current views are: 16

17 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση05:55

Σουφλέ τυριού

Ζεσταίνεις το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτεις το αλεύρι.

Δημοσίευση 05:55’

Ζεσταίνεις το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτεις το αλεύρι.

 Υλικά

  • 4 κοφτές κουταλιές βούτυρο (περίπου 50 γρμ)
  • 4 κοφτές κουταλιές αλεύρι (περίπου 40 γρμ)
  • 225 γρμ γάλα
  • ½ κ.σ. αλάτι
  • ελάχιστο πιπέρι καγιέν
  • 125 γρμ γραβιέρα κομμένη σε μικρές φέτες ή τριμμένη
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 4 ασπράδια αυγών
  • Σκεύη και εργαλεία που θα χρειαστείς:
  • 1 μικρή κατσαρόλα
  • μίξερ χειρός (ή απλά έναν αβγοδάρτη αν είσαι αρκετά δυνατός)
  • 1 μπολ
  • 1 βαθύ πυρέξ χωρητικότητας 1,5 λίτρου

Εκτέλεση

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 150ο

Ζεσταίνεις το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτεις το αλεύρι. Μαγειρεύεις το μίγμα για 1 λεπτό ενώ το ανακατεύεις συνεχώς. Προσθέτεις το γάλα, το αλάτι και το καγιέν. Όταν το μίγμα πήξει προσθέτεις τη γραβιέρα και ανακατεύεις μέχρθ να αποκτήσει λεία και πηχτή υφή.

Αποσύρεις το μίγμα από την φωτιά (αφήνεις να κρυώσει λίγο) και προσθέτεις τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς. Χτυπάς τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτεις με απαλές κινήσεις στο μίγμα. Βουτυρώνεις ένα βαθύ ταψί χωρητικότητας 1 ½ λίτρο και ρίχνεις το μίγμα

Με ένα μαχαίρι διαγράφεις ένα κύκλο σε απόσταση 3 εκ. από τα πλαϊνά του ταψιού. Βυθίζεις ένα κουτάλι σε αυτό το σημείο κάνοντας ένα αυλάκι βάθους 2 εκ. (με αυτό τον τρόπο το σουφλέ θα φουσκώσει ομοιόμορφα όταν ψηθεί).

Ψήνεις το σουφλέ για 1 ώρα και 15 λεπτά. Σερβίρεις αμέσως μόλις το βγάλεις από τον φούρνο!!


σχετικα αρθρα