ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Euphoria στην Ελευσίνα

Δημοσίευση 11 Νοεμβρίου 2016, 20:01 / Ανανεώθηκε 11 Νοεμβρίου 2016, 17:48
Euphoria στην Ελευσίνα
Facebook Twitter Whatsapp

Η ιερή πόλη της Δήμητρας πήρε τελικά το χρίσμα και θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσαςτης Ευρώπης το 2021

Η ιερή πόλη της Δήμητρας πήρε τελικά το χρίσμα και θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσαςτης Ευρώπης το 2021

Η  αλήθεια  είναι  πως ο φάκελος υποψηφιότητας της Ελευσίνας με τίτλο «Μετάβαση στην EUphoria» που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από αρκετούς μήνες (μπορείτε να τον δείτε ΕΔΩ) ήταν από τους πιο ελκυστικούς και καλαίσθητους που έχουμε δει ποτέ. Γι’ αυτό και είναι δικαιολογημένοι οι πανηγυρισμοί των συντελεστών της επιτυχίας αλλά και των πολιτών της Ελευσίνας που είδαν τους κόπους τους να δικαιώνονται.

Διότι ναι, η Ελευσίνα θα είναι τελικά η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, μια προοπτική που δίνει φτερά στους κατοίκους του ταλαιπωρημένου Θριάσιου Πεδίου ότι θα δουν επιτέλους, τηρουμένων των αναλογιών κάτι να γίνεται. Ένα «κλικ» προς την κατεύθυνση του πολιτισμού που θα δώσει νέα πνοή στην πόλη για να υπερβεί τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες.

Τη «νίκη» της Ελευσίνας ανακοίνωσε η επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Ακολούθησε δικαιολογημένη Euphoria  -άλλωστε η συμμετοχή των εθελοντών, όπως θυμόμαστε όσοι παρακολουθήσαμε κάποιες από τις εκδηλώσεις των φετινών Αισχύλειων,  υπήρξε καθοριστική για την αίσια έκβαση της υποψηφιότητας.

Και δυο λόγια για το πρόγραμμα της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021:

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο άξονες: Ο πρώτος περιλαμβάνει 5 κεντρικά γεγονότα κατά τη διάρκεια του 2021. Ο δεύτερος περιλαμβάνει 3 κεντρικές θεματικές με 4 προγράμματα καθεμία δηλαδή συνολικά 12 προγράμματα, όσοι και οι μήνες τους χρόνου.

Θεματικά, το πρόγραμμα εστιάζει στις τρεις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα η έννοια της βιωσιμότητας, και οι οποίες αντιστοιχούν στις τρεις μεγάλες κατηγορίες σχέσεων που χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε. Tην πρόκληση της σχέσης μας με το περιβάλλον και τη φύση (EUnvironment). Την πρόκληση της σχέσης μας με τον Άλλο στο πλαίσιο της κοινωνίας (κοινωνική βιωσιμότητα), την οποία προσεγγίζουμε μέσα από το μόρφωμα της σύγχρονης πόλης (EUrbanization). Τέλος, την πρόκληση της σχέσης του ατόμου με τον Εαυτό του (προσωπική βιωσιμότητα), που αποκρυσταλλώνεται στη σχέση του με την εργασία, στην ανάγκη του δηλαδή για επιβίωση, δημιουργικότητα και αναγνώριση (The EU working class).

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε:

Website: www.eleusis2021.eu

Facebook: https://www.facebook.com/eleusis2021.eu/

Twitter: https://twitter.com/eleusis2021

Instagram: https://www.instagram.com/eleusis2021/