current views are: 6

27 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση03:45

Μπριζόλα σταυλίσια – μοσχαρίσια στο μαντέμι

Τις μπριζόλες τις μοσχαρίσιες δεν τις είχα σε μεγάλη εκτίμηση γιατί 9 στις 10 φορές  την πάταγα, ήταν πετσί. Στου φίλου μου του Αντρέα το μαγαζί στο Ρίον άλλαξα γνώμη.

Δημοσίευση 03:45’
αρθρο-newpost

Τις μπριζόλες τις μοσχαρίσιες δεν τις είχα σε μεγάλη εκτίμηση γιατί 9 στις 10 φορές  την πάταγα, ήταν πετσί. Στου φίλου μου του Αντρέα το μαγαζί στο Ρίον άλλαξα γνώμη.

*από σήμερα για να προλάβω τα ψώνια του σαββατοκύριακου

Τις μπριζόλες τις μοσχαρίσιες δεν τις είχα σε μεγάλη εκτίμηση γιατί 9 στις 10 φορές  την πάταγα, ήταν πετσί. Στου φίλου μου του Αντρέα το μαγαζί στο Ρίον άλλαξα γνώμη. Ψωνίζει λοιπόν  τις  3-4 πρώτες μπριζόλες που αρχίζουν μετά το τέλος της κόντρας προς τον σβέρκο, τις λεγόμενες σπαλομπριζόλες ή σταυλίσιες (το μέσο βάρος τους είναι από 800-900 γρ. και λογικά είναι για 2 άτομα). Το ιδανικό είναι να τις έχεις πάρει 2-3 μέρες νωρίτερα και να τις αφήσεις στο ψυγείο να σιτέψουν αλλά  και κατευθείαν  τις έχω ψήσει και είναι μια χαρά. Οι πατάτες δε, που τις συνοδεύουν, μπορεί να μην τους πολυφαίνεται  αλλά είναι αποκάλυψη, θα το καταλάβετε παρακάτω στην εκτέλεση της συνταγής. Εάν δεν τις κάνετε στα κάρβουνα εξαιρετικές γίνονται σε ένα μαντέμι στο μάτι της κουζίνας (το μαντέμι για το μάτι της κουζίνας είναι ένα σκεύος σαν μεγάλο σαγανάκι με χεράκια στο πλάι και ρίγες, μαντεμένιο, όπου μπορείς να ψήσεις κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά κλπ.)

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 2 μπριζόλες σταυλίσιες –μοσχαρίσιες  (Η κάθε μια να είναι 800-900 γρ.)
  • Λίγο λάδι
  • 4 πατάτες  ατομικές
  • 3 κ.της σούπας βούτυρο
  • Αλάτι  χονδρό ή και καπνιστό αν θέλουμε
  • Πιπέρι
  • Φρέσκια ρίγανη
  • Σος  ή μουστάρδα του γούστου μας

Εκτέλεση

  1. Έχουμε βγάλει τις μπριζόλες από το ψυγείο 1 ώρα πριν από το ψήσιμο για να ισορροπήσουν θερμοκρασιακά.
  2. Βάζουμε σε μια  κατσαρόλα με κρύο αλατόνερο  τις πατάτες αφού τις έχουμε πλύνει. Βράζουμε  μέχρι οι πατάτες να τρυπιόνται με το πιρούνι άνετα.
  3.  Συγχρόνως έχουμε βάλει το μαντέμι στο μάτι, στην μεγάλη  του ένδειξη, να κάψει για περίπου 7-8 λεπτά. Αλείφουμε με το χέρι την μια μεριά της μπριζόλας με λάδι και την ακουμπάμε στο μαντέμι και ψήνουμε 7-8 λεπτά. Κατόπιν περνάμε και την επάνω μεριά της μπριζόλας με λάδι, βάζουμε αλάτι και πιπέρι και  την γυρίζουμε από την άλλη μεριά να ψηθεί για άλλα 6- 7 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε την ψημένη μεριά που είναι πλέον από πάνω. Αυτός είναι χρόνος για μέτρια ψημένη, εάν την θέλουμε περισσότερο ψήνουμε περίπου 2 λεπτά από κάθε μεριά επιπλέον.
  4. Φροντίζοντας οι εργασίες μας να έχουν χρονικά παράλληλη εξέλιξη, ξεφλουδίζουμε τις πατάτες που έχουν σχετικά κρυώσει και σε ένα τηγάνι, περίπου 25cm διαμέτρου, βάζουμε το βούτυρο να κάψει και προσθέτουμε τις ξεφλουδισμένες πατάτες μέσα. Μια-μια τις πιέζουμε με την παλάμη να σπάσουν σε ακανόνιστα κομμάτια. Τις αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να κάνουν τραγανή κρούστα και με μία σπάτουλα τις γυρίζουμε και από την άλλη μεριά να δημιουργηθεί η κρούστα και από την άλλη μεριά.
  5. Εάν οι εργασίες μας έχουν προχωρήσει συγχρόνως, βγάζουμε τις μπριζόλες από την φωτιά ρίχνουμε από πάνω την φρέσκια ρίγανη και τις  αφήνουμε  να ηρεμήσουν μερικά λεπτά, γαρνίρουμε με τις πατάτες βάζουμε στο πλάι την σος ή την μουστάρδα που επιλέξαμε και καλή όρεξη!!!!
  • Εάν δεν έχουμε άλλη λύση ψησίματος βάζουμε το γκριλ στους 200 βαθμούς  και ψήνουμε  για 10-12 λεπτά από κάθε μεριά. Την ώρα του γυρίσματος αλατοπιπερώνουμε.

Παύλος Φάκαλος


σχετικα αρθρα