current views are: 7

14 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση09:32

Φθινοπωρινό… διάλειμμα στη γοητευτική Μονεμβασιά

Θαρρείς και αναδύεται από τη θάλασσα σαν πέτρινος γίγαντας, ο αγέρωχος βράχος της Μονεµβασιάς, στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, «κρύβει» µια γοητευτική πέτρινη πολιτεία µε άγρια και συνάµα θελκτική οµορφιά. 

Δημοσίευση 09:32’
αρθρο-newpost

Θαρρείς και αναδύεται από τη θάλασσα σαν πέτρινος γίγαντας, ο αγέρωχος βράχος της Μονεµβασιάς, στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, «κρύβει» µια γοητευτική πέτρινη πολιτεία µε άγρια και συνάµα θελκτική οµορφιά. 

Θαρρείς και αναδύεται από τη θάλασσα σαν πέτρινος γίγαντας, ο αγέρωχος βράχος της Μονεµβασιάς, στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, «κρύβει» µια γοητευτική πέτρινη πολιτεία µε άγρια και συνάµα θελκτική οµορφιά. Εσείς το µόνο που έχετε να κάνετε είναι να «ξεκλέψετε» ένα τριήµερο στην καρδιά του φθινοπώρου και να την αφήσετε να σας παρασύρει σε ένα ταξίδι στο µύθο!

Αναλλοίωτος εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο επιβλητικός βράχος, που είναι γνωστός και ως «Γιβραλτάρ της Ανατολής», διεκδικήθηκε στο πέρασµα των αιώνων από τις µεγαλύτερες αυτοκρατορίες του κόσµου! Προσβάσιµη από µια στενή λωρίδα γης που τη συνδέει µε την ανατολική ακτή της Λακωνίας -από τις λέξεις «µόνη» και «έµβασις» (µόνη είσοδος), άλλωστε, έλκει το όνοµά της-, η καστροπολιτεία της Μονεµβασιάς διατηρεί µέχρι και σήµερα την ιδιαίτερη προσωπικότητά της.

Η ανάβαση στα καλντερίµια της και τις λαξευµένες από το χρόνο πέτρες ξετυλίγει βήµα βήµα το κουβάρι της ιστορίας της, ενώ την ίδια στιγµή ο γραφικός οικισµός εντός του κάστρου, που ζει στους δικούς του ρυθµούς, µε τους παραδοσιακούς ξενώνες, τα µικρά ταβερνάκια και τα ατµοσφαιρικά µπαράκια, µας υποδέχεται σε µια παραµυθένια απόδραση από την καθηµερινότητα!

Τι να δείτε

Μπαίνοντας στην καστροπολιτεία, µας υποδέχεται αριστερά της πύλης το σπίτι όπου γεννήθηκε ο µεγάλος µας ποιητής Γιάννης Ρίτσος, µε την προτοµή του -που δεσπόζει απ’ έξω- να… αγναντεύει το πέλαγος. Με δυο στίχους του στο µυαλό, ξεκινά ένα µυστικιστικό ταξίδι στο χρόνο ανάµεσα στα γραφικά σοκάκια του κάστρου.

Στη βάση της νοτιοανατολικής πλευράς αναπτύσσεται η Κάτω Πόλη, όπου θαρρείς ότι µεταφέρεσαι στον Μεσαίωνα. Ψηλά πετρόκτιστα σπίτια, θολωτές καµάρες, µικρά καλντερίµια και βυζαντινές εκκλησίες συνθέτουν µια ειδυλλιακή ατµόσφαιρα.

Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται το πολυφωτογραφηµένο Κανόνι, ανάµεσα στο παλιό τζαµί που στεγάζει την Αρχαιολογική Συλλογή και τον ναό του Ελκόµενου Χριστού, ενώ αξίζει µια βόλτα µέχρι την πλατεία Μεγάλη Τάπια και το ναό της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας.

Από κάτω, το Πορτέλο αποτελεί τη µοναδική έξοδο του οχυρού προς τη θάλασσα· όσοι ανήκετε στους… θαρραλέους αποτολµήστε µια βουτιά. Παρόλο που θέλει ιδιαίτερη προσοχή για το βραχώδες υπόβαθρο, σίγουρα η µοναδική θέα σε ολόκληρη τη µαγευτική πολιτεία θα σας αποζηµιώσει.

Ανηφορίζοντας προς τα ερείπια της Άνω Πόλης, του Γουλά, στο πλάτωµα της κορυφής του βράχου η κούραση αρχίζει να γίνεται αισθητή από τα ατελείωτα σκαλιά, η θέα όµως στο Μυρτώο πέλαγος από το ψηλότερο σηµείο του κάστρου, µε υψόµετρο 300 µέτρων, κόβει την ανάσα.

Ο εντυπωσιακός ναός της Αγίας Σοφίας -µικρογραφία της ξακουστής εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης- είναι το µοναδικό µνηµείο που σώζεται εδώ και αποτελεί έναν από τους πιο σηµαντικούς ναούς της µεσοβυζαντινής περιόδου σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Info

* Το φθινόπωρο είναι ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε τη Μονεµβασιά, καθώς ο γλυκός καιρός θα είναι ο καλύτερος «σύµµαχός» σας για την περιήγηση στο κάστρο.

* Μέσα στην καστροπολιτεία δεν κυκλοφορούν τροχοφόρα, ούτε καν δίτροχα. Αφήστε το αυτοκίνητό σας σε ένα ασφαλές σηµείο στη Γέφυρα, τη νέα πόλη της Μονεµβασιάς (αποφύγετε την πύλη του κάστρου γιατί γίνεται το αδιαχώρητο), και από εκεί µπορείτε να περπατήσετε ή να χρησιµοποιήσετε το λεωφορείο!

* Εφοδιαστείτε µε άνετα, φλατ παπούτσια, που θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιµα στα πετρόκτιστα δροµάκια.

* Φροντίστε να κάνετε τις προµήθειές σας και τις αναλήψεις σας από τη νέα πόλη, καθώς µέσα στο κάστρο δεν θα βρείτε σουπερµάρκετ ούτε ΑΤΜ.

* Μην παραλείψετε να δοκιµάσετε τις τοπικές γεύσεις, όπως τα χειροποίητα ζυµαρικά γκόγκες ή γκόγκιζες, τα σαΐτια, τηγανητές πίτες µε τυρί και µυρωδικά, τα ραφιόλια -ένα είδος καλτσουνιών-, τους σαµουσάδες -την πιο πλούσια εκδοχή του µπακλαβά-, τα εξαιρετικά αµυγδαλωτά της Μονεµβασιάς -από το ζαχαροπλαστείο Μορέως Ήδιστα (www.amygdaloto.gr)-, αλλά και το ξακουστό κρασί Malvasia.


σχετικα αρθρα