διαφορετικές εκτιμήσεις για το πως μπορεί να επιτευχθεί καλύτερο αποτέλεσμα τον Ιούλη. Ωστόσο όπως φάνηκε από νωρίς δεν υπήρξε διάθεση δημόσιας κριτικής των χειρισμών της κυβέρνησης, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών αναμένει την εξειδίκευση των μέτρων της συμφωνίας. Αυτό που ειπώθηκε από ορισμένους είναι οτι θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί νωρίτερα η ΚΟ για τη συμφωνία και το κείμενο. ” Πρέπει να δούμε πως ακριβώς θα νομοθετήσουμε, δεν έχει καμία σημασία πλέον η συμφωνία αλλά η εφαρμογή της”, έλεγε χαρακτηριστικά στο newpost έτερος βουλευτής, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κοινοβουλευτική ομάδα να δεχθεί να περάσουν μέτρα λιτότητας.
Σε ο,τι αφορά τέλος το κρίσιμο ζήτημα της επικύρωσης της νέας συμφωνίας από την παρούσα βουλή, φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι θέσεις της κυβέρνησης. Αυτό που έλεγαν κοινοβουλευτικές πηγές είναι ότι η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο ο διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο που επετεύχθη στη διαπραγμάτευση, δεσμεύει τη κυβέρνηση να τη φέρει στη Βουλή.

Η σοβαρότερη κρτικη που ακούστηκε από την αριστερή πλατφόρμα που δεν έλαβε όμως διαστάσεις είναι οτι η κυβερνηση υπαναχώρησε από τις αρχικές της θέσεις. Και εκεί όμως δόθηκε βαρύτητα στη διαπραγμάτευση που έπεται.

 

 

σχετικα αρθρα