ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Wikileaks: "Ηλίθια ιδέα" το ευρωπαϊκό GPS

Δημοσίευση 14 Ιανουαρίου 2011, 12:06 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Wikileaks: "Ηλίθια ιδέα" το ευρωπαϊκό GPS
Facebook Twitter Whatsapp

Ως ηλίθια ιδέα χαρακτήριζε το λεγόμενο ''ευρωπαϊκό GPS'' διευθυντής γερμανικού ομίλου, επιφορτισμένου με την εκτέλεση τμήματος του έργου, σύμφωνα με τηλεγράφημα που διέρρευσε από τον ιστότοπο Wikileaks και δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα

Ως ηλίθια ιδέα χαρακτήριζε το λεγόμενο ''ευρωπαϊκό GPS'' διευθυντής γερμανικού ομίλου, επιφορτισμένου με την εκτέλεση τμήματος του έργου, σύμφωνα με τηλεγράφημα που διέρρευσε από τον ιστότοπο Wikileaks και δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω διευθυντής ανέφερε πως το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galileo, το επονομαζόμενο και "ευρωπαϊκό GPS", είναι μια "ηλίθια ιδέα" που την προωθεί η Γαλλία για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο, με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου 2009, δημοσιεύτηκε στη νορβηγική εφημερίδα Αφτενπόστεν. Στο κείμενο απεικονίζεται ο σκεπτικισμός με τον οποίο αντιμετώπιζε το πρόγραμμα Galileo ο γενικός διευθυντής της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής δορυφόρων OHB Technology, Μπέρι Σμούτνι.

"Νομίζω ότι το Galileo είναι μια ηλίθια ιδέα και εξυπηρετεί πρωτίστως τα γαλλικά συμφέροντα", φέρεται να είχε πει ο Σμούτνι σε συνάντηση που είχε με Αμερικανούς διπλωμάτες. "Είναι σπατάλη των χρημάτων των Ευρωπαίων φορολογουμένων", είχε υποστηρίξει.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2010 η OHB System, θυγατρική της OHB Technology, έκανε αίσθηση εξασφαλίζοντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια παραγγελία ύψους 566 εκατομμυρίων ευρώ για να κατασκευάσει (εξ ημισείας με την Surrey Satellite Technology Ltd) τους 14 δορυφόρους του Galileo, εις βάρος της Astrium, της θυγατρικής του ευρωπαϊκού κολοσσού EADS.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα ο Σμούτνι είπε στους Αμερικανούς ότι η Γαλλία προώθησε την ιδέα του Galileo μετά από ένα επεισόδιο, κατά τον πόλεμο στο Κόσοβο, όπου ο αμερικανικός στρατός "παραποίησε" δεδομένα του GPS για να προστατεύσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του. "Από την ημερομηνία εκείνη η Γαλλία επιδίωκε μετ' επιτάσεως την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη του Galileo (...) προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα συστήματα καθοδήγησης των πυραύλων της δεν θα εξαρτώνται από το αμερικανικό GPS".

"Ο Σμούτνι πρόσθεσε ότι η ειρωνία για τις γερμανικές επενδύσεις στο Galileo είναι πως ορισμένοι γαλλικοί πυρηνικοί πύραυλοι στοχεύουν το Βερολίνο", γράφει το τηλεγράφημα.

Ο Γερμανός επιχειρηματίας πάντως, όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα, διέψευσε ότι είπε αυτά τα πράγματα, επιβεβαιώνοντας μόνο ότι είχε μια ανεπίσημη συνάντηση με τους Αμερικανούς διπλωμάτες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr