current views are: 3

28 Απριλίου 2019
Δημοσίευση05:46

Ευρωκοινοβούλιο – Στρασβούργο: Ξενάγηση στο… Χόλιγουντ της πολιτικής

Η λέξη λιτότητα είναι άγνωστη στο λαβυρινθώδες κτίριο του Στρασβούργου, όπου λαμβάνονται οι σημαντικότερες αποφάσεις για την Ε.Ε..

Δημοσίευση 05:46’
αρθρο-newpost

Η λέξη λιτότητα είναι άγνωστη στο λαβυρινθώδες κτίριο του Στρασβούργου, όπου λαμβάνονται οι σημαντικότερες αποφάσεις για την Ε.Ε..

Μια φορά το μήνα η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου πραγματοποιείται στο Στρασβούργο, κατ’ απαίτηση των Γάλλων. Εκεί λαμβάνεται το 80% των αποφάσεων της Ευρώπης. Οι συνεχείς μετακινήσεις από τις Βρυξέλλες στη γραφική πόλη της Γαλλίας και τούμπαλιν, κοστίζουν ακριβά, αφού ετησίως δαπανάται το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 180 εκατομμυρίων. Οι συζητήσεις, ειδικά από τους Βόρειους ευρωβουλευτές, για συνεδριάσεις αποκλειστικά στις Βρυξέλλες είναι συνεχείς. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, η πρόταση για μόνιμη εγκατάσταση στις Βρυξέλλες αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς την προσυπογράφει πλέον η διάδοχος της Άνεγκρετ Κάρενμπαουερ-Κραμπ, διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του CDU.

Οι απαντήσεις, ωστόσο, από τους Γάλλους είναι πάντα αρνητικές. «Cʼest pas possible» λένε, και πώς να μην επιμένουν, αφού η οικονομία της πόλης του Στρασβούργου στηρίζεται στα έσοδα από τις Ολομέλειες. Ξενοδοχεία (που τριπλασιάζουν τις τιμές τις ημέρες των συνεδριάσεων), χώροι εστίασης, καταστήματα κ.λ.π. «ζωντανεύουν» και στηρίζονται οικονομικά από τους ευρωβουλευτές, τους δημοσιογράφους, που καλύπτουν τις συνεδριάσεις, αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές έχει ξεκινήσει, ας κάνουμε μια ξενάγηση στα… άδυτα του Ευρωκοινοβουλίου. Η λέξη λιτότητα είναι άγνωστη στο λαβυρινθώδες κτίριο του Στρασβούργου, όπου λαμβάνονται οι σημαντικότερες αποφάσεις για την Ε.Ε.. Μπορεί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να έκοβαν ανερυθρίαστα τις συντάξεις, ωστόσο δεν ήταν καθόλου φειδωλοί στα χρήματα για το νέο κτίριο. Στο κεντρικό κτίριο τα γραφεία ξεπερνούν τα 1.300, ενώ αρχιτεκτονικά είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να θυμίζει κάτι μισοτελειωμένο, συμβολίζοντας την ανολοκλήρωτη ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Ο επισκέπτης από τις πρώτες κιόλας εικόνες αντιλαμβάνεσαι την αίσθηση της χλιδής.

Σε περίοπτη θέση στην είσοδο του Ευρωκοινοβουλίου έχει τοποθετηθεί το γλυπτό η «Αρπαγή της Ευρώπης», που φιλοτέχνησαν οι Έλληνες Νίκος και Παντελής Σωτηριάδης. Ένας από τους γνωστότερους και ωραιότερους αρχαιοελληνικούς μύθους, που θέλει την Ευρώπη να ξεκινά από την κρητική γη, «ζωντανεύει» στην «καρδιά» της Ευρώπης. «Η αρπαγή της Ευρώπης» είναι ένα δώρο προς την Ε.Ε.  από τον Δήμο του Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Εισεχόμενος στο κτίριο το μάτι στέκεται στον μακρύ διάδρομο, τη λεγόμενη «πασαρέλα» που ενώνει το παλιό κτίριο, από την είσοδο Winston Churchil με το νέο, το δαιδαλώδες, Louise Weiss. Όνομα που φέρει προς τιμήν της φεμινίστριας, δημοσιογράφου, πολιτικού, και γηραιότερου μέλους του Ευρωκοινοβουλίου μέχρι τον θάνατό της το 1983.

Το σκηνικό είναι εντυπωσιακό, αφού από κάτω περνά ο ποταμός Ιλλ, ένας από τους σημαντικότερους παραπόταμους του Ρήνου.

Με το που εισέρχεσαι στο κεντρικό κτίριο, το βλέμμα πέφτει στο γλυπτό ποτάμι από ψηφίδες και τα φυτά, τα οποία κρέμονται από τη γυάλινη οροφή έως το έδαφος. Αυτό το εντυπωσιακό σκηνικό χωρίζει το εσωτερικό του ευρωκοινοβουλίου σε δύο μέρη που ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες.

Στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου μπορεί να συναντήσεις σημαντικές προσωπικότητες: από ηγέτες κρατών, πρώην ηγέτες, νυν έως και βασιλιάδες.

Προχωρώντας στη δεξιά πλευρά, συναντάς το VoxBox, ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για τα τηλεοπτικά συνεργεία. Εκεί ανταποκριτές καλύπτουν την επικαιρότητα. Δημοσιογράφοι από διάφορες χώρες παίρνουν συνεντεύξεις από προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές. Υπερσύγχρονα στούνιο και πρόθυμοι υπάλληλοι του Ε.Κ., διευκολύνουν το έργο τους.

Ο χώρος των τηλεοπτικών συνεντεύξεων και πίσω η σκάλα που οδηγεί στην Ολομέλεια. Από αυτόν τον όροφο μπορούν να εισέλθουν στην αίθουσα της Ολομέλειας μόνο οι ευρωβουλευτές.

Ανεβαίνοντας ένα όροφο σσυναντάς την επιβλητική αμφιθετρική αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου. Σπανίως είναι γεμάτη στις συζητήσεις, παρά μόνο στις ψηφοφορίες. Πριν από κάθε συνεδρίαση χτυπάει το κουδούνι (όπως στο θέατρο), με ένα διαπεραστικό και επίμονο ήχο. Ενδιάμεσα ξεχωρίζουν τα δύο διαζώματα με τις 24 αίθουσες στις οποίες εργάζονται οι διερμηνείς. 

Όλοι οι ευρωβουλευτές έχουν το δικό τους γραφείο. Συνήθως είναι μικρά, αλλά με εντυπωσιακή θέα προς το κτίριο και την πόλη. Πάντως δεν υπάρχει περίπτωση να εντοπίσεις γραφείο, παρά μόνο με τη βοήθεια εργαζόμενου, καθώς οι διάδρομοι είναι δαιδαλώδεις και η αρίθμηση περίεργη.

Ένα από τα γραφεία ευρωβουλευτών με ασύγκριτη πανοραμική θέα, είναι αυτό του Έλληνα ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Φυσικά ολόκληρο Ευρωκοινοβούλιο, δεν θα μπορούσε να μην έχει μια κεντρική είσοδο, με κόκκινο χαλί, αποκλειστικά για τους ηγέτες και τα σημαντικά πρόσωπα.

Και δεν θα μπορούσε να λείπει το ειδικό σταντ για τις εθιμοτυπικές, αναμνηστικές φωτογραφίες.

Ο χώρος της καφετέριας του Ευρωκοινοβουλίου, όπου ευρωβουλευτές, δημοσιογράφοι, αλλά και εργαζόμενοι μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους ή ένα ελαφρύ γεύμα. Υπάρχει βέβαια, και καφετέρια, με «πορτιέρη», όπου είναι αποκλειστικά και μόνο για τους ευρωβουλευτές και απαγορεύεται η είσοδος σε οποιoνδήποτε άλλον.

Σε παρόμοιο στυλ, ένα όροφο πιο πάνω, το bar de presse, σημείο συνάντησης των  δημοσιογράφων. Στο μέσο περίπου της αίθουσας διακρίνεται ένα κουβούκλιο, για τους καπνιστές. 

Υπάρχουν εστιατόρια, διαφορετικά για τους εργαζομενους και τους δημοσιογράφους και ένα αποκλειστικά για τους ευρωβουλευτές. Το εσωτερικό του εστιατορίου για τους «κοινούς θνητούς», είναι λιτό, self service και θυμίζει fast food, ωστόσο μπορείς να απολαύσεις ένα γεύμα γκουρμέ, σε εξαιρετικά καλές τιμές. Αν όμως έχει καλό καιρό, μπορείς να βγεις στον κήπο, που έχει μια πανέμορφη θέα προς το λαμπερό κτίριο.

Καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες περνούν από το Ευρωκοινοβούλιο. Φυσικά δεν παραλείπουν να επισκεφτούν το ισόγειο για μια αναμνηστική φωτογραφία με τις 28 σημαίες των κρατών μελών.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπεί σήμερα περίπου 450 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελείται από 751 ευρωβουλευτές, 23 επιτροπές, 8 πολιτικές ομάδες και 44 αντιπροσωπείες. 

Οι Συνθήκες ορίζουν ότι η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι στο Στρασβούργο. Είναι μία επιλογή με ιστορική και συναισθηματική φόρτιση, που υποδεικνύει το πολεμόχαρο παρελθόν της Ευρώπης, αλλά και την ικανότητά της για συμφιλίωση, καθώς η Αλσατία αποτελούσε «μήλον της έριδος» μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, από τον Γαλλοπρωσικό πόλεμο του 1870-71 μέχρι και τον Βʼ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συμβολικό χαρακτήρα έχει και η γειτνίαση του Κοινοβουλίου με το Συμβούλιο της Ευρώπης, παραδοσιακό θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.