current views are: 13

9 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση06:10

Τυρόψωμο με Νιώτικο Σκοτύρι

Το σκοτύρι είναι ένα από τα αγαπημένα επιτραπέζια τυριά! Υπόξινο, μαλακό, πικάντικο, η ιδιαιτερότητά του είναι τα κομμάτια από κεφαλοτύρι και το θρούμπι, ντόπια!

Δημοσίευση 06:10’

Το σκοτύρι είναι ένα από τα αγαπημένα επιτραπέζια τυριά! Υπόξινο, μαλακό, πικάντικο, η ιδιαιτερότητά του είναι τα κομμάτια από κεφαλοτύρι και το θρούμπι, ντόπια!

Το σκοτύρι είναι ένα από τα αγαπημένα επιτραπέζια τυριά! Υπόξινο, μαλακό, πικάντικο, η ιδιαιτερότητά του είναι τα κομμάτια από κεφαλοτύρι και το θρούμπι, ντόπια! ‘Ολα αυτά “ζυμώνονται” μαζί και το κάνουν να ξεχωρίζει από κάθε άλλο αντίστοιχου είδους τυρί!

Αυτό λοιπόν το τυρί συνδυάστηκε με το αγαπημένο μου τυρόψωμο, το οποίο δεν είναι το κλασικό που ξέρετε! Έχει μια διαφορετική διαδικασία που δημιουργεί πολλά λεπτά στρώματα φύλλου, τα οποία ανοίγονται με το χέρι! Το αποτέλεσμα μία τραγανή, πεντανόστιμη πίτα που θα σας “μαγέψει”!

Υλικά

για την ζύμη

  • 460 gr. αλεύρι σκληρό σίτου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά ξηρή στιγμής
  • 300 ml. νερό χλιαρό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι

για την γέμιση

  • 400 gr. σκοτύρι Ίου

επιπλέον θα χρειαστείτε

  • 250 gr. βούτυρο ή ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Κάνουμε μία λακκούβα, ρίχνουμε το ξύδι, την μαγιά, και το νερό. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα.

Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Κατόπιν χωρίζουμε την ζύμη σε 8 ισόποσες μπάλες ζυμαριού. Θυμματίζουμε το σκοτύρι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C . Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Παίρνουμε την πρώτη μπάλα ζυμαριού και την πατάμε με την παλάμη μας να ανοίξει, ρίχνοντας ταυτόχρονα μερικές κουταλιές βούτυρο, πρέπει να ανοίξουμε ένα λεπτό φύλλο. Ρίχνουμε σε κάθε φύλλο που ανοίγουμε σκοτύρι, διπλώνουμε,το κλείνουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα μπαλάκια ζύμης.

Βουτυρώνουμ ένα μεγάλο ταψί. Βάζουμε μέσα κάθε κομμάτι της ζύμης και το ξανανοίγουμε, όσο μπορούμε, με την βοήθεια του βούτυρού, ξεκινώντας από το κέντρο του ταψίου. Συνεχίζουμε με όλα τα ζυμάρια βάζοντας το ένα μεπάνω στο άλλο και απλώνοντάς το πάλι πιέζοντας με την παλάμη μας

Στο τέλος θα γίνει μία ομοιόμορφη λεπτή “πίτα”. Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει, περίπου 45 λεπτά . 

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρεται ζεστή ή κρύα!


σχετικα αρθρα