ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Επιστήμονες προβλέπουν το τέλος της θρησκείας

Δημοσίευση 22 Μαρτίου 2011, 09:34 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Επιστήμονες προβλέπουν το τέλος της θρησκείας
Facebook Twitter Whatsapp

Μια πρωτότυπη -και σίγουρα επίμαχη- επιστημονική μελέτη, που ανέλυσε στατιστικά δεδομένα από απογραφές πληθυσμού σε εννέα ανεπτυγμένες χώρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θρησκεία αναμένεται να σβήσει σταδιακά, σε αυτές τουλάχιστον τις χώρες.

Μια πρωτότυπη -και σίγουρα επίμαχη- επιστημονική μελέτη, που ανέλυσε στατιστικά δεδομένα από απογραφές πληθυσμού σε εννέα ανεπτυγμένες χώρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θρησκεία αναμένεται να σβήσει σταδιακά, σε αυτές τουλάχιστον τις χώρες.

Οι ερευνητές, που παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους σε συνάντηση της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρίας στο Ντάλας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν ότι το συμπέρασμά τους συμφωνεί με την παρατηρούμενη σταδιακή αύξηση του αριθμού όσων δηλώνουν ότι δεν ανήκουν σε καμία θρησκεία (χωρίς αυτό, κατ' ανάγκη, να σημαίνει ότι είναι και άθεοι).

Ένας από τους ερευνητές, ο Ντάνιελ Αμπραμς του πανεπιστημίου Northwestern, σε μια ανάλογη μελέτη το 2003, πάλι με τη βοήθεια ενός μαθηματικού μοντέλου, είχε ποσοτικοποιήσει την πιθανότητα σταδιακής εξαφάνισης διαφόρων γλωσσών του πλανήτη μας, που δεν μιλιούνται πια συχνά.

Οι ερευνητές, όπως και στις γλώσσες, έτσι και στις θρησκείες, βασίζονται στην παραδοχή ότι όσο περισσότερο δυναμώνει μια κοινωνική ομάδα (μια γλώσσα ή η ομάδα των άθρησκων), τόσο μεγαλύτερη γίνεται η "χρησιμότητά" της και η ελκυστικότητά της στην κοινωνία, με συνέπεια να απορροφά σιγά-σιγά τις ομάδες που "φυλλοροούν" (όπως οι σπάνιες γλώσσες ή οι θρησκείες).

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία απογραφών, σε βάθος χρόνου μέχρι και ένα αιώνα πίσω, στις οποίες ο πληθυσμός είχε κληθεί -κατά τακτά χρονικά διαστήματα- να δηλώσει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του, στην Ελβετία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Τσεχία, την Φιλανδία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.

Όπως ανέφερε ο ερευνητής Ρίτσαρντ Βίνερ της Research Corporation for Science Advancement, «σε ένα μεγάλο αριθμό σύγχρονων εκκοσμικευμένων δημοκρατιών, υπάρχει μια τάση οι άνθρωποι να μην ταυτίζονται πια με κάποια θρησκεία. Στην Ολλανδία το ποσοστό αυτό είναι 40% και στην Τσεχία, όπου είναι το υψηλότερο, φτάνει το 60%».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μη γραμμικό δυναμικό μοντέλο, το οποίο τροφοδότησαν με τα στοιχεία των απογραφών, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και στις εννέα χώρες καταγράφεται μια παρόμοια κοινωνική (και μαθηματική) τάση και η θρησκεία φαίνεται να οδεύει προς εξαφάνιση. Ο Βίνερ διευκρίνισε ότι στους επί μέρους ανθρώπους και τις προσωπικές θρησκευτικές πεποιθήσεις τους η εικόνα είναι ασφαλώς πιο πολύπλοκη, όμως σε επίπεδο κοινωνικού συνόλου, αναφορικά με το μέλλον της θρησκείας, η τάση φαίνεται να είναι αυτή που δείχνει το μαθηματικό μοντέλο.

Όμως, θα αντέτεινε κανείς, ότι δεν λείπουν οι ενδείξεις, εδώ και χρόνια, πως η θρησκεία όχι μόνο "αντιστέκεται" με επιτυχία στις "κοσμικές επιθέσεις", αλλά και κερδίζει έδαφος σε διάφορες χώρες. Ίσως τελικά δεν είναι επιστημονικά "σοφό" να προβλέπει κανείς την εξαφάνισή της.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις