current views are: 20

24 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση18:34

Η μυροβόλος Χίος: Το νησί της μαστίχας και των ναυτικών (φωτό)

Κόσμημα του Αιγαίου, γη της μαστίχας, αλλά και μυροβόλος, είναι κάποια από τα προσωνύμια που, προσδίδουν στη Χίο.

Δημοσίευση 18:34’

Κόσμημα του Αιγαίου, γη της μαστίχας, αλλά και μυροβόλος, είναι κάποια από τα προσωνύμια που, προσδίδουν στη Χίο.

Κόσμημα του Αιγαίου, γη της μαστίχας, αλλά και μυροβόλος, είναι κάποια από τα προσωνύμια που, προσδίδουν στη Χίο. Έναν κρυμμένο θησαυρό στο Αιγαίο, που προκαλεί να τον ανακαλύψεις. Μυροβόλος και φιλόξενη όλο το χρόνο.  

Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου αποτελείται από τα νησιά Χίος, Ψαρά, Αντίψαρα και Οινούσσες. Διαιρείται διοικητικά σε τρεις δήμους, αυτούς των Οινουσσών, Χίου και Ψαρών. Ο μεγαλύτερος από αυτούς είναι ο δήμος Χίου, ο οποίος καταλαμβάνει όλο το νησί της Χίου και πληθυσμιακά είναι ο μεγαλύτερος δήμος του νησιού. Τα κύρια προϊόντα που εξάγει είναι η μαστίχα, το λάδι, τα σύκα και το κρασί, ενώ έχει διεθνή φήμη για το μέγεθος και την ποιότητα της ναυτιλίας της.

Για το όνομα της Χίου έχουν πλεχτεί πολλοί μύθοι. Το παλαιότερο όνομα του νησιού ήταν, κατά τον Όμηρο, προελληνικό, Κίος ή Κέως, ονόματα παραπλήσια με το σημερινό. Οι παλαιότεροι μύθοι αναφέρουν ότι το όνομα «Χίος» προέρχεται από τη Χιόνη που ήταν νύμφη, κόρη του Οινοπίωνα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο πρώτος κάτοικος και βασιλιάς του νησιού ήταν ο Οινοπίων, γιος του Διονύσου και της Αριάδνης, ο οποίος ήρθε από την Κρήτη στο νοτιότερο άκρο της Χίου και έμαθε στους κατοίκους του νησιού το εμπόριο, τη θάλασσα και το πώς να καλλιεργούν τα αμπέλια. Εκτός από τη Χιόνη, την πατρότητα της Χίου διεκδικεί και άλλο μυθικό πρόσωπο, ο Χίος, γιος του Ωκεανού ή του Ποσειδώνα, που ονομάστηκε έτσι επειδή κατά τη γέννησή του έπεσε πολύ χιόνι. Κατά τον ιστορικό – γεωγράφο Ισίδωρο, οι Σύροι αποκαλούσαν Χίο τη μαστίχα. Ο γεωγράφος Όλφερτ Ντάπερ (1635-1689) λέει ότι Chia σημαίνει όφις στη συριακή γλώσσα, εξ ου και το άλλο όνομα της Χίου Οφιούσα, το οποίο δόθηκε λόγω των πολλών φιδιών που είχε. Άλλο όνομα της Χίου ήταν Πιτυούσα, μάλλον λόγω των πολλών πεύκων που υπήρχαν, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της. Άλλο όνομά της ήταν Αριούσα από το δέντρο «αριών», το οποίο είναι ένα είδος δρυός – πρίνου. Τα άρια (δρυς) κάλυπταν ένα μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Χίου. Άλλα ονόματα ήταν Αιθάλη (αναφέρει ο έφορος Πλίνιος) και Αρέθουσα, αναφέρουν ο Ιταλός Ruberto Valentino και ο Ιερώνυμος.

Η πρόσβαση στο νησί

Καθημερινά έρχονται πλοία από το λιμάνι του Πειραιά σε 6.30 ή 8 ώρες ταξίδι. Οι εταιρείες που εξυπηρετούν τα δρομολόγια είναι η NEL lines, η Blue Star Ferries και η Hellenic Seaways. Αεροπορικώς η πτήση από το αεροδρόμιο της Αθήνας διαρκεί 30 λεπτά και πραγματοποιείται από την Aegean air, ενώ η πτήση από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης διαρκεί 45 λεπτά με Astra Airlines. Επίσης υπάρχει η Sky Express με δρομολόγια από Ρόδο, Σάμο και Μυτιλήνη καθώς και πτήσεις charter από ευρωπαϊκές χώρες καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Περιπλανηθείτε στην πόλη της Χίου, διασχίστε τον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Απλωταριάς και ανακαλύψτε τις γωνιές πολιτισμού στο κέντρο της πόλης.

Στο χάρτη θα βρείτε όλα τα προτεινόμενα σημεία, μαζί με χρήσιμες πληροφορίες:

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου φιλοδοξεί να αποτυπώσει την ιστορία της μαστίχας από τα παλαιά χρόνια μέχρι σήμερα, οπότε και η σύγχρονη τεχνολογία ‘’παντρεύει’’ το αγαθό της χιώτικης γης με πρωτοποριακούς τρόπους αξιοποίησής του.

Οι παραλίες του νησιού

Αν και πολλές παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό, η Χίος περιλαμβάνει μία μεγάλη γκάμα από παραλίες, που μπορούν να ικανοποιήσουν και τα πλέον απαιτητικά γούστα. Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ανακαλύπτει μία διαφορετική παραλία για κάθε μία από τις μέρες του καλοκαιριού.

Οινούσσες. Το νησί της ναυτιλίας και των εφοπλιστών

Ανατολικά της Χίου, μόλις 45 λεπτά από το λιμάνι του νησιού κι απέναντι από τη Λαγκάδα, βρίσκεται το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών. Το μεγαλύτερο νησί του είναι το ομώνυμο, οι Οινούσσες, που στην αρχαιότητα ήταν φημισμένο για το καλό κρασί του.

Η πόλη είναι χτισμένη πάνω σε λόφο και ξεχωρίζει για τα πεντακάθαρα πλακόστρωτα δρομάκια της. Είναι εξαιρετικά γραφική, με παραδοσιακά σπίτια και καταπράσινες δεντροστοιχίες, που στολίζουν όλο το νησί.

Βόλτα στα καπετανόσπιτα

Ο γραφικός οικισμός της έχει πολλά αρχοντικά καπετανόσπιτα κι όμορφα πέτρινα διώροφα σπίτια, που προσδίδουν στις Οινούσσες μία αριστοκρατική φινέτσα. Το λιμάνι, που είναι κέντρο της ζωής των κατοίκων του νησιού βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Το άγαλμα της Οινουσιώτισσας, μίας χάλκινης γοργόνας με στέμμα κι ιστιοφόρο στο αριστερό χέρι. Η οικονομική δυσπραγία έστρεψε τους κατοίκους στη ναυτιλία και τη θάλασσα. Από τις Οινούσσες κατάγονται μερικοί από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές της γης, που το χειμώνα ζουν στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Ναυτικό Μουσείο των Οινουσσών

Eίναι ένα αληθινό κόσμημα του νησιού το οποίο ιδρύθηκε το 1991 από το Νικόλαο Σπ. Λαιμό. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνεται και μία αξιόλογη και σπάνια συλλογή, μοναδική στην Ελλάδα, του αείμνηστου Δημάρχου Αντώνη Σπ. Λαιμού αποτελούμενη από περίτεχνα μοντέλα πλοίων που κατασκεύαζαν οι Γάλλοι αιχμάλωτοι των ναπολεόντειων πολέμων. Επίσης υπάρχουν ναυτικά όργανα, πολλοί και σημαντικοί πίνακες του λαϊκού θαλασσογράφου Αριστείδη Γλύκα, εργαλεία καραβομαραγκών, παλιές φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής του Χιώτη ζωγράφου Αριστείδη Γλύκα, συλλογή όπλων του 18ου και 19ου αιώνα και γλυπτά της Γεωμετρικής Εποχής.

* Με πληροφορίες από το chios.gr