Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κυδώνια γεμιστά με κιμά

Δημοσίευση 17 Ιανουαρίου 2011, 08:33 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κυδώνια γεμιστά με κιμά
Facebook Twitter Whatsapp

Κυδώνια γεμιστά με κιμά

Υλικά

* 4 μέτρια κυδώνια (δείτε σημείωση 1)
* ελαιόλαδο
* 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
* ½ - 1 κουτ. γλυκού ξερή κόκκινη καυτερή πιπεριά
* 150 γρ. πικάντικο χωριάτικο λουκάνικο, ψιλοκομμένο
* 300 γραμμάρια κιμά χοιρινό ή μοσχαρίσιο
* 1 ½ φλιτζάνι μαυροδάφνη ή άλλο γλυκό κόκκινο κρασί
* 1 φύλλο δάφνη
* 1 ξύλο κανέλα
* ½ κουτ. γλυκού κύμινο
* αλάτι
* 2/3 φλιτζανιού μαύρες σταφίδες
* 1/3 φλιτζανιού ρύζι, ελληνική Καρολίνα, μουσκεμένο για 30 λεπτά σε ζεστό νερό και στραγγισμένο
* 1 φλιτζάνι ή περισσότερο ζωμό κότας ή νερό
* 3 κουταλιές σούπας κουκουνάρι
* φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
* 2 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο (προαιρετικά)
* μαϊντανό ψιλοκομμένο, για στόλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C. Κόψτε κατά μήκος στη μέση τα κυδώνια, στρώστε μία λαμαρίνα με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε τα επάνω, με την κομμένη μεριά προς τα κάτω. Ψήστε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα. Αφήστε τα κυδώνια να κρυώσουν λίγο και ξεφλουδίστε τα - η φλούδα βγαίνει ευκολότατα. Με κοφτερό μαχαίρι ή με το ειδικό κουταλάκι για γκρέιπφρουτ, βγάλτε τα κουκούτσια και τα σκληρά κεντρικά κομμάτια (δείτε σημείωση 2). Βγάλτε επίσης τη μισή σάρκα, αφήνοντας κουπάκια πάχους περίπου 1 εκ. Ψιλοκόψτε τη σάρκα που αφαιρέσατε.

Σε βαθύ τηγάνι, σοτάρετε το κρεμμύδι σε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και μόλις μαλακώσει, προσθέστε την κόκκινη πιπεριά και το λουκάνικο. Ανακατώστε μερικές φορές και βάλτε και τον κιμά στο τηγάνι. Σοτάρετε για μερικά λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να αρχίσει να τσιτσιρίζει. Προσθέστε 1 φλιτζάνι από το κρασί, τη δάφνη, την κανέλα, το κύμινο, λίγο αλάτι και σιγοβράστε 10 λεπτά. Βάλτε τις σταφίδες, τη μισή σάρκα από τα κυδώνια και το ρύζι στο τηγάνι, προσθέστε λίγο ζωμό και βράστε άλλα 5 λεπτά. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση, βάζοντας, ίσως, λίγο πιπέρι. Πετάξτε το ξύλο κανέλας και τη δάφνη.

Σε πήλινο ή γυάλινο πυρίμαχο ταψί απλώστε την υπόλοιπη σάρκα των κυδωνιών και το μισό βούτυρο. Τοποθετήστε πάνω τα κυδώνια και γεμίστε με τον κιμά. Πασπαλίστε με το κουκουνάρι, πιέζοντας να βυθιστεί στη γέμιση, περιχύστε με το υπόλοιπο κρασί και λίγο ζωμό, βάλτε λίγο βούτυρο πάνω στο κάθε γεμιστό κυδώνι και ψήστε στους 200 C για 45 λεπτά, περιχύνοντας μια δυο φορές με τη σάλτσα.

Σερβίρετε αμέσως ή, όταν κρυώσουν, διατηρήστε τα κυδώνια σκεπασμένα στο ψυγείο και αφού τα ζεστάνετε, σερβίρετε την επομένη. Η γεύση τους γίνεται ακόμα καλύτερη

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr