current views are: 1

24 Αυγούστου 2012
Δημοσίευση20:54

Δοκιμάζουμε το smartphone με την κάμερα των 41 Megapixel! (εκτενές φωτορεπορτάζ)

Κάποτε για να κυκλοφορήσεις έξω χρειαζόσουν δύο και τρεις φορητές συσκευές: κινητό τηλέφωνο για κλήσεις και μηνύματα, φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίσεις κάποιες σημαντικές στιγμές και ένα MP3 player για να ακούς μουσική την ώρα που βρίσκεσαι για παράδειγμα στο μετρό.

Δημοσίευση 20:54’
αρθρο-newpost

Κάποτε για να κυκλοφορήσεις έξω χρειαζόσουν δύο και τρεις φορητές συσκευές: κινητό τηλέφωνο για κλήσεις και μηνύματα, φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίσεις κάποιες σημαντικές στιγμές και ένα MP3 player για να ακούς μουσική την ώρα που βρίσκεσαι για παράδειγμα στο μετρό.

Κάποτε για να κυκλοφορήσεις έξω χρειαζόσουν δύο και τρεις φορητές συσκευές: κινητό τηλέφωνο για κλήσεις και μηνύματα, φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίσεις κάποιες σημαντικές στιγμές και ένα MP3 player για να ακούς μουσική την ώρα που βρίσκεσαι για παράδειγμα στο μετρό. Με τα smartphone πλέον έχουμε τη δυνατότητα να αποφύγουμε να κουβαλάμε δύο ή τρεις ξεχωριστές συσκευές, αφού ειδικά ένα καλό smartphone ενσωματώνει όλα αυτά που χρειαζόμαστε «on the go»: καλή κάμερα για λήψη φωτογραφιών και βίντεο, δυνατότητα επικοινωνίας με πολλούς τρόπους με φίλους και συνεργάτες (κλήσεις, μηνύματα, social networks), μουσική, παιχνίδια, εφαρμογές…

Όσον αφορά τη φωτογραφία, στην οποία θα επικεντρωθούμε στο παρόν άρθρο, η Nokia ήρθε να μας κάνει να ξεχάσουμε τα όσα γνωρίζαμε για τη φωτογραφία στα κινητά τηλέφωνα.

Ο φινλανδός κατασκευαστής με την τεχνολογία απεικόνισης Nokia PureView που ενσωματώνει στο νέο Nokia 808 αλλάζει τα δεδομένα στο χώρο της φωτογραφίας, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατόχους της συσκευής να τραβάνε πραγματικά εντυπωσιακές φωτογραφίες, χάρη στον αισθητήρα των 41 Megapixel και το φακό Carl Zeiss.

Ναι, καλά διαβάσατε: 41 Megapixel!

Και μπορεί τα megapixel να μην κάνουν τόσο τη διαφορά, αφού αυτά έχουν να κάνουν με τις διαστάσεις των φωτογραφιών, ωστόσο η φινλανδική εταιρία στο 808 έκανε πραγματικά πολύ καλή δουλειά, εξοπλίζοντάς το με μία από τις καλύτερες κάμερες –αν όχι την καλύτερη- που έχουμε δει σε κινητό, γι΄αυτό και την προηγούμενη εβδομάδα κέρδισε το βραβείο European Mobile Photo Achievement.

Η Nokia στην κάμερα του 808 δίνει στους χρήστες πολλές επιλογές εκτός από την «αυτόματη» λήψη, ώστε να τραβάνε τις φωτογραφίες τους ακριβώς όπως θέλουν και ανάλογα πάντα από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται αλλά και το τι φωτογραφίζουν.

Εκτός από αυτές τις ρυθμίσεις, λοιπόν, η κάμερα του 808 είναι εξοπλισμένη με Xenon φλας για φωτεινές φωτογραφίες σε σκοτεινό περιβάλλον, ενώ η λυχνία LED θα σας επιτρέψει να τραβήξετε βίντεο υψηλής ευκρίνειας Full HD 1920 x 1080p σε περιβάλλον με πολύ χαμηλό φωτισμό.

Τα πολλά λόγια όμως είναι φτώχια, αφού παρακάτω μπορείτε να δείτε δύο βίντεο Full HD αλλά και πολλές φωτογραφίες που τραβήξαμε με την κάμερα του Nokia 808. Εννοείται ότι και τα βίντεο και οι φωτογραφίες δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία και ανέβηκαν όπως βγήκαν απ΄την κάμερα του κινητού.

Αναμφισβήτητα η κάμερα του 808 είναι το πολύ δυνατό του σημείο.

Η συσκευή έχει και ένα σημαντικό μειονέκτημα, που δεν είναι άλλο από το λειτουργικό Symbian Belle που επέλεξε η εταιρία να «φορέσει» σε αυτό το κινητό. Πρόκειται για ένα λειτουργικό σύστημα που έχει μείνει πολύ πίσω από τον ανταγωνισμό (Ios, Android, Windows Phone) και που σε ένα-ενάμιση χρόνο θα σταματήσει τελείως η υποστήριξή του. Γι΄αυτό και θεωρούμε παραπάνω από βέβαιο ότι το επόμενο Nokia PureView κινητό θα έχει Windows Phone λειτουργικό.

Κατά τα άλλα το 808 είναι εξοπλισμένο με μονοπύρηνο επεξεργαστή 1.3GHz, μνήμη RAM 512MB, οθόνη 4 ιντσών AMOLED ClearBlack, Gorilla Glass, με ανάλυση 640×360 pixels, ενσωματωμένη μνήμη 16GB (επεκτάσιμη με κάρτα μνήμης έως 32GB), 3G/HSPA, Wi-Fi, GPS, Bluetooth, θύρες microUSB και microHDMI, NFC, ραδιόφωνο FM, η μπαταρία είναι 1400mAh, ενώ ζυγίζει 169 γρ.

Τώρα στο ερώτημα «αξίζει τα λεφτά του;» και συγκεκριμένα τα 650-690 ευρώ (σε αυτή την τιμή θα το βρείτε να «παίζει» στα καταστήματα) η απάντηση δεν είναι εύκολη. Αν είστε διατεθειμένος/η να «επενδύσετε» ένα σημαντικό ποσό για αγορά ενός smartphone που διαθέτει αστεράτη κάμερα τότε προτιμήστε το, αλλιώς στραφείτε σε άλλες συσκευές στα ίδια ή σε λιγότερα χρήματα με πολύ δυνατά τεχνικά χαρακτηριστικά.

Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες που τραβήξαμε με την κάμερα του 808!

Γιάννης Καρακατσάνης 


σχετικα αρθρα