ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σε τροχιά ο πρώτος δορυφόρος γύρω από τον Ερμή

Δημοσίευση 18 Μαρτίου 2011, 09:55 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σε τροχιά ο πρώτος δορυφόρος γύρω από τον Ερμή
Facebook Twitter Whatsapp

Ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο της NASA, o "Messenger" (Αγγελιοφόρος), τέθηκε με επιτυχία σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον πλανήτη Ερμή, τον πιο κοντινό στον Ήλιο.

Ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο της NASA, o "Messenger" (Αγγελιοφόρος), τέθηκε με επιτυχία σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον πλανήτη Ερμή, τον πιο κοντινό στον Ήλιο.

Είναι η πρώτη φορά που ένα διαστημικό σκάφος πετυχαίνει κάτι τέτοιο στον Ερμή, ένα μικρό, καυτό και παράξενο πλανήτη. Είναι ο πέμπτος πλανήτης, εκτός από τη Γη και τη Σελήνη, που η NASA έχει θέσει ένα σκάφος-δορυφόρο σε τροχιά γύρω του.

Το "Messenger", που ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Γη πριν από περίπου 6,5 χρόνια και έχει ήδη διανύσει σχεδόν 7,9 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, προγραμματίζεται να μείνει σε τροχιά γύρω από τον Ερμή για τουλάχιστον ένα χρόνο (κάνοντας περίπου 730 περιφορές γύρω του), σε υψόμετρο περίπου 200 χλμ., ώστε να τον μελετήσει με λεπτομέρεια, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αφού γίνουν πρώτα οι αναγκαίοι έλεγχοι ότι και τα επτά επιστημονικά όργανα του "Αγγελιοφόρου" λειτουργούν σωστά, στις 4 Απριλίου θα αρχίσει επισήμως η επιστημονική μελέτη του Ερμή.

Η προηγούμενη αποστολή της NASA για μελέτη του Ερμή ήταν του "Μάρινερ" πριν από περίπου τρεις δεκαετίες και είχε επιτρέψει να τραβηχτούν μερικές φωτογραφίες. Ο "Messenger" έχει μέχρι στιγμής κάνει τρία σύντομα "περάσματα" από τον Ερμή, πριν τεθεί σε κανονική τροχιά γύρω του, και ήδη έχει χαρτογραφήσει ένα μέρος της επιφάνειάς του.

Παρά την υψηλή επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη, ιδίως στον ισημερινό του (πάνω από 600 βαθμοί Κελσίου), που θα έλιωναν ακόμα και τον μόλυβδο, υπάρχουν ενδείξεις ραντάρ για παγωμένο νερό σε μερικούς κρατήρες, κάτι που το σκάφος θα προσπαθήσει να αποδείξει.

Ο Ερμής είναι πολύ πυκνός (πάνω από τα δύο τρία του πρέπει να αποτελούνται από σίδηρο και άλλα συγγενή μέταλλα), ενώ διαθέτει μαγνητικό πεδίο, κάτι που δεν έχουν ο Άρης και η Αφροδίτη.

Η Ευρωπαϊκή και η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία επίσης θα στείλουν δικές τους αποστολές στον Ερμή μέσα σε αυτή τη δεκαετία.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις