ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΗΣ

Υπάρχουν και δήμοι που μαζεύουν τα σκουπίδια

του Σταύρου Μαρίνη - Δημοσίευση 26 Ιουνίου 2017, 12:29 / Ανανεώθηκε 28 Ιουνίου 2017, 09:25
Υπάρχουν και δήμοι που μαζεύουν τα σκουπίδια
Facebook Twitter Whatsapp

Μπορεί η χώρα να ζέχνει εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των συμβασιούχων στους δήμους, όμως κάποιοι δήμοι δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπορεί η χώρα να ζέχνει εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των συμβασιούχων στους δήμους, όμως κάποιοι δήμοι δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. 

Η χθεσινή μου βόλτα στο Παλαιό Φάληρο ήταν για μένα μια ευχάριστη έκπληξη. Την ώρα που σε όλους τους γειτονικούς δήμους υπήρχαν σωροί από σκουπίδια στο Παλαιό Φάληρο η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική. Κάδοι σκουπιδιών που δεν ήταν γεμάτοι και δρόμοι καθαροί. Ρωτώντας έμαθα πως ο δήμαρχος της περιοχής εδώ και χρόνια έχει ξεκαθαρίσει πως όσοι προσλαμβάνονται ως συμβασιούχοι στην καθαριότητα παραμένουν εκεί και το κυριότερο τηρούν την  ορισμένου χρόνου εργασία τους χωρίς παρατράγουδα.

Δηλαδή με το που λήγει το οκτάμηνο τους αποχωρούν και προσλαμβάνονται νέοι υπάλληλοι για να τους αντικαταστήσουν. Το πώς πέτυχε αυτό το «θαύμα» ο δήμαρχος κ. Διονύσης Χατζηδάκης δεν το ξέρω, όμως η εικόνα ενός καθαρού δήμου την ώρα που η υπόλοιπη Ελλάδα βρωμάει από άκρη σε άκρη είναι τουλάχιστον άξια αναφοράς.

Βλέπετε αυτό που εξοργίζει περισσότερο τους 10.000 συμβασιούχους στην καθαριότητα είναι η κοροϊδία από το πολιτικό προσωπικό της χώρας πως θα γίνουν μόνιμοι και αυτοί αφού εξυπηρετούν μόνιμες και πάγιες ανάγκες των δήμων όπου εργάζονται.

Το θέμα είναι πως από το προσωπικό που εδώ και δεκαετίες διορίζεται στους δήμους στον τομέα της καθαριότητας ελάχιστοι παραμένουν να την υπηρετούν. Μετά από μια δυο ανανεώσεις συμβάσεων μεταπηδούν σε πόστα γραφείου με αποτέλεσμα εάν ρωτήσεις όλους τους δημάρχους της Αττικής να σου πούνε το ίδιο πράγμα: «οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας είναι λίγοι»! Με λίγα λόγια σε αυτή την χώρα δεν μπορούμε να λύσουμε ούτε τα αυτονόητα, δεν μπορούμε δηλαδή να αποφύγουμε τον λαϊκισμό και την ψηφοθηρία και να πούμε ξεκάθαρα σε αυτούς τους έρμους τους συμβασιούχους πως δεν γίνεται να μονιμοποιηθούν όπως συνέβαινε εδώ και δεκαετίες.

Και όμως ακόμα και τώρα κάποιοι τους κλείνουν πονηρά το μάτι και τους οδηγούν σε αδιέξοδους αγώνες που πλήττουν την δημόσια υγεία μιας κοινωνίας που βαρέθηκε να πληρώνει δημοσίους υπαλλήλους που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, όταν δεν τους κάνεις το μεγάλο χατίρι να τους μετατρέψεις τις συμβάσεις τους από  ορισμένου χρόνου σε αορίστου!

Όμως λεφτά δεν υπάρχουν και εφόσον κάποιοι δήμαρχοι που λαϊκίζουν επιθυμούν την μονιμοποίησή τους θα πρέπει να εξασφαλίσουν και τα απαιτούμενα κονδύλια να τους πληρώνουν. Έτσι έχουν τα πράγματα και είμαι ο τελευταίος που επιθυμώ να μείνουν χωρίς δουλειά 10.000 άνθρωποι εν μέσω οικονομικής κρίσης. Είμαι όμως και ο πρώτος που λέω πως τα ψέματα και αυτές οι παλαιοκομματικές πρακτικές χρεοκόπησαν την χώρα, και μας οδήγησαν στα μνημόνια. Επομένως ας σταματήσει επιτέλους να δουλεύει το πολιτικό σύστημα όλους αυτούς τους ανθρώπους.

Μάλιστα εάν οι δήμοι δεν κάνουν καλύτερη διαχείριση των χρημάτων που παίρνουν από το κράτος ή από τα ΕΣΠΑ θα οδηγηθούμε σε ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας από ανάγκη και όχι από ιδεολογία! Καθαρός δήμος αυτές τις μέρες έμαθα πως ήταν και αυτός του Περιστερίου με τον δήμαρχο κ. Ανδρέα Παχατουρίδη να ακολουθεί παρόμοια τακτική με αυτή του κ. Διονύση Χατζηδάκη αλλά επειδή δεν έκανα «αυτοψία» σας το μεταφέρω με επιφύλαξη.

Επίσης σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες ο "εφιάλτης" των σκουπιδιών δεν προβληματίζει και τους κατοίκους Παπάγου-Χολαργού αφού και εκεί ο δήμαρχος κ. Ηλίας Αποστολόπουλος έχει προνοήσει για να μην τρέχει την τελευταία στιγμή να μαζέψει τα "ασυμμάζευτα". 

Κολακευτικά λόγια για τον τομέα της καθαριότητας αυτή την περίοδο που ο κόσμος υποφέρει από τα σκουπίδια στους δρόμους έχουμε και για τον δήμο της Πάργας ,όπου ο δήμαρχος κ. Αντώνης Νάστας έχει κάνει σύμπραξη με ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων με εκπληκτικά αποτελέσματα στον τομέα της καθαριότητας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και επειδή τις επόμενες μέρες οι θερμοκρασίες από ότι λέει η ΕΜΥ  θα αγγίξουν τους 40 βαθμούς Κελσίου το θέμα με τα σκουπίδια πρέπει να λυθεί. Και να λυθεί όχι με «μπαλώματα» όπως τις προηγούμενες φορές , ούτε με ψέματα προς τους εργαζομένους. Αυτή η χώρα δεν έχει καμιά ελπίδα να φύγει μπροστά , όσο αναβάλλεται η «επανάσταση» της λογικής, και φυσικά δεν είναι λογικό εν μέσω τουριστικής σεζόν η χώρα να θυμίζει μια απέραντη χωματερή.