ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Θεαματική ηλιακή έκλαμψη μπορεί να απειλήσει τα ηλεκτρικά δίκτυα της Γης

Δημοσίευση 8 Ιουνίου 2011, 12:43 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Θεαματική ηλιακή έκλαμψη μπορεί να απειλήσει τα ηλεκτρικά δίκτυα της Γης
Facebook Twitter Whatsapp
Μια ασυνήθιστη έκλαμψη του Ήλιου, που έγινε αντιληπτή από το ηλιακό παρατηρητήριο SDO της NASA, ίσως προκαλέσει διαταραχές στις δορυφορικές επικοινωνίες GPS και στα δίκτυα παροχής ηλεκτρισμού του πλανήτη μας σήμερα μετά το απόγευμα και μέχρι αύριο το αργότερο, ενώ οι τυχεροί που ζουν στις πολικές περιοχές κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μαγευτικό σέλας.
Μια ασυνήθιστη έκλαμψη του Ήλιου, που έγινε αντιληπτή από το ηλιακό παρατηρητήριο SDO της NASA, ίσως προκαλέσει διαταραχές στις δορυφορικές επικοινωνίες GPS και στα δίκτυα παροχής ηλεκτρισμού του πλανήτη μας σήμερα μετά το απόγευμα και μέχρι αύριο το αργότερο, ενώ οι τυχεροί που ζουν στις πολικές περιοχές κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μαγευτικό σέλας. Η ισχυρή έκλαμψη οδήγησε σε μια μεγάλη εκτόξευση ηλιακής στεμματικής μάζας και σε ένα καταιγισμό ακτινοβολίας τέτοιου επιπέδου που είχε να σημειωθεί από το 2006, με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η πρόκληση γεωμαγνητικής καταιγίδας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ένα μεγάλο νέφος πλάσματος και σωματιδίων υψηλής ενέργειας εκτινάχτηκε από την έκλαμψη και φάνηκε να καλύπτει σχεδόν την μισή επιφάνεια του Ήλιου.

Η NASA, που παρακολούθησε το γεγονός χάρη στο διαστημικό παρατηρητήριό της Solar Dynamics Observatory (SDO), που εκτοξεύτηκε πέρυσι και διαθέτει άκρως εξελιγμένο εξοπλισμό καταγραφής των συμβάντων στο μητρικό άστρο μας, έκανε λόγο για φαινόμενο «οπτικά θεαματικό» και «μάλλον δραματικό». Διευκρίνισε πάντως ότι επειδή η έκλαμψη και η επακολουθήσασα εκπομπή ακτινοβολίας δεν στόχευε απευθείας τη Γη, κατά πάσα πιθανότητα οι συνέπειες θα είναι «σχετικά μικρές».

Οι μετεωρολόγοι και άλλοι γεωφυσικοί βρίσκονται σε εγρήγορση για να δουν αν το φαινόμενο θα οδηγήσει σε σύγκρουση των μαγνητικών πεδίων της Γης και του Ήλιου. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι θα προκληθεί μια μέτρια γεωμαγνητική καταιγίδα, που θα «χτυπήσει» τον πλανήτη μας μετά τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) απόψε και η οποία αναμένεται να τελειώσει σε 12 έως 24 ώρες. Δεν αποκλείεται ορισμένες πτήσεις πάνω από τις πολικές περιοχές να χρειαστεί να αλλάξουν δρομολόγιο για λόγους ασφαλείας (διασφάλιση των επικοινωνιών).