current views are: 5

29 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση06:07

Ο διάλογος Τσίπρα- αγροτών μοιάζει περισσότερο με… πυροβασία

Στη συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους αγρότες των μπλόκων, εξέφρασε την έκπληξή του γιατί αρνούνται το διάλογο. «Θυμάμαι ότι πάντα οι αγρότες τέτοια εποχή κινητοποιούνταν και ζητούσαν διάλογο με τον πρωθυπουργό.

Δημοσίευση 06:07’

Στη συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους αγρότες των μπλόκων, εξέφρασε την έκπληξή του γιατί αρνούνται το διάλογο. «Θυμάμαι ότι πάντα οι αγρότες τέτοια εποχή κινητοποιούνταν και ζητούσαν διάλογο με τον πρωθυπουργό.

Στη συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους αγρότες των μπλόκων, εξέφρασε την έκπληξή του γιατί αρνούνται το διάλογο. «Θυμάμαι ότι πάντα οι αγρότες τέτοια εποχή κινητοποιούνταν και ζητούσαν διάλογο με τον πρωθυπουργό. Εκφράζω την έκπληξή μου γιατί βλέπω ότι για πρώτη φορά τους δίνεται από την αρχή η δυνατότητα να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό και κάποιοι εξ αυτών αρνούνται αυτήν την δυνατότητα», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι είναι ανοικτός στο διάλογο και δεν προκρίνει την καταστολή των κινητοποιήσεων. 

Ωστόσο χθες, στη Θεσσαλονίκη, κατασταλτικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν και τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica, αναβλήθηκαν. Οι αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το χώρο της Διεθνούς Έκθεσης, επιχείρησαν να εισβάλλουν στο χώρο και ήρθαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν. 

Η κυβέρνηση, προκειμένου να γίνει πιο «εύπεπτο» το ασφαλιστικό, σκέφτεται να μεταθέσει τα φορολογικά που αφορούν στους αγρότες για αργότερα και μάλιστα εξετάζει κάποια ευνοϊκά σενάρια. Μεταξύ αυτών- το σημαντικότερο, να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι αγρότες που έχουν πραγματικό εισόδημα ως 12.000 ευρώ. Είναι εμφανές ότι αυτή την «πληγή», η κυβέρνηση επιθυμεί να την κλείσει. Ωστόσο οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. 

Το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, ήταν και παραμένει, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Την κρίσιμη αυτή ώρα, αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος το βάρος του διαλόγου με τους αγρότες- κοινωνική τάξη που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. 

Από τη μια αυτό φαίνεται λογικό. Το ισχυρό χαρτί, ο πρωθυπουργός που δεν έχει φθαρεί όσο η κυβέρνηση και οι υπουργοί του, επωμίζεται το βάρος μιας επικίνδυνης αποστολής στο εσωτερικό μέτωπο. 

Όμως, σε μια διαπραγμάτευση, είθισται  αμφότερες οι πλευρές να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις ώστε να βρεθεί η χρυσή λύση. Διαπραγμάτευση που κάποιος τα παίρνει όλα δεν υπάρχει. 

Με δυο λόγια: Ο Α. Τσίπρας, πηγαίνοντας σε διάλογο με τους αγρότες, γνωρίζει εκ των προτέρων ότι κάτι θα πάρει, αλλά και κάτι πρέπει να δώσει. Κάπου θα υποχωρήσει, κάπου θα βελτιώσει το ασφαλιστικό. 

Το πρόβλημα είναι ότι οι εταίροι έχουν ήδη εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσο τα νούμερα του ασφαλιστικού βγαίνουν. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για παράλογες και σκληρότερες απαιτήσεις. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα αν ο πρωθυπουργός θα έχει ευχέρεια κινήσεων και ποιο εύρος θα έχει αυτή η ευχέρεια. 

Ο ενδεχόμενος διάλογος φαίνεται επιβεβλημένος, αλλά ενδέχεται να αποβεί για τον πρωθυπουργό κάτι σαν… πυροβασία. Να μην έχει τα αναμενόμενα (από την κυβέρνηση) αποτελέσματα και το προφίλ του πρωθυπουργού να υποστεί φθορά.