current views are: 2

23 Ιουνίου 2019
Δημοσίευση19:47

Οι μεταγραφές της Βουλής: Οι 32 «εθνοπατέρες» που άλλαξαν στρατόπεδο την 4ετία που πέρασε

Μετακινήσεις, αποχωρήσεις και προσχωρήσεις βουλευτών από όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ.

 

Δημοσίευση 19:47’
αρθρο-newpost

Μετακινήσεις, αποχωρήσεις και προσχωρήσεις βουλευτών από όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ.

 

Με σειρά μετακινήσεων, μεταγραφών αλλά και αποχωρήσεων από το σύνολο σχεδόν των πολιτικών κομμάτων, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΙΖ κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Μετακινήσεις που στην πλειοψηφία τους είχαν ως περιεχόμενο πολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικούς σχεδιασμούς του εκάστοτε βουλευτή, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως πως δεν υπήρξαν και περιπτώσεις συνειδησιακού προβληματισμού που οδήγησαν σε… μοιραίες αποφάσεις.

Συνολικά πάντως, οι αλλαγές στις συνθέσεις των ΚΟ την τελευταία τετραετία ξεπέρασαν τις 32 και άγγιξαν όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ. Η αρχή έγινε στο πρώτο εξάμηνο λειτουργίας της Βουλής, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μετρά 3 συνολικά αποχωρήσεις που συνοδεύτηκαν από δύο αντικαταστάσεις. Αρχικά ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής της Β’ Αθήνας, Στάθης Παναγούλης, ενώ παραιτήθηκαν (χωρίς δηλαδή να μειώσουν την δύναμη της τότε πλειοψηφίας), οι Βασιλική Κατριβάνου και Γαβριήλ Σακελαρίδης. Τη θέση τους έλαβαν, οι Γ. Κυρίτσης και Χρ. Βερναρδάκης.

Αργότερα, στις αρχές του 2018 και αφού πρώτα είχε ψηφίσει τον προϋπολογισμό, με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, συνεργάστηκε και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου που αποχώρησε από την Ενωση Κεντρώων ενοχλημέν,η επειδή δεν έγινε αντιπρόεδρος της Βουλής. Μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ωστόσο, κατέκτησε το μοναδικό προνόμιο της διπλής ανεξαρτητοποίησης, καθώς αποχώρησε εκ νέου αποστέλλοντας σχετική επιστολή στο Μαξίμου. Στο μεσοδιάστημα βέβαια υπήρξε και το παράταιρο σχήμα των «6» ανεξάρτητων βουλευτών που στήριξαν την κυβέρνηση.

Στη ΝΔ δεν υπήρξαν αποχωρήσεις για λόγους διαφωνίας με την κεντρική γραμμή εκτός από εκείνη της μετέπειτα υπουργού της κυβέρνησης Τσίπρα και επικεφαλής του ΝΕΟ, Κατερίνα Παπακώστα, που συγκρούστηκε ανοιχτά με τον Άδωνι Γεωργιάδη και διαγράφτηκε από την ΚΟ. Αντίθετα, οι υπόλοιπες μετακινήσεις στο έμψυχο δυναμικό της ΚΟ έγιναν λόγω της απόφασης της ηγεσίας να μην αποδεχθεί τους «διπλοθεσίτες», βουλευτές και υποψήφιους ευρωβουλευτές. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Άννα Ασημακοπούλου με τις θέσεις τους να καταλαμβάνουν οι Πάνος Παναγιωτόπουλος και Ζωή Ράπτη. Νωρίτερα πάντως στην ΝΔ είχαν προσχωρήσει οι Ι. Φωτήλας και Κ. Μάρκου (που παραιτήθηκε για να είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές) από το Ποτάμι, ο Γ. Κατσιαντώνης από την ΕΚ και ο Γ. Λαζαρίδης από τους ΑΝΕΛ.

Το ΚΙΝΑΛ στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, εξέλεξε 17 βουλευτές και κατά τη διάλυση της βουλευτής διέθετε 19. Έκανε δηλαδή 3 μεταγραφές αλλά είχε και μια αποχώρηση, αυτή του Θανάση Θεοχαρόπουλου που διαφώνησε με τη κα. Γεννηματά για τη θέση του Επικρατείας (όπως και αργότερα ο Β. Βενιζέλος). Συγκεκριμένα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το ΚΙΝΑΛ έκανε δεκτούς στους κόλπους του τον εκλεγμένο στη Λάρισα με το Ποτάμι, Κ. Μπαργιώτα και τον Αχμέτ Ιλχάν από τη Ροδόπη, όπως επίσης και τον Γιώργο Καρρά από την Ενωση Κεντρώων στη Β’ Αθηνών.

Σε κάθε περίπτωση, 2 συνολικά απώλειες είχε και η Χρυσή Αυγή που είδε τους Δ. Κουκούτση και Ν. Μίχο να «πηδάνε» από το καράβι του Ν. Μιχαλολιάκου. Για την εμπλοκή του δε με τη Δικαιοσύνη μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις που είχε κάνει με αφορμή τη συμφωνία για το Μακεδονικό («τα κεφάλια σας στις Πρέσπες») για ένα διάστημα είχε διαγραφεί και ο Κ. Μπαραμπαρούσης.

Η παραζάλη των μικρών

Παράλληλα σε αιμοδότη των υπολοίπων, εξελίχθηκαν στην πάροδο του χρόνου τα μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα. ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων είδαν πολλούς από τους εκλεγμένους τους να τους κουνάνε το μαντίλι αναζητώντας νέες προκλήσεις σε μεγαλύτερους κομματικούς οργανισμούς. Έτσι, και οι τρεις εξέλεξαν συνολικά στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, 30 βουλευτές εκ των οποίων στο τέλος έμειναν μόνο οι 10.

Οι ΑΝΕΛ, όντας ο μικρότερος κυβερνητικός, εταίρος άρχισαν να αποψιλώνονται κατά την ψήφιση των μνημονιακών μέτρων με την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Αχαΐας, Νίκου Νικολόπουλου και κατά την πρόταση μομφής της ΝΔ με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών τον Δημήτρη Καμμένο, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε και ο Γ. Λαζαρίδης (που κατέληξε στη ΝΔ). Το μεγάλο κακό όμως βρήκε τον Πάνο Καμμένο και το κόμμα του όταν η συμφωνία ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή. Τότε είδε τον έναν μετά τον άλλο τους βουλευτές του να αποχωρούν και παρά τη προσθήκη του Αριστείδη Φωκά από την ΕΚ έχασε την ΚΟ. Συγκεκριμένα, ανεξαρτητοποιήθηκαν και στη συνέχεια συγκρότησαν την ομάδα των «6» (αργότερα έγιναν 7 με τον Θεοχαρόπουλο) τους Ελενα Κουντουρά, Βασίλη Κόκκαλη, Κώστα Ζουράρι και Θανάση Παπαχριστόπουλο (παραιτήθηκε για να πάρει τη θέση του ο Κουίκ).

Το Ποτάμι αντίστοιχα άρχισε και αυτό να αποψιλώνεται από νωρίς με τις αποχωρήσεις των Ιλχάν, Μπαργιώτα, Θεοχάρη, Μάρκου και Φωτήλας. Τότε συγκροτήθηκε μια ισορροπία τρόμου μεταξύ 6 βουλευτών που όσο περνούσε ο καιρός έδειχνε πως αρκούσε μια αφορμή για να διαταραχθεί. Αυτή ήρθε, με την κατάθεση στη Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών και τις αποχωρήσεις των Δανέλλη, Ψαριανού και Αμυρά που οδήγησαν μοιραία στη διάλυση της ΚΟ. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μικρά κόμματα πάντως, το Ποτάμι ανασυγκρότησε την ΚΟ, με τις προσθήκες της Αντιγόνης Λυμπεράκη (ορκίστηκε στη θέση Αμυρά που παραιτήθηκε) και Νίκου Νυφούδη (στη θέση της υποψήφιας ευρωβουλευτής Κ. Μάρκου).

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι εξελίξεις στο κόμμα του Β. Λεβέντη. Αρχικά την πόρτα της εξόδου άνοιξαν, οι Γ. Καρράς, Θ. Μεγαλοοικονόμου και Γ. Κατσιαντώνης και ακολούθησε ο Αρ. Φωκάς. Ωστόσο, την πόρτα και την χαριστική βολή στο κόμμα έδωσε ο Γιάννης Σαρίδης που παραιτήθηκε λίγο πριν την διάλυση της Βουλής.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και ο Ανδρέας Κουτσούμπας που τον Φλεβάρη του 17’ πήρε μία έδρα της ΝΔ στην Βοιωτία μετά τον αιφνίδιο χαμό του Ευάγγελου Μπασιάκου.