ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ρομπότ προσσελήνωσης κάνει πρόβα στη NASA

Δημοσίευση 17 Ιουνίου 2011, 16:32 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ρομπότ προσσελήνωσης κάνει πρόβα στη NASA
Facebook Twitter Whatsapp
Εκτοξεύοντας έναν σχεδόν αόρατο πίδακα αερίου από το κάτω τμήμα του, ένα πειραματικό ρομπότ προσσελήνωσης πέταξε για πρώτη φορά αυτόνομα στα εργαστήρια του Κέντρου Διαστημικής Πτήσης Marshall της NASA.
Εκτοξεύοντας έναν σχεδόν αόρατο πίδακα αερίου από το κάτω τμήμα του, ένα πειραματικό ρομπότ προσσελήνωσης πέταξε για πρώτη φορά αυτόνομα στα εργαστήρια του Κέντρου Διαστημικής Πτήσης Marshall της NASA. Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ρομποτικής Μονάδας Προσσελήνωσης έχει στόχο την ανάπτυξη «μιας νέας μικρών, έξυπνων και ευέλικτων ρομπότ προσεδάφισης ικανών για επιστημονική έρευνα και εξερεύνηση της επιφάνειας της Σελήνης ή άλλων σωμάτων χωρίς ατμόσφαιρα, συμπεριλαμβανομένων των αστεροειδών που βρίσκονται κοντά στη Γη».

Οι αστεροειδείς αυτοί, ή εναλλακτικά  ένα από τα δύο μικρά φεγγάρια του Άρη, θα είναι ο προορισμός του αμερικανικού προγράμματος επανδρωμένων αποστολών την επόμενη δεκαετία.

Στην τελευταία δοκιμή, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, η ρομποτική μονάδα προσσελήνωσης «ανέβηκε σε ύψος 2,1 μέτρων, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να εκτελεί εντολές αυτόνομα. Μπορεί να παραμένει μετέωρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, να ελέγχει τη θέση και τον προσανατολισμό του και να προσεδαφίζεται με επιτυχία» αναφέρει ανακοίνωση του Κέντρου Μάρσαλ στην Αλαμπάμα.

«Προγραμματίζονται τώρα περισσότερες δοκιμές πτήσης, στις οποίες οι μονάδα προσεδάφισης θα ανεβαίνει μέχρι τα 30 μέτρα για χρονικό διάστημα 60 δευτερολέπτων».
Πηγή: in.gr