Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Βενετσιάνικο συκώτι αλά Pandespani

Δημοσίευση 15 Ιανουαρίου 2011, 11:25 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Βενετσιάνικο συκώτι αλά Pandespani
Facebook Twitter Whatsapp

Βενετσιάνικο συκώτι αλά Pandespani

Υλικά (για 4 άτομα)
500 γραμ. χοιρινό ή βοδινό συκώτι, κομμένο σε λωρίδες πάχους 1 εκατ.
500 γραμ. άσπρα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές λωρίδες (κατά το μήκος τους)
100 γραμ. βούτυρο
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Eκτέλεση

Κάνετε τα κρεμμύδια: Σε τηγάνι λιώνετε 50 γραμμάρια βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε τα κρεμμύδια. Μαγειρεύετε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέστε 100ml νερού και ψήνετε για 12-15 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και το υγρό να απορροφηθεί εντελώς. Aποσύρετε και αδειάζετε τα κρεμμύδια σε ανάλογου μεγέθους μπολ.
Μαγειρεύετε το συκώτι: Στο ίδιο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο και μόλις είναι αρκετά ζεστό και αφρίζει, βάζετε το συκώτι. Μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά γυρίζοντάς το. Δεν βάζετε αλάτι.  Η έλλειψη του αλατιού στο μαγείρεμα, που πρέπει να είναι σύντομο, διατηρεί το συκώτι μαλακό. Προσθέστε τα 2/3 των κρεμμυδιών στο συκώτι, αναμειγνύοντας για μισό λεπτό, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού και πασπαλίζετε με τις 2 κ.σ. μαϊντανό.
Σερβίρισμα: Ξεχωρίζετε 1-2 κομματάκια συκωτιού για κάθε πιάτο (ανάλογα με το μέγεθός τους και το αρχικό σας κόψιμο) και τα κόβετε σε μήκος γύρω στα 2-3 εκατ. Σε ζεστά πιάτα βάζετε μια στρώση από το συκώτι με τα κρεμμύδια (το μείγμα αυτό έχει σκούρο χρώμα καραμέλας),  που έχετε στο τηγάνι. Πάνω της τοποθετείτε μια μεγάλη κουταλιά (το 1/4 της συνολικής ποσότητας) των άσπρων κρεμμυδιών που κρατήσατε χωριστά και ακουμπάτε στην κορυφή 2-3 διαφορετικού μεγέθους κομμάτια συκωτιού. Γαρνίρετε με λίγο επιπλέον μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.