current views are: 19

15 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση13:52

Οδοιπορικό του newpost.gr στην Κίμωλο: Ο επίγειος παράδεισος των σχημάτων και των τιρκουάζ νερών!

Αναχωρήσαμε από την ζεστή Αθήνα Αύγουστο μήνα για να μας βρει το δειλινό της ημέρας 

Δημοσίευση 13:52’

Αναχωρήσαμε από την ζεστή Αθήνα Αύγουστο μήνα για να μας βρει το δειλινό της ημέρας 

Γράφει ο Λάζος Μαντικός 

Αναχωρήσαμε από την ζεστή Αθήνα Αύγουστο μήνα για να μας βρει το δειλινό της ημέρας στην Κίμωλο με μια έκπληξη! 

Η ημέρα αυτή έτυχε να έχει πανσέληνο και μερική έκλειψη σελήνης, η εικόνα της Κιμώλου μαγική… 

Ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, έχει περίπου σχήμα πενταγώνου και το όνομά του νησιού οφείλεται στο λευκό πέτρωμά του. Από την Κίμωλο έβγαινε για κάποιο διάστημα η γνωστή από τους μαυροπίνακες κιμωλία!  

Η γαστρονομία του νησιού!

Γευματίσαμε κάτω από το φεγγάρι δοκιμάζοντας παραδοσιακά εδέσματα, όπως το ξινό, ένα κρεμώδες, πλούσιο γευστικά τυρί, που πήρε τη θέση της φέτας ισάξια στην ελληνική σαλάτα. Αντί για αγγούρι οι Κιμωλιάτες γεύονται το ριγέ φουσκωτό αντζούρι ευρέως γνωστό και ως ξυλάγγουρο, που κάποιοι το κάνουν και γλυκό του κουταλιού! Η κάπαρη και οι λιαστές ντομάτες αποτελούν χαρακτηριστικές γεύσεις της Κιμώλου! 

Το ξυλάγγουρο!

Η φρέσκια μανούρα είναι το πικάντικο τυρί τους, πιπεράτο και αλειμμένο με γύλη (το κατακάθι του κρασιού), το οποίο το βάζουν και στην παραδοσιακή τους τυρόπιτα ονόματι τυρένια! Γενικά στην Κίμωλο ότι τελειώνει σε  -ένια οι Κιμωλιάτες το κάνουν πίτα! Η τυρένια, η ελιένια, η κολοκυθένια, αλλά η “βασίλισσα” όλων αυτών είναι η φημισμένη Λαδένια! 

Οι Κιμωλιάτες ήταν οι πρώτοι που έφτιαξαν την γνωστή σε όλους «πίτσα»! 

Η Λαδένια θυμίζει πολύ την Ιταλική γαστρονομική ανακάλυψη! Πρωτότυπη πίτα που μοιάζει με πίτσα και φτιάχνεται στο νησί από την εποχή της Ενετοκρατίας. Τώρα ποιοι ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν την πίτσα, ήταν οι Ιταλοί ή οι Έλληνες και κυρίως οι Κιμωλιάτες, σας παραπέμπω σε απόσπασμα από το έργο του Πλάτωνα «Πολιτεία» που αναφέρει το εξής: «[οι Έλληνες] τρέφονται φτιάχνοντας κριθαρόπιτες και ψωμί από σταρένιο αλεύρι, που τα ζυμώνουν και τα ψήνουν, βάζοντας ζύμη ή ψωμιά πάνω σε κάποια καλαμόφυλλα ή πάνω σε καθαρά φύλλα…» 

Η γλύκα της…

Το πιο δημοφιλές γλυκό της Κιμώλου είναι η μελόπιτα! Γλυκό του ταψιού χωρίς φύλλο από μείγμα αυγών με ανάλατη μυζήθρα και ανθόμελου. Η υφή του θυμίζει τσιζ κέικ! Κόβεται σε κομμάτια και σερβίρεται πασπαλισμένη με κανέλα.

Η καθημερινότητα στο νησί της Κιμώλου μπορεί να είναι δύσκολη, έχει όμως τη γλύκα της. 

Η τεχνοτροπία συλλογής βρόχινου νερού που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα! 

Αν αναλογιστούμε ότι σε περίπου 20 χρόνια η ποσότητα του νερού που αναλογεί στον καθένα μας προβλέπεται να μειωθεί κατά 30% (Έρευνα UNESCO 2003),οι Κιμωλιάτες είναι μπροστά από την εποχή τους! Μπορεί να ακούγεται περίεργο για τους πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά στα νησιά τα σπίτια χρησιμοποιούν το νερό της βροχής εδώ και αιώνες κάτι που τώρα προωθείται ευρέως στις νέου τύπου οικολογικές κατοικίες. 

Τα σπίτια έχουν τοποθετήσει στις οροφές τους πλακάκια και με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όταν βρέχει, λειτουργούν ως συσσωρευτές νερού και το αποθηκεύουν σε στέρνες, που βρίσκονται συνήθως κάτω από το σπίτι. Οι κάτοικοι βάζουν μέσα σε αυτές ασβέστη ή χλώριο, ώστε το νερό να φιλτράρεται και να γίνεται κατάλληλο για πόση. 

Η φιλοξενία της Κιμώλου! 

Μας φιλοξένησαν ο κος Μιχάλης και την κα Άννα στο σπίτι τους στην περιοχή Καρρά. Η κα Άννα από μικρό κοριτσάκι που ζούσε εδώ μας διηγήθηκε τις δικές της προσωπικές ιστορίες, ενώ δεν μας άφηνε να κάνουμε απολύτως τίποτα! Το μόνο που ήθελε ήταν να ευχαριστηθούμε το νησί της! Ο ιερός θεσμός της φιλοξενίας γίνεται πράξη και αποτελεί τρόπο ζωής όλου του νησιού. 

Εντύπωση μας έκανε που όπου πηγαίναμε τα σπίτια ήταν ανοιχτά και οι κάτοικοι σε κερνούσαν καρπούς από την Κιμωλιάτικη γη, όπως η κα Μαργαρίτα που μας περίμενε με ένα μπολ από ολόφρεσκα σύκα με το χαμόγελο στα χείλη της!  

Οι δροσερές παραλίες της…

Η Κίμωλος έχει παραλίες για όλα τα γούστα! Από οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και αμμουδιά, μέχρι και «ανεξερεύνητες»  δύσκολα προσβάσιμες παραλίες, που προσμένουν την εξερεύνησή τους. 

Στην περιοχή Καρρά που διαμέναμε τα νερά είναι μοναδικά σε χρώμα τιρκουάζ! Δεν έχει αμμουδιά, αλλά είναι κατάλληλη για μοναδικές βουτιές από τα κατάλευκα βράχια της! 

Η απάνεμη παραλία Ρέμα κοντά στο χωριό δίπλα στον αλιευτικό οικισμό Γούπα με τη φυσική της πισίνα είναι ιδανική για όλες τις ηλικίες. Οι σπηλιές μέσα στο μαλακό πέτρωμα του βράχου, που σύρουν τις βάρκες το χειμώνα, δημιουργούν ένα εξαιρετικό σκηνικό. 

Αξίζει να δείτε εκεί κοντά τον βράχο σε σχήμα καθιστού ελέφαντα που μέσα του υπάρχει μια ολόκληρη Κιμωλιάτικη κατοικία! 

Η εκπληκτική με την λευκή άμμο παραλία των Πρασσών έχει καταγάλανα νερά, είναι οργανωμένη και στην είσοδο του οικισμού της λειτουργούν ιαματικά λουτρά! 

Η Αλυκή με βότσαλο και άμμο, η Μπονάτσα με την άμμο και τις ομπρέλες της και η διπλή παραλία Καλαμίτσι με άμμο και βότσαλο μαζί με την Ψάθη, αποτελούν τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού. 

Η παραλία Μοναστήρια γίνεται έρμαιο του τραμουντάνα (ναυτική ορολογία του βοριά), αλλά η αμέσως επόμενη παραλία Σούφι αποτελεί έναν απάγκιο κολπίσκο. Στην παραλία Ελληνικά, στη δυτική Κίμωλο, βρίσκεται βυθισμένη η αρχαία πόλη! Αξίζει να βουτήξετε με μάσκα και να την εξερευνήσετε! 

Πάρτε το θαλάσσιο ταξί της Κιμώλου ή τη βάρκα σας- αν έχετε- και ταξιδέψτε στη Σπηλιά της Γερακιάς! Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη παραλία, αλλά για μια σπηλιά στον κάβο της Γερακιάς. Βουτήξτε από το σκάφος στα υπέροχα εξωτικά τιρκουάζ νερά της και «εξερευνήστε» την περπατώντας στο ρηχό νερό της! Στο παρελθόν ήταν γνωστή και για τα πολύχρωμα κοράλλια της.

Η παραλία Αγιόκλημα προσφέρεται για ξεκούραση κάτω από τις τεράστιες αλμύρες της, ενώ στην παραλία Φιδάκι αναδύεται από τους βράχους θερμή πηγή που χύνεται στην ακροθαλασσιά! Θέρμα, Μερσινιά, Ζεφοκάλαμο και σχεδόν κάθε κολπίσκος που θα συναντήσετε είναι μοναδικός!

Δραστηριότητες – Η πρωτότυπη ανοικτή και κινητή βιβλιοθήκη της Κιμώλου !

Ένα πράγμα που ξεχωρίσαμε στους Κιμωλιάτες είναι η αγάπη για τον τόπο τους- και όταν αγαπάς τον τόπο σου προσφέρεις! Η Εθελοντική Ομάδα της Κιμώλου «Κιμωλίστες» σε συνεργασία με τον Δήμο Κιμώλου ξεκίνησαν μια προσπάθεια δημιουργίας των πιο όμορφων ανοιχτών βιβλιοθηκών που έχουμε δει ποτέ στην Ευρώπη τουλάχιστον! 

Μέσα στα σοκάκια της Κιμώλου στη Χώρα (κέντρο νησιού) πάνω σε κλαριά κρέμονται βιβλία, τα οποία είναι δωρεά τόσο των κατοίκων του νησιού, όσο και συλλόγων. Το μόνο που έχει να κάνει ο περαστικός είναι να πάρει ένα βιβλίο από τα κλαριά και να αφήσει ένα άλλο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η επιγραφή: «Take a Book, Leave a Book».

Η Κίμωλος εκτός από ανοιχτή βιβλιοθήκη έχει και κινητή! Ναι, πολύ καλά διαβάσατε! Η «Βιβλιοθήκη» κινείται στα σοκάκια του νησιού με τη βοήθεια ενός συμπαθέστατου γαϊδουριού, γνωστού στους ντόπιους με το όνομα «Μελέτης».

Τα βιβλία, που δανείζονται από την κινητή βιβλιοθήκη «Μελέτης» οι τουρίστες ή οι κάτοικοι, επιστρέφονται σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις ανοιχτές βιβλιοθήκες, που είναι εγκατεστημένες σε κεντρικά σημεία του Χωριού. 

Μια άλλη δραστηριότητα που μας άρεσε πολύ και σας την προτείνουμε είναι το υπαίθριο σινεμά, που διοργανώνεται σε διάφορα σημεία του νησιού τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε και μια από τις πολλές πεζοπορίες που διοργανώνονται στο νησί σε διάφορα σημεία. Η πεζοπορία στο Σκιάδι αξίζει και σας τη συνιστούμε! Το Σκιάδι είναι ένα γεωλογικό μνημείο, σήμα κατατεθέν του νησιού, μοιάζει με τεράστιο πέτρινο μανιτάρι και έχει μοναδική θέα! Υπάρχουν μονοπάτια για να επισκεφθείτε αυτό το αξιοθέατο. Μην ξεχάσετε να εφοδιαστείτε με νερό και φαγητό!  (Για περισσότερες πληροφορίες: www.kimolistes.com) 

Μπορείτε επίσης να κάνετε τον γύρο του νησιού με το μοναδικό σκαφάκι του καπεταν Βαγγέλη που κάνει βόλτα τους τουρίστες απολαμβάνοντας μέσα σε αυτό το γεύμα τους!

Αναχωρώντας από την Κίμωλο και βλέποντάς την να απομακρύνεται, καθώς είχαμε μπει στο πλοίο για τον δρόμο της επιστροφής, το νησί μάς άφησε μια γλυκιά νοσταλγία, που θα την θυμόμαστε για πάντα! 

Το καλοκαίρι αυτό ήταν διαφορετικό, το νησί έχει μια μαγεία και όπως αναφέρει και η λαϊκή ρήση:  «Κίμωλο μου, παράδεισο μου» ! 


σχετικα αρθρα