Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κεφτεδάκια με μανιτάρια αλά Pandespani

Δημοσίευση 14 Ιανουαρίου 2011, 08:52 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κεφτεδάκια με μανιτάρια αλά Pandespani
Facebook Twitter Whatsapp

Κεφτεδάκια με μανιτάρια αλά Pandespani

Υλικά
200γρ. κιμά μοσχαρίσιο
100γρ. κιμά αρνίσιο
100γρ. κιμά χοιρινό
3κ.σ. φρυγανιά (ή 2 μεσαίες φέτες ξερό ψωμί μουλιασμένο σε νερό και στραγγισμένο καλά)
1 αυγό
2 μικρομεσαία κρεμμύδια σούπερ ψιλοκομμένα στο χέρι (ή στο blender για δευτερόλεπτα -όχι σάλτσα κρεμμυδιών)
μισό ματσάκι μαϊντανό σούπερ ψιλοκομμένο
1 κ.γ. θυμάρι
4 κλωναράκια μέντα ή δυόσμο, τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι
Για το πανάρισμα και το τηγάνισμα
100γρ. αλεύρι
2 αυγά χτυπημένα
150γρ. φρυγανιά
λάδι
Για τη σάλτσα
1 πακέτο μανιτάρια πλυμένα και κομμένα σε φέτες
30γρ. ξερά μανιτάρια porcini
250 ml ζωμό λαχανικών
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. λάδι
1 κ.γ. γεμάτο βούτυρο
1 φύλλο δάφνη
αλάτι, πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.γ. λάδι σε γραμμή από σταγόνες (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τον κιμά και τα κεφτεδάκια: Bάζετε σε άνετο μπολ και τα 3 είδη κρέατος. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλάτι, πιπέρι απαραιτήτως και ανακατεύετε καλά να αναμιχθούν. Πλάθετε τα κεφτεδάκια παίρνοντας περίπου ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κιμά κάθε φορά και κάνοντάς το μικρό μπαλάκι.

Ρίχνετε σε ένα μικρό ταψάκι αλεύρι και σε άλλο φρυγανιά. Έχετε επίσης, δίπλα, σε μπολ τα χτυπημένα αυγά. Βάζετε τα στρογγυλά κεφτεδάκια στο ταψί με το αλεύρι και το κουνάτε, κάνοντας με το χέρι σας νοητούς οριζόντιους κύκλους. Έτσι τα κεφτεδάκια στριφογυρίζουν και αλευρώνονται μόνα τους. Τα βγάζετε και τα βάζετε στο αυγό, γυρίζοντάς τα ώστε να γίνει πλήρης επάλειψη.

Τα βάζετε μετά στη φρυγανιά και τα στριφογυρίζετε όπως κάνατε με το αλεύρι.

Τηγανίζετε τα κεφτεδάκια: Σε μεγάλο τηγάνι (να χωράει 15-20 τη φορά) ζεστένετε το λάδι (η ποσότητά του θα πρέπει να καλύπτει τον πάτο του τηγανιού και να έχει ύψος 1-2 χιλ) να κάψει καλά. Τοποθετείτε με προσοχή τα κεφτεδάκια και ανά λεπτό τα "χορεύετε" στριφογυρίζοντάς τα, όπως κάνατε με το αλεύρι και την φρυγανιά. Στα 5 λεπτά είναι έτοιμα. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και βάλτε τα σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο ως το τέλος.

Σάλτσα: Βάζετε τα porcini να μουσκέψουν για 20 λεπτά σε 250ml ζεστό νερό. Tα στραγγίζετε, σουρώνετε και κρατάτε το νερό που μουσκέψαν. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνετε το λάδι να κάψει και προσθέτετε τις σκελίδες σκόρδου και το φύλλο δάφνης. Αφήνετε 1 λεπτό και προσθέτετε τα κομμένα μανιτάρια και τα σωτάρετε για 2 λεπτά στη δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το ζωμό και 150 ml από το νερό των porcini και μαγειρεύτετε σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι πιπέρι. Βάζετε το βούτυρο και αποσύρετε από την φωτιά.