TRAVEL

Οδοιπορικό Newpost: Από τη Μονεμβασιά μέχρι το Λιμένι και από το Γύθειο μέχρι το Μυστρά... η ομορφιά είναι «Λακωνική»!

Δημοσίευση 30 Νοεμβρίου 2016, 11:47 / Ανανεώθηκε 30 Νοεμβρίου 2016, 11:47
Οδοιπορικό Newpost: Από τη Μονεμβασιά μέχρι το Λιμένι και από το Γύθειο μέχρι το Μυστρά... η ομορφιά είναι «Λακωνική»!
Facebook Twitter Whatsapp

Η ομορφιά λένε δεν θέλει πολλά λόγια και περιγραφές. Είναι Λακωνική! Με το που αντικρίσεις τα διάφορα μέρη της, καταλαβαίνεις το μεγαλείο της…

Γράφει ο Λάζος Μαντικός

Η ομορφιά λένε δεν θέλει πολλά λόγια και περιγραφές. Είναι Λακωνική! Με το που αντικρίσεις τα διάφορα μέρη της, καταλαβαίνεις το μεγαλείο της…

Ξεκινήσαμε από Αθήνα με κατεύθυνση την νοτιοανατολική Πελοπόννησο και συγκεκριμένα τη Μονεμβασιά! Γύρω στις τέσσερις ώρες απόσταση από την Αθήνα αποτελεί πόλη για όλες τις εποχές. Στέκεται πάνω στο ύψωμα αγέρωχη ανά αιώνες και επιβλητική με το μεσαιωνικό της φρούριο. Η φυσική αυτή νησίδα θυμίζει από μακριά καράβι αραγμένο κοντά στη στεριά που συνδέεται με μια γέφυρα!

Το όνομα της σύνθετο από το τις λέξεις «Μόνη» και «Έμβασις» λόγω των στενών της περασμάτων η Μονεμβασιά πραγματικά θα σας σαγηνεύσει!

1η Ημέρα - Πλησιάζοντας τον βράχο της Μονεμβασιάς την ώρα που έπεφτε το σούρουπο αισθανθήκαμε τη δύναμη που είχε το οχυρό της πόλης τα μεσαιωνικά χρόνια. Θα το καταλάβετε με το που περάσετε την πύλη του κάστρου, δεν υπάρχουν αυτοκίνητα… Μόνο πεζοί μπορείτε να εξερευνήσετε την μεσαιωνική πόλη όπου η αρχαιολογική υπηρεσία προσπαθεί με αυστηρούς κανόνες να συντηρήσει αυτή την μεσαιωνική αρχιτεκτονική που κάνει τη Μονεμβασιά μοναδική. Είναι από τις λίγες μεσαιωνικές πόλεις στην Ελλάδα που ακόμα κατοικούνται. Μια άλλη γνωστή πόλη είναι αυτή της Ρόδου!

Εξερευνώντας το «Γιβραλτάρ της ανατολής» όπως το αποκαλούν και αντικρίζεις τη θάλασσα η όρεξη «ανοίγει». Ώρα λοιπόν για παραδοσιακά τοπικά εδέσματα. Το τραπέζι γέμισε με γκόγκες (μακαρόνια τοπικά), σαΐτια (πιτάκια αλμυρά) τηγανητές πίτες με τυρί και μυρωδικά. Επειδή όμως το θέλουμε και το επιδόρπιο δοκιμάστε τα φημισμένα αμυγδαλοτά της Μονεμβασιάς.

 

Traditional food from #monemvasia

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις

2η Ημέρα - Πρωινό με θέα τον επιβλητικό βράχο της Μονεμβασιάς!

Η Μονεμβασιά παρέχει διαμονή για όλα τα γούστα. Μπορείτε να μείνετε μέσα στο κάστρο αλλά και έξω από αυτό. Εμείς προτιμήσαμε να μείνουμε έξω από το κάστρο δίπλα περίπου στη γέφυρα που συνδέει την ακτή με τον επιβλητικό βράχο της Μονεμβασιάς.

Απολαύσαμε το πρωινό μας στον ξενώνα «Αίολο» απολαμβάνοντας τη μοναδική θέα από το μπαλκόνι και δοκιμάσαμε σπιτικές μαρμελάδες που τις έφτιαχναν στον ξενώνα!

 

Πρωινό με θέα τη Μονεμβασιά! #monemvasia #travelaroundworld #eolosapartmenthotel #traveleditor @newpost.gr

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις

 

Hospitality Monemvasia! #aeolos #travelarticle

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις

Το Γύθειο και το ναυάγιο…

Ανοίξαμε τον χάρτη και οργανώσαμε το υπόλοιπο ταξίδι με ορμητήριο πάντα τη Μονεμβασιά! Ξεκινήσαμε για να δούμε ένα από τα πιο ωραία σπήλαιο του κόσμου, το σπήλαιο του Διρού. Στο δρόμο μας και με κατεύθυνση το μεσαίο πόδι της Πελοποννήσου σταματήσαμε για μια ανάσα ξεκούρασης και φρέσκου αέρα στην ιστορική κωμόπολη του Γυθείου κοντά στις εκβολές του ποταμού Ευρώτα. Ένα ξύλινο καθιστικό και η θέα αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για λίγη ξεκούραση σε μια ενδιάμεση στάση του ταξιδιού.

 

Γύθειο! #travelarticle #sea #odoiporikostinellada

Ένα βίντεο που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις

Σημασία δεν έχει λένε πάντα ο προορισμός αλλά και ο δρόμος που θα διασχίσεις. Στη διαδρομή μας συναντήσαμε ένα καράβι που θύμιζε το ναυάγιο της Ζακύνθου! Σκουριασμένο δίπλα στην ακτογραμμή της Πελοποννήσου στέκει όρθιο και κάνει το τοπίο μοναδικό!

Η παραλία Γλυφάδα με το ναυάγιο «Δημήτριος» έχει τη δική του ιστορία.

Πολλοί το αποκαλούν πλοίο φάντασμα, ο πλοίαρχος του είχε αρρωστήσει και κατέπλευσε έκτακτα στο Γύθειο το Δεκέμβριου του 1980. Λόγω του κατάπλου είχαν δημιουργηθεί οικονομικά προβλήματα και τέθηκαν ασφαλιστικά μέτρα από διάφορους δανειστές. Το πλήρωμα απολύθηκε και το πλοίο τέθηκε υπό φύλαξη. Ο καιρός περνούσε το πλοίο δεν το συντηρούσαν και άρχισε να βάζει νερά.

Το λιμενικό έδωσε εντολή να γίνει μεθόρμιση του εκτός λιμένα. Οι πλοιοκτήτες όμως δεν ανταποκρίθηκαν. Το ναυάγιο λοιπόν που βλέπετε στην παραλία σκουριασμένο κατέληξε στη θέση Βαλτάκι του Λακωνικού κόλπου μετά από κακές καιρικές συνθήκες που το μετακίνησαν όχι μια, αλλά δύο φορές μέχρι να «αράξει» τρία μίλια μακριά από το Γύθειο και να αποτελεί σήμερα ένα από τα ωραιότερα τοπία της περιοχής.

 

Στη διαδρομή βρίσκεις μοναδικά τοπία! #sea #travelarticle @newpost.gr

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις

Βαρκάδα στο φημισμένο σπήλαιο του Διρού!

 

Βαρκάδα στο σπήλαιο του Διρού! #spilaiodirou #odoiporikostinellada #travelarticle

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις

Φτάνοντας στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου στον ορμό του Διρού, κάναμε βαρκάδα (ο μοναδικός τρόπος για να το επισκεφτείς) στο εσωτερικό ενός από τα πιο εντυπωσιακότερα σπήλαια του κόσμου. Το σπήλαιο του Διρού γνωστό από τα 1900 περίπου πίστευαν ότι ήταν απλά ένα σπήλαιο, μέχρι που η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και οι ιδρυτές της Γιάννης και Άννα Πετροχείλου άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά. Το σπήλαιο σήμερα ξεπερνάει τα 15 χιλιόμετρα και συνεχώς χαρτογραφείτε.

Πριν μπείτε σας εφοδιάζουν με σωσίβια αφού το πρώτο κομμάτι της ξενάγησης γίνεται πάνω σε βάρκα! Μάλιστα το βάθος του νερού σε κάποια σημεία «αγγίζει» τα 30 μέτρα! Καθώς θα κάνετε βαρκάδα θα δείτε σταλακτίτες και σταλαγμίτες γύρω σας που για να μεγαλώσουν κατά ένα εκατοστό χρειάζονται πάνω από 100 χρόνια.

Από το μέγεθος τους θα καταλάβετε το πόσο παλιό είναι αυτό το σπήλαιο. Ο «διάδρομος των ονείρων» και ο «θάλαμος των νεράιδων» είναι από τα πιο ωραία σημεία του σπηλαίου. Εξερευνήστε το!

 

Σπήλαιο Διρού #travelarticle #spilaiodirou #odoiporikostinellada

Ένα βίντεο που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις

Ο επισκέπτης μπορεί να διασχίσει το μισό με βάρκα και το υπόλοιπο πεζός.

Η τιμή είναι 12 ευρώ το άτομο και 8 ευρώ (παιδιά, φοιτητές κτλ)

 

Σπήλαιο Διρού! #odoiporiko #travel

Ένα βίντεο που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις

Λιμένι: Το «νησί» της ιστορικής οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων!

Το γραφικό Λιμένι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα νησί. Αν και δεν έχει γύρω-γύρω θάλασσα, σε πολλά σημεία το θυμίζει. Με τις βαρκούλες στον κολπίσκο του, τα πετροχτιστα σπιτάκια και με μόλις 11 μόνιμους κατοίκους η περιοχή είναι έτοιμη πάντα να υποδεχθεί τους επισκέπτες της! Διαθέτει ξενοδοχεία, ξενώνες, εστιατόρια και μοναδικές ψαροταβέρνες δίπλα στο κύμα! Στη μέση του μικρού αυτού οικισμού, της Λακωνικής Μάνης δεσπόζει και το «παλάτι» του Πετρόμπεη Mαυρομιχάλη. Το πυργόκαστρο του τελευταίου ηγεμόνα (μπέη) της Mάνης, που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τους επαναστατικούς και τους μετεπαναστατικούς χρόνους. Τώρα εκτός από αξιοθέατο αποτελεί και παραδοσιακός ξενώνας!

Από το επαναστατικό Λιμένι στη Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου, το ξακουστό Μυστρά! Το κάστρο που στέκει στην ανατολική πλευρά του Ταϋγετου στην κορυφή ενός υψώματος είναι αυτό το Μυστρά και μένει εκεί με τα τείχη του να μας θυμίζει την αίγλη της Βυζαντινής δυναστείας των Παλαιολόγων. Περιηγηθείτε μέσα στο κάστρο και γνωρίστε την ιστορία! Το περπάτημα στο Μυστρά μας έκανε να αναζητήσουμε εστιατόριο για παραδοσιακό φαγητό! Στο περπάτημα καταναλώνεις ενέργεια, ώρα λοιπόν για παραδοσιακή μπουζοπούλα όπως το λένε στην περιοχή το γουρουνόπουλο στο φούρνο! Δοκιμάστε το απολαυστικό και ξακουστό σύγκλινο της Μάνης! Ρωτήστε έναν ντόπιο, πάντα ξέρει που θα βρείτε το σωστό σημείο για καλό φαγητό!

 

Αγαπημένη στιγμή! Να δοκιμάζεις παραδοσιακά εδέσματα κάθε τόπου! #tastes #traditionalfood #messinia #siglino_manis

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις

Πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για τη Μονεμβασιά! Η νύχτα μας βρήκε να δοκιμάζουμε τοπικό οίνο της Μονεμβασιάς μέσα στο κάστρο! Τη γνωστή «μαλβάζια» που έκανε να καταχωρηθεί 11 με 12 χρόνια! Πρόκειται για κρασί με μεγάλη ιστορία που χρονολογείται από την περίοδο του μεσαίωνα. Οι δημιουργοί του προσπάθησαν να αναβιώσουν τη γεύση του τότε στο σήμερα. Το κρασί αυτό από το 12ο αιώνα και για 300 χρόνια αποτελούσε βασικό εξαγώγιμο προϊόν της περιοχής. Σήμερα παράγεται σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μαδέρες, Κροατία ,Καλιφόρνια και μέχρι πρόσφατα παράγεται και επιτέλους στον τόπο που το γέννησε φέρει το όνομά του [Μalvasia = Μονεμβασία στα Φράγκικα]. Πρόκειται για αγαπημένο γλυκό χωνευτικό κρασί των Βυζαντινών και των Φράγκων. Γευτείτε το!

3η Ημέρα: Περιήγηση στην Αγία Σοφία στο ύψωμα της Μονεμβασιάς!

Αξίζει να κάνετε μικρές στάσεις ξεκούρασης ανηφορίζοντας για την κορυφή του κάστρου και να θαυμάσετε την μοναδική αρχιτεκτονική των διάφορων οικισμών όπως ήταν παλιά!

 

Σαν παραμύθι... #monemvasia #travelarticle #story @newpost.gr

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις

Τα τείχη του κάστρου δείχνουν αδιαπέραστα ακόμη και σήμερα και προκαλούν δέος στους επισκέπτες.

 

Μονεμβασιά! Μια πόλη με μεγάλη ιστορία... #travelarticle #monemvasiacastle #monemvasia @newpost.gr

Ένα βίντεο που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις

 

Ανεβαίνοντας προς την κορυφή του κάστρου της Μονεμβασιάς! #monemvasia #amazingview???? @newpost.gr

Ένα βίντεο που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις

Ο εντυπωσιακός βυζαντινός ναός της Παναγίας οδηγήτριας που μετά την επανάσταση του 1821 μετονομάστηκε σε Αγία Σοφία. Ο ναός που είναι χτισμένος στην κορυφή του κάστρου περίπου στα 120 μέτρα υψόμετρο, διατηρεί τον πλούσιο γλυπτό του διάκοσμο όμως λόγω των πολλών μετατροπών που έχει υποστεί κατά τη διάρκεια των χρόνων, το εσωτερικό του είναι φτωχό σε Αγιογραφίες δεν θα δείτε να είναι γεμάτος με εικόνες. Υπάρχουν βέβαια ακόμα κάποιες ακόμα τοιχογραφίες που δείχνουν την μεγάλη του ιστορία.

Εσωτερικό Αγίας Σοφίας!

 

Μπαίνοντας στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας στη Μονεμβασιά! #travelarticle #monemvasia

Ένα βίντεο που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις

Στην κορυφή της Μονεμβασιάς στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας η θέα είναι εκπληκτική. Απολαύστε την!

 

Στην κορυφή της Μονεμβασιάς στην Αγία Σοφία ! #monemvasia #travelarticle @newpost.gr

Ένα βίντεο που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις

Στο κατέβασμα από την κορυφή καθίστε για ένα καφεδάκι πάνω στο κάστρο με θέα το απέραντο γαλάζιο! Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για την ανάβαση σας αυτή, δεν είναι και εύκολη. Αλλά η θέα θα σας ικανοποιήσει!

 

Καφεδάκι πάνω στο κάστρο της Μονεμβασιάς με θέα το απέραντο γαλάζιο... #travelarticle #monemvasia @newpost.gr #view #comingsoon

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Lazos Mantikos (@itslazos) στις

Η επιστροφή μας στην Αθήνα συνδυάστηκε με μια στάση στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας!

Ο Γιάννης Ρίτσος παρομοίωσε εύστοχα το βράχο της Μονεμβασιάς με «πέτρινο» καράβι. Εμείς πάνω σε αυτό το «καράβι» πραγματικά ταξιδέψαμε…!

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr