current views are: 17

26 Απριλίου 2021
Δημοσίευση10:30

Σαν Σήμερα: Ο Βομβαρδισμός της Guernica μέσα από τον σπουδαίο πίνακα του Πικάσο

Μέσα στις επόμενες 3 ώρες, τα αεροσκάφη των Ναζί έριξαν 45 τόνους εκρηκτικών, μετατρέποντας την Γκουέρνικα σε κρανίου Τόπου.

Δημοσίευση 10:30’

Μέσα στις επόμενες 3 ώρες, τα αεροσκάφη των Ναζί έριξαν 45 τόνους εκρηκτικών, μετατρέποντας την Γκουέρνικα σε κρανίου Τόπου.

Σαν σήμερα, αργά το απόγευμα της 26ης Απριλίου του 1937, γερμανικά αεροσκάφη εμφανίστηκαν πάνω από την πόλη Γκουέρνικα της Ισπανίας.

Μέσα στις επόμενες 3 ώρες, τα αεροσκάφη των Ναζί έριξαν 45 τόνους εκρηκτικών, μετατρέποντας την Γκουέρνικα σε κρανίου Τόπου. 

Πικάσο αποθανάτισε τη φρίκη της φασιστικής επίθεσης στη μαρτυρική αντιφασιστική πόλη των Βάσκων

Στη μνήμη όλων αυτών που βρήκαν τραγικό θάνατο αλλά και  για να καταγγείλει την θηριωδία ο Πικάσο δημιούργησε τον γνωστό πίνακα.

Αυτός ο μεγάλος καμβάς περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου. Η διαδικασία της ζωγραφικής του πίνακα αποτυπώθηκε σε μια σειρά φωτογραφιών  από τη διασημότερη ερωμένη του Πικάσο, την Dora Maar, μια διακεκριμένη καλλιτέχνιδα. Η Γκερνίκα έμεινε κρεμασμένη στο  Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη  για πολλά χρόνια.

Ο  Πικάσο είχε δηλώσει πως δε θα επέστρεφε στην Ισπανία προτού αποκατασταθεί πλήρως η δημοκρατία.

Το 1981 η Γκερνίκα επιστράφηκε στην Ισπανία και εκτέθηκε αρχικά στο Casón del Buen Retiro και κατόπιν στο Μουσείο Ντελ Πράδο. Το 1992 ο πίνακας μεταφέρθηκε στην οριστική του θέση στο Εθνικό Μουσείο στη Μαδρίτη  του οποίου έγινε το διασημότερο και σπουδαιότερο έκθεμα.

 Η Γκουέρνικα  ειναι Λάδι σε καμβά, 3,49 * 7,77.

Λέγεται πως όταν οι Γερμανοί  πάτησαν στο Παρίσι  κατά τον  Β΄ Παγκόσμιο  Πόλεμο   στην προσπάθειά τους να βρουν καλλιτεχνικούς θησαυρούς και να τους κατασχέσουν, ένας Γερμανός αξιωματικός έδειξε σε φωτογραφία τον πίνακα «Γκερνίκα» στον ίδιο τον Πικάσο που είχε προσαχθεί ρωτώντας τον:

-Αυτόν τον πίνακα εσείς τον κάνατε; Κι εκείνος απάντησε με θάρρος:  Όχι,  Εσείς

Κομμουνιστής σ   όλη του τη ζωή  αν και πολλές φορές είχε δηλώσει την αντίθεσή  του  για τις τακτικές του Κόμματος οι Σοβιετικοί δεν τόλμησαν ποτέ να τον διαγράψουν.

Ο Πικάσο υπέρ του Νίκου Μπελογιάννη 

Μάλιστα ο Πικάσο είχε στηρίξει μαζί με άλλους διανοούμενους  της εποχής, τον  Νίκο Μπελογιάννη  Περίπου 250.000 ήταν εκείνοι που ζητούσαν από την Ελλάδα να μην καταδικάσει τον Νίκο Μπελογιάννη.

Ανάμεσα σε αυτά ο Σαρλ ντε Γκολ και σχεδόν όλες οι προσωπικότητες της γαλλικής πολιτικής ζωής, καθώς και 159 βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Πωλ Ελυάρ, ο Ζαν Κοκτώ, ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ, ο Ναζίμ Χικμέτ,  ο Τσάρλι Τσάπλιν και πολλοί άλλοι διάσημοι.

Κατά την διάρκεια της δίκης ο Νίκος Μπελογιάννης έμεινε στην ιστορία ως ο «άνθρωπος με το γαρύφαλλο» καθώς σε όλη τη διάρκεια της δίκης κρατούσε ένα γαρύφαλλο ντυμένος με κάθε επισημότητα. Την επόμενη της εκτέλεσης, ο Πάμπλο Πικάσο δημοσιοποιεί το σκίτσο του «ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» που έμεινε στην ιστορία.


σχετικα αρθρα