ΓΛΥΚΟ

Affogato, επιδόρπιο παγωτού με ζεστό εσπρέσο

Δημοσίευση 26 Σεπτεμβρίου 2015, 09:01 / Ανανεώθηκε 24 Σεπτεμβρίου 2015, 15:31
 Affogato, επιδόρπιο παγωτού με ζεστό εσπρέσο
Facebook Twitter Whatsapp

Λέγεται ότι το καλύτερο affogato που μπορεί να έχει κάποιος είναι αυτό που δοκιμάζει για πρώτη φορά!

Λέγεται ότι το καλύτερο affogato που μπορεί να έχει κάποιος είναι αυτό που δοκιμάζει για πρώτη φορά! Η θεσπέσια γεύση του παγωτού με τον ζεστό καφέ που λιώνει και θυμίζει κρύο και κρεμώδες καφέ latte συγκλονίζει, ενώ στο τέλος μπορεί να πιωθεί κι από το ποτήρι και να είναι ο καλύτερος καφές του κόσμου... Ιταλικής επινόησης φυσικά (affogato = πνιγμένος στα ιταλικά) ετοιμάζεται με gelato ή παγωτό (κι όμως, έχουν διαφορά!) και ζεστό καφέ εσπρέσο. Γιατί είναι από τις γεύσεις που είναι τόσο λιτές και πλήρεις και συνάμα δεν απαιτούν καθόλου προετοιμασία αφού είναι «της ώρας». 

Κι αν και υπάρχουν πολλά μικρά συνοδευτικά για να εμπλουτίσουν το αφογκάτο μας, θα πρότεινα να το δοκιμάσουμε αρχικά σκέτο για να μην χαθεί η ομορφιά που βρίσκεται στην απλότητα και στον αξεπέραστο συνδυασμό των βασικών του συστατικών και να έχουμε να  προσμένουμε τις εναλλαγές επόμενες φορές... Για το αφογκάτο, το επιδόρπιο παγωτού με τον ζεστό καφέ εσπρέσο χρειάζομαι

Υλικά 

  • 1 μπάλα παγωτό με γεύση βανίλια,
  • 1 δόση φρεσκοκαμωμένο και ζεστό εσπρέσο (30 ml),
  • 1 σφηνάκι λικέρ Amaretto, Frangelico ή Bailey’s (προαιρετικά),
  • 1 biscotti, κομμάτια από ξηρούς καρπούς (καραμελωμένους ή όχι), τριμμένη σοκολάτα ή λίγο σιρόπι σοκολάτας (για γαρνιτούρα).

Εκτέλεση

Τοποθετώ τις μπάλες παγωτού στο ποτήρι πιέζοντας τες καλά προς τον πάτο του ποτηριού για να παραμείνει ο καφές στην επιφάνεια και να συνοδεύει κάθε κουταλιά παγωτού. Εναλλακτικά μπορώ να τοποθετήσω το παγωτό από την μία πλευρά του ποτηριού ώστε ο ζεστός καφές να μην λιώσει μονομιάς όλο το παγωτό.

Τοποθετώ το ποτήρι στην κατάψυξη για 15’ ώστε να παγώσουν καλά ποτήρι και παγωτό. Παράλληλα ετοιμάζω τον ζεστό καφέ εσπρέσο και μόλις βγάλω το παγωτό από την κατάψυξη το ρίχνω από πάνω και το προσφέρω αμέσως.

Αν θέλω μπορώ να προσθέσω στο affogato μου ένα σφηνάκι λικέρ, ένα biscotti, κομμάτια ξηρών καρπών, τριμμένη σοκολάτα ή λίγο σιρόπι σοκολάτας για γαρνιτούρα.
 


 

Πηγή: dailycious